Τα γαστρονομικά φετίχ του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου

Τα γαστρονομικά φετίχ του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου Facebook Twitter
The Roses of Heliogabalus (1888), έργο του Άγγλου ζωγράφου της ακαδημαϊκής σχολής Sir Lawrence Alma-Tadema.
0

«Γέμιζε με τριαντάφυλλα τις τραπεζαρίες του, τα αναλιντρά του και τις στοές και περπατούσε πάνω σε λουλούδια όλων των ειδών, κρίνα, βιολέτες, υάκινθους και νάρκισσους.

 

«Τάιζε τα σκυλιά με συκώτι χήνας. Τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα να έχει λιοντάρια και λεοπαρδάλεις στερημένα από τα φυσικά τους όπλα. Έβαζε θηριοδαμαστές να τα εκπαιδεύουν, και στον δεύτερο η τρίτο γύρο εδεσμάτων τα εμφάνιζε ξαφνικά για να διασκεδάσει με την έκπληξη των προσκαλεσμένων του, που αγνοούσαν ότι ήταν ακίνδυνα, και να γελάσει εις βάρος τους.

Έστελνε στους στάβλους του σταφύλια από την Απάμεια για να τα δώσουν στα άλογά του. Τάιζε λιοντάρια και άλλα ζώα με παπαγάλους και φασιανούς. Επί δέκα μέρες παράγγελνε μαστούς χοίρου και στο ίδιο τραπέζι μπιζέλια πασπαλισμένα με χρυσό, ρεβίθια με κεχριμπάρι, ρύζι με πέρλες. Αντί για πιπέρι, σκόρπιζε πέρλες πάνω σε ψάρια και σε μανιτάρια.

Συνέθλιβε με τόσες πολλές βιολέτες και άλλα είδη λουλουδιών τα παράσιτά του, που μερικοί απ' αυτούς πάθαιναν ασφυξία, μην έχοντας προλάβει να απεγκλωβιστούν από τα ανάκλιντρα που αναποδογύριζαν.

Ανακάτευε τα νερά της πισίνας και της μπανιέρας με αρωματικά κρασιά, με ροδόνερο και αψέντι. Καλούσε τον φτωχό λαό να πιει μαζί του (...) και αντί για τα μικρά δώρα που δίνονται συνήθως μετά το γεύμα, εκείνος χάριζε ευνούχους, άρματα, άλογα με όλο τους τον εξοπλισμό, μουλάρια.

Χάρισε μέχρι και χίλια auréus και εκατό ασημένιες λίβρες. Σημείωνε πάνω στα κουτάλια τα δώρα που προορίζονταν για τους συνδαιτυμόνες του: ο ένας κέρδιζε δέκα καμήλες, ο άλλος δέκα μύγες. Κάποιος δέκα χρυσές λίβρες, κάποιος άλλος δέκα λίβρες μολύβι. Ένας πάλι δέκα στρουθοκαμήλους κι ένας άλλος δέκα αυγά κότας.

Ήταν μία κανονική τόμπολα όπου έπρεπε να σταθείς τυχερός. Αυτήν τη μόδα, την καθιέρωσε και στα παιχνίδια του. Έβαζε σε κλήρο δέκα αρκούδες, δέκα γρύλους, δέκα μαρούλια, δέκα χρυσές λίβρες.

Aelius Lampridius, Η ζωή του Antoninus Héliogabale (218-222)

 

Τα γαστρονομικά φετίχ του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου Facebook Twitter
Ο Ηλιογάβαλος (αυτοκράτορας Marcus Aurelius Antoninus).

 

Τα γαστρονομικά φετίχ του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου Facebook Twitter
Η Julia Moesa, γιαγιά του Ηλιογάβαλου. Οι «Σύριες πριγκίπισσες» (η γιαγιά, η μητέρα και η θεία του) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Ηλιογάβαλου στον αυτοκρατορικό θρόνο, αλλά και στην πτώση του. Ο Ηλιογάβαλος ήταν μόλις 14 ετών όταν στέφθηκε αυτοκράτορας. Άφησε τα ηνία της εξουσίας στη γιαγιά του Julia Moesa και στη μητέρα του Julia Soaemias. Βλ. A guide to the coins of the Roman Empire finds.

 

 

Héliogabale, ou L'orgie romaine (Ηλιογάβαλος, ή τα ρωμαϊκά όργια), μία μικρού μήκους ταινία του 1911 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Louis Feuillade.

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόηχοι κλονισμένου μεγαλείου ανάμεσα στα γλυπτά

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εθνική Γλυπτοθήκη: Απόηχοι κλονισμένου μεγαλείου ανάμεσα στα γλυπτά

Μια συναρπαστική περιήγηση στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Γλυπτοθήκης και μια συζήτηση με την επιμελήτρια Τώνια Γιαννουδάκη για την περιπετειώδη ιστορία της συλλογής του ιδρύματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χούντα, καταστολή, αντίσταση και πολιτική βία

Ο επόμενος κόσμος / Χούντα, καταστολή, αντίσταση και πολιτική βία

Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συζητά με τον ιστορικό Πολυμέρη Βόγλη για τη σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου με έναυσμα το τελευταίο του βιβλίο του όπου φωτίζει μια εν πολλοίς άγνωστη και αποσιωπημένη πλευρά της αντίστασης στη δικτατορία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
H περιπετειώδης ιστορία των Μαγεμένων ή αλλιώς των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης»

Ηχητικά Άρθρα / H περιπετειώδης ιστορία των Μαγεμένων ή αλλιώς των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης»

Οι Μαγεμένες, ή «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως χαρακτηρίστηκαν επειδή η περιπετειώδης ιστορία τους είναι παρόμοια, είναι ένα μνημείο που καταστράφηκε το 1864 από τον Εμανουέλ Μιλέρ, τον Γάλλο Έλγιν, και από τότε παραμένει ένας από τους θρύλους της πόλης.
M. HULOT
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια ξενάγηση στις πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες που επιστρέφουν στην Ελλάδα

Δύο μήνες μετά την κύρωση της ιστορικής συμφωνίας που προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της συλλογής των 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού συλλέκτη Leonard Stern, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά παγκοσμίως δεκαπέντε από αυτές.
M. HULOT
Νατάσα Λαιμού: Εμείς, οι Τούρκοι και «το έπος του άλλου»

Συνέντευξη / Νατάσα Λαιμού: Εμείς, οι Τούρκοι και «το έπος του άλλου»

Η ιστορικός, τουρκολόγος και επισκέπτρια ερευνήτρια του Kings College εξηγεί πώς βίωσαν και ερμήνευσαν την απόβαση του ελληνικού στρατού οι Τούρκοι και πώς συναντιέται η τουρκική λογοτεχνία με την ελληνική πάνω από τα αποκαΐδια της Σμύρνης των Ελλήνων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες στο Ηράκλειο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγιοι βρακοφόροι και φουστανελάδες στο Ηράκλειο

Η έκθεση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» στο Ηράκλειο παρουσιάζει εικόνες νεομαρτύρων της ελληνικής Εκκλησίας με παραδοσιακές φορεσιές, από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι και σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ