Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων.
1

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Koen Olthuis, o οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως γκουρού της floating αρχιτεκτονικής, διευκρίνισε ότι με βάση μια πρόσφατη έρευνα το 78% των μεγάλων αστικών κέντρων είναι χτισμένα κοντά σε θάλασσα, πράγμα που θα επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων στο μέλλον.  

«Το νερό μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία και η floating αρχιτεκτονική είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της δόμησης των μεγάλων πόλεων. Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη.

Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 10.000 τέτοια σπίτια που επιπλέουν στο νερό και συχνά προέρχονται από παλιές βάρκες. Τα κτίρια που σήμερα κατασκευάζουμε πάνω στο έδαφος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα τα κατασκευάζουμε πάνω στο νερό», συμπληρώνει ο Olthuis. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Μάλιστα, η προοπτική των floating houses φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει και στη γειτονική Ιταλία, καθώς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από Ιταλούς αρχιτέκτονες για κατασκευή πλωτών σπιτιών, των οποίων η δομή θυμίζει γαλέρες. 

Όσον αφορά την κατασκευή των πλωτών σπιτιών, φαίνεται πως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που είναι στερεωμένα στο έδαφος και δε μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα και σε αυτά που έχουν ένα είδος «κινητήρα» και μοιάζουν με σκάφη. Εκτός από αυτές τις δύο κατηγορίες, υπάρχει επίσης και μια διάκριση ανάμεσα στα σπίτια που είναι κατασκευασμένα δια χειρός και σε αυτά που έχουν παραχθεί βιομηχανικά. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

To να επισκευάσεις και να αναδιαμορφώσεις μια παλιά βάρκα με τέτοιον τρόπο που να μπορεί να θυμίζει σπίτι είναι μια διαδικασία αρκετά απαιτητική, με σημαντικούς περιορισμούς και πολλές φορές αρκετά κοστοβόρα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευαστεί εξ'ολοκλήρου από την αρχή. 

Όταν πριν λίγα χρόνια άλλαξε η νομοθεσία για τα σκάφη αναψυχής, πολλά από αυτά - και κυρίως όσα βρίσκονταν στην Αδριατική - μεταφέρθηκαν στην Κροατία, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί μια πιο οικονομική λύση. 

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω Ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αυτές που βρίσκονται σε ζώνες με δυνατούς τυφώνες, όπως η Φλόριντα. Εκεί, πωλούνται ήδη πολυτελή πλωτά σπίτια, τα οποία χάρη στην τεχνολογία είναι τόσο σταθερά και ανθεκτικά ακόμη και σε ανέμους που φτάνουν τα 250 χλμ/ώρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Επιπλέον, στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κίνδυνος των πλημμυρών παραμένει υψηλός, υπάρχουν τα λεγόμενα «σπίτια αμφίβια», τα οποία αν και διαθέτουν αρκετές υδραυλικές αντλίες, οι τελευταίες ανασηκώνονται σε περίπτωση πλημμύρας και έτσι μετατρέπονται σε σπίτια-γαλέρες. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντουμπάι και σύντομα τόσο στο Miami Beach όσο και στο Τόκιο, θα πωλούνται πολυτελείς πλωτές βίλες 370 τ.μ. για οκτώ ενήλικες και οκτώ παιδιά, με τα υπνοδωμάτια να βρίσκονται στον κάτω όροφο, δηλαδή επί της ουσίας μέσα στη θάλασσα και θα καλύπτονται από πανοραμικά παράθυρα. 

Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Σπίτια-γαλέρες: Έτσι θα είναι τα σπίτια του μέλλοντος λόγω της κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter

Με πληροφορίες από την Corriere della Sera

Design
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

yf

Design / Potiropoulos+Partners: Πώς «γεννήθηκε» το νέο ερευνητικό κέντρο και ποια είναι η φιλοσοφία της καινοτομίας αυτής

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τη δική του in house Research+Design «ομάδα» με την ονομασία «p+R+D», κατά τα πρότυπα των διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.
THE LIFO TEAM
Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας το φετινό περίπτερο Serpentine

Design / Με έμπνευση από τις τέντες της Ασίας: Αυτό είναι το περίπτερο Serpentine για το 2025

Η πρωτοποριακή αυτή ανάθεση, που ξεκίνησε το 2000 με τη Ζάχα Χαντίντ και παρουσίασε μέσα από τα pavilions μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής, γιορτάζει τα 25 της χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ώρα για Comicdom CΟΝ 2025 / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Design / Comicdom CΟΝ Athens 2025: Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από 16 έως 18 Μαΐου, φιλοξενώντας 180 Έλληνες και ξένους καταξιωμένους δημιουργούς. Δείτε όλα τα highlights του φετινού προγράμματος.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τα τελευταία 15 χρόνια στραφήκαμε ενάντια στη φύση θέλοντας έτσι να την υποτάξουμε στις δικές μας ανάγκες, αλλά τώρα συνειδητοποιούμε ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να συμφιλιωθούμε μαζί της, σκεπτόμενοι με βάση τη δεδομένη αύξηση της στάθμης των θαλασσών λόγω της τήξης των πάγων. Πηγή: www.lifo.grΚατάλαβα καλά ότι εννοεί ότι, αντί να περιορίσουμε δραστικά την κλιματική αλλαγή θα πρέπει απλώς να προσαρμοστούμε σε αυτήν ; Αν ναι, θα ήταν πολύ πιο έντιμο εάν πρότεινε λύσεις που θα αφορούσαν το σύνολο των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ατόμων που ζουν σε παράκτιες περιοχές και όχι κομψές πλωτές βιλίτσες και μονοκατοικίες που απευθύνονται σε φραγκάτους. Που θα πάνε όσοι δεν έχουν τα χρήματα για να "προσαρμοστούν" χαλαρά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας;