Πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να μολυνθεί το φαγητό;

Facebook Twitter
8

«Αν φαγωθεί γρήγορα, είναι σα να μην έχει πέσει κάτω» λένε στη Ρωσία. Είμαι σίγουρη ότι όλοι το έχετε κάνει κρυφά (ή φανερά). Κάτι σας έπεσε κάτω, αλλά παραήταν λαχταριστό για να το πετάξετε, το αρπάξατε και το φάγατε. Και δεν πάθατε και τίποτα.

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι αν κάτι έχει μείνει στο πάτωμα λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, είναι ασφαλές, αλλά ανάλογα με τη χώρα και την περίπτωση ο κανόνας αλλάζει. Ο θρύλος τράβηξε όμως το ενδιαφέρον διαφόρων ειδικών, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν μία συγκεκριμένη απάντηση στο (καυτό) αυτό θέμα.

Ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων πρέπει να γίνει των μηδέν δευτερολέπτων, πιστεύει ο Dr. Roy M. Gulick από το πανεπιστήμιο Cornell.  «Η κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει κάτω είναι ρίσκο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα γαστεντερικά νοσήματα. Ο χρόνος παραμονής στο πάτωμα δεν παίζει ρόλο.»

Το θέμα έχει εμφανιστεί πολλές φορές στους New York Times, στους LA Times, στο Grey’s Anatomy – η πιο αστεία εκδοχή φυσικά είναι στους Simpsons. Δυστυχώς δεν βρήκα βίντεο στα αγγλικά, αλλά και στα ιταλικά θα καταλάβετε μια χαρά:

Και η αναζήτηση των φανταστικών Mythbusters, από το National Geographic

Γεύση
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ

σχόλια

7 σχόλια
Δε νομίζω ότι ετίθετο ποτέ θέμα δευτερολέπτων στα οποία ο μικροργανισμός θα 'σκαρφαλώσει' στο φαγητό. Αν πέσει αυτό ήταν. Απ΄την άλλη αν επιβιώσει μέσα στο πεπτικό σύστημα και απορροφηθεί από τον οργανισμό, καλό θα ήταν να σχηματίσεις ένα απόθεμα αντισωμάτων για τους μικροργανισμούς που ζουν στο πάτωμά σου!