Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Λιβύη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Λιβύη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί Facebook Twitter
EPA
1

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν. Την Πέμπτη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

«Στηρίζουμε τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη. Οι εξωτερικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν τις παράνομες οργανώσεις (που μάχονται) τη λιβυκή κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Αλτούν. «Επειδή στηρίζουμε τη λιβυκή κυβέρνηση, δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη», υποστήριξε. Προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες «αυτών των περιφερειακών δυνάμεων που εργάζονται για την επαναφορά καταπιεστικών καθεστώτων» θα αποτύχουν.

Η Άγκυρα υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την GNA, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η συμφωνία επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όμως θα πρέπει να εγκριθεί και μια ξεχωριστή εντολή για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως γίνεται κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: «Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία άρχισε να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου»

Διεθνή / Ουκρανία: «Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία άρχισε να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου»

"Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία -πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη-, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου", τόνισε ο Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Διεθνή / Habeas corpus: Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να καταργήσει το δικαίωμα των κρατουμένων να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη

Το habeas corpus αποτελεί θεμελιώδη αρχή του αγγλοσαξονικού δικαίου - Το Σύνταγμα των ΗΠΑ επιτρέπει την αναστολή της νομικής αυτής προστασίας μόνο «σε περιπτώσεις εξέγερσης ή εισβολής»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Επειδή ξέρουμε πια τον Ερντογάν, το γεγονός ότι θα φέρει στις 8 ή στις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη και ΟΧΙ ΑΜΕΣΑ - όταν μάλιστα ο Χαφτάρ έχει πλησιάσει μια ανάσα από την Τρίπολη -, δείχνει ότι έχει καταλάβει την διεθνή πίεση και τηρεί στάση αναμονής. Η γνωστή ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ τουρκική διπλωματία. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για εμάς. Ας ελπίσουμε να συνεχίσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ - όπως ευτυχώς διαφαίνεται ότι γίνεται ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Να υπερβούμε την δική μας εθνική παθογένεια, τον διχασμό. Αν τυχόν δε, υπάρξουν τίποτε θερμόαιμοι Ελληναράδες Τουρκοφάγοι - κάποιοι και με κοινοβουλευτική παρουσία... -, που θα τινάξουν στον αέρα με ενέργειές τους το υπέρ ημών διεθνές κλίμα, θα πρέπει να τιμωρηθούν βαρύτατα από την υπόλοιπη πλειοψηφία ημών των ιδίων.Η ΕΞΑΨΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΘΩΝ ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.