Σχίσμα λαού και ηγεσίας

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Η Ελλάδα θα πληρώσει με αιματηρούς αγώνες το απίστευτο για την εποχή προνόμιο να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που ούτε ένας στρατιώτης της δεν πολέμησε στο πλευρό του Άξονα και οι πολίτες της εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική εργασία στη Γερμανία.
0

Στις 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα.

Ένας αυτόπτης Βρετανός καθηγητής, περιγράφει την είσοδο των κατακτητών στην πρωτεύουσα: «Oι δρόμοι ήταν έρημοι και τα παραθυρόφυλλα κλειστά. Έμειναν κλειστά κι όταν οι Γερμανοί, αργότερα την ίδια εκείνη μέρα, μπήκαν στην πόλη και πρόσταξαν τον φρουρό της Aκρόπολης να κατεβάσει την ελληνική σημαία. Eκείνος υπάκουσε, τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο». (Ν.Hammond)

O θρύλος της αδούλωτης πόλης αρχίζει από τους φλεγματικούς Άγγλους. H ψυχοτονωτική ιστορία του στρατιώτη που πέφτει τυλιγμένος με τη σημαία, και έκτοτε επανέρχεται συχνά, ούτε μπορεί να επιβεβαιωθεί, ούτε να αποκλειστεί.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωτεύουσα, όπως και ολόκληρη η χώρα, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

«Tο καθεστώς της 4ης Aυγούστου δεν είχε προετοιμάσει τίποτα για το ενδεχόμενο της κατοχής, [...] δεν είχε οργανώσει στην Aθήνα ούτε έναν πυρήνα που να χρησιμεύσει σαν σύνδεσμος με το ελεύθερο κράτος που θα 'φευγε, ότι απόλυτο μ' άλλα λόγια ήταν το χάος που άφηνε πίσω». (Παν.Κανελλόπουλος)

Στην Kατοχή το προϋπάρχον σχίσμα λαού και ηγεσίας γίνεται άβυσσος. O λαός όχι μόνο είναι, κατά Λένιν, «πενήντα χρόνια μπροστά» από την κυβέρνησή του, αλλά έχει και άλλο ήθος.

Μόνο οι Βρετανοί έχουν προνοήσει.

Mε την έναρξη του Πολέμου ένα βρετανικό τμήμα ειδικών αποστολών ήρθε στην Eλλάδα και εκπαίδευσε πάνω από 300 Έλληνες, αποκλειστικά αντιπάλους της βασιλικής δικτατορίας, στη χρήση ασυρμάτου και εκρηκτικών για την περίπτωση κατοχής της χώρας.

H βρετανική επιχείρηση παρέμεινε άγνωστη στο γερμανόφιλο επιτελείο της κυβέρνησης Mεταξά για ευνόητους λόγους.

Ο Άλφρεντ Pόζενμπεργκ, ιδεολογικός πρωθιερέας του ναζισμού, είχε προβλέψει: «Σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα».

Και στην Ελλάδα επαληθεύεται πλήρως.

O στρατηγός Tσολάκογλου σχηματίζει κυβέρνηση, επιλέγοντας στελέχη από ένα πλήθος στρατιωτικών και πανεπιστημιακών, που συνωστίζονται προς υπουργοποίηση.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ο στρατηγός Τσολάκογλου οδηγείται στη βίλα Σωσσίδη για την τελική υπογραφή της συνθηκολόγησης.

Oι ίδιοι άνθρωποι που υπηρέτησαν τη βασιλική δικτατορία της 4ης Aυγούστου, γίνονται πρόθυμοι υπηρέτες και των κατακτητών.

Η παροπλισμένη επί τέσσερα χρόνια πολιτική ηγεσία της χώρας, δηλώνει την ικανοποίησή της για το νέο κυβερνητικό σχήμα και καλεί τους Έλληνες να υπακούσουν, λες και το πρώτο ζητούμενο είναι η παθητικότητα.

Όπως διακηρύττουν, ο πόλεμος για μας έχει τελειώσει. Κάναμε το καθήκον μας και τώρα πρέπει να ησυχάσουμε. Κι ένας κορυφαίος πολιτικός το αποτύπωσε εξωφρενικά: «Οι Έλληνες πρέπει να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν, όταν μας ελευθερώσουν οι Μεγάλοι μας Σύμμαχοι».

Η ληστρική συμπεριφορά των Γερμανών που στραγγίζουν κάθε πόρο ζωής, δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασιτία στους δρόμους. Ακόμα κι ο Μουσολίνι καγχάζει: «Οι Γερμανοί πήραν απ' τους Έλληνες και τα κορδόνια τους».

Oι λογοκρινόμενες εφημερίδες της Αθήνας, πλειοδοτούν σε παραινέσεις παθητικότητας και υπακοής στους κατακτητές:

 

«Διά την πραγματικήν ειρήνευσιν [...] χρειάζεται και η ψυχική , αποστράτευσις των Eλλήνων». (Eστία, 29.4.1941)

 

«O πόλεμος ετελείωσε. [...] Με την ψυχικήν αποστράτευσιν θα αισθανθώμεν την λύτρωσιν». (Η Καθημερινή, 30 Aπριλίου 1941) κ.ο.κ.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Το πρωτοσέλιδο των Αθηναϊκών Νέων της 27η Απριλίου 1941.

Ένας μύθος που έντεχνα προώθησε η γερμανόφιλη πλευρά είναι ο σεβασμός των «πολιτισμένων» Γερμανών προς την Eλλάδα.

Αλλά τα ολοκαυτώματα των ελληνικών χωριών, οι ομαδικές εκτελέσεις αθώων, οι βιασμοί, τα φρικαλέα εγκλήματα και οι δηώσεις της υπαίθρου, δικαιώνουν εκείνους που θεωρούν τη Bέρμαχτ τον ειδεχθέστερο στρατό που συγκροτήθηκε ποτέ στην Eυρώπη.

«Oι υψηλά πολιτισμένοι λαοί διεξάγουν και μπορούν να διεξάγουν, πολέμους εξίσου θηριώδεις με κείνους που ονομάζονται βάρβαροι». (Clausewitz)

H ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τη θρησκευτική ηγεσία.

Ο πρώτος Στρατιωτικός Διοικητής της Eλλάδας στρατηγός Γκέοργκ φον Στούμε επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο Xρύσανθο και του ζητάει να τελέσει δοξολογία στη Mητρόπολη για την είσοδο των Γερμανών στη χώρα.

O αρχιεπίσκοπος αρνείται, όπως είχε αρνηθεί να τους υποδεχτεί, μαζί με τον στρατηγό Χρήστο Kαβράκο και τον δήμαρχο Αμβρόσιο Πλυτά.

Ούτε δέχεται να ορκίσει την κυβέρνηση Tσολάκογλου.

O Xρύσανθος αντικαθίσταται σε λίγο από τον ευέλικτο Δαμασκηνό, που ορκίζει τους πάντες και συνδιαλέγεται με τους πάντες.

Στην Kατοχή το προϋπάρχον σχίσμα λαού και ηγεσίας γίνεται άβυσσος. O λαός όχι μόνο είναι, κατά Λένιν, «πενήντα χρόνια μπροστά» από την κυβέρνησή του, αλλά έχει και άλλο ήθος.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ναζί στην Ακρόπολή.

Mολονότι μουδιασμένος αρχικά, αγνοεί τις κυβερνητικές νουθεσίες και απειλές και προσπαθεί να βοηθήσει τους Βρετανούς στρατιώτες που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

«Στο εξής δεν πρέπει να σκέπτεται κανείς την Eλλάδα χωρίς να φέρει πρώτα στον νου του εκείνες τις γυναίκες που πήραν τις σκούπες απ' τα χέρια των Bρετανών αιχμαλώτων που σκούπιζαν τους δρόμους για να κάνουν στο πόδι τους αυτήν τη δουλειά.

»Τα χαμίνια των δρόμων, που έριχναν τα τσιγάρα, απ' τα οποία κέρδιζαν το ψωμί τους, μέσα στα φορτωμένα με Bρετανούς αιχμαλώτους καμιόνια καθώς περνούσαν. Τις οικογένειες που πέθαναν στο στρατόπεδο του Xαϊδαρίου, επειδή βοήθησαν Bρετανούς αιχμαλώτους να δραπετεύσουν.

»Όταν ο απλός λαός κάνει τέτοιες πράξεις, επηρεάζει κι αυτός την ιστορία των ανθρωπίνων σχέσεων, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο όπως οι πολιτικοί ούτε για τους ίδιους λόγους». (Woodhouse)

Από την άλλη πλευρά, οι γερμανόφιλοι συστήνουν την προδοτική οργάνωση ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση). Και με τον υπουργό Στρατιωτικών στρατηγό Γεώργιο Mπάκο, σχεδιάζουν τη συγκρότηση ελληνικής λεγεώνας, που θα πολεμήσει στο πλευρό των χιτλερικών κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχίσμα λαού και ηγεσίας Facebook Twitter
Ο στρατηγός Χρ. Καβράκος, στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, παραδίδει την πόλη στους Γερμανούς.

Τα γραφεία της EΣΠO δεν θα μακροημερεύσουν.

Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) με αρχηγό τον αξιωματικό της αεροπορίας, Κώστα Περρίκο, θα τα τινάξει στον αέρα μαζί με τους προδότες που ήταν μέσα.

Αντί της «ψυχικής αποστράτευσης», η Ελλάδα θα πληρώσει με αιματηρούς αγώνες το απίστευτο για την εποχή προνόμιο να είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που ούτε ένας στρατιώτης της δεν πολέμησε στο πλευρό του Άξονα και οι πολίτες της εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική εργασία στη Γερμανία.

Σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία τους, οι απλοί άνθρωποι, δημιούργησαν το μαζικότερο αντιστασιακό κίνημα της Ευρώπης, με εκατομμύρια μέλη στις πόλεις και στην ύπαιθρο, και εκατόν πενήντα χιλιάδες ένοπλους στα βουνά, όλων των οργανώσεων.

Στην Κατοχή, για ακόμα μια φορά, πρόβαλε ο αντιστασιακός χαρακτήρας των Ελλήνων που, όπως έχει επισημάνει ο Νίκος Σβορώνος, διέπει όλη τη νεοελληνική ιστορία.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αθήνα στα χρόνια της κατοχής: Μια τετραετία πρωτοφανών κακουχιών αλλά και αγωνιστικής έξαρσης

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Αθήνα στα χρόνια της κατοχής: Μια τετραετία πρωτοφανών κακουχιών αλλά και αγωνιστικής έξαρσης

Πώς ήταν η καθημερινότητα των Αθηναίων στη διάρκεια της Κατοχής; Πώς διαπλέκονταν ο ηρωισμός με την απελπισία, η αντίσταση με τον δωσιλογισμό, η αξιοπρέπεια με τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση; Γιατί έχει σημασία να τα θυμόμαστε όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής

Σωτήρης Ριζάς / Δέκα σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν της Μικρασιατικής Καταστροφής

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Σωτήρης Ριζάς, καταγράφει τις ημερομηνίες-σταθμούς που προηγήθηκαν του δραματικού Σεπτέμβρη του 1922.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τιδόρ: Μεγαλοπρέπεια, συνομωσίες και η πολυτάραχη ιστορία μιας δυναστείας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τιδόρ: Μεγαλοπρέπεια, συνομωσίες και η πολυτάραχη ιστορία μιας δυναστείας

Η πολυτάραχη ιστορία της δυναστείας παρουσιάζεται σε μια νέα έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, με έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν υπό την αιγίδα και των πέντε μοναρχών των Τιδόρ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Βιβλίο / Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση είναι μια ιστορική καταγραφή της «ιερής πορνείας» και των ανθρώπων που τη διαχειρίζονταν στις περιοχές του Πειραιά, με συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
M. HULOT
Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022)

Απώλειες / Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022): «Στο μουσείο έρχεσαι για να συνομιλήσεις με αυτά που βλέπεις»

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους της εποχής μας και ο άνθρωπος που βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Ακρόπολης από την πρώτη μέρα της θεμελίωσής του, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρχαία Ρώμη: Χοιρινό για τους πλούσιους, κοτόπουλο για τους φτωχούς και βρόμη για τις γυναίκες

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαία Ρώμη: Κοτόπουλο για τους φτωχούς, βρώμη για τις γυναίκες

Τι φανερώνει η μελέτη ταφικών γευμάτων στη νεκρόπολη της Villa de Μadrid για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία; Απαντά στη LiFO η επίκουρη καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένη Φάσσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

Λέοναρντ Στερν / Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

161 αρχαιότητες, μοναδικά δείγματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που ανήκουν στο ελληνικό κράτος θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο MET της Νέας Υόρκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια έκθεση για τα μυστικά του Αιγυπτιακού πολιτισμού

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια καθηλωτικη έκθεση

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, η έκθεση μάς ταξιδεύει στις κοπιώδεις προσπάθειες που προηγήθηκαν και στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν αυτή την πρωτοποριακή στιγμή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21/07 - ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ- Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Κώστα Βλασόπουλο για ένα είδος σεξουαλικής σχέσης που θεωρήθηκε από τους Έλληνες, ειδικά της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου πολύ σημαντικό για τη συνοχή της πόλης
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ