Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή - Η πτώση μετά από δολοφονίες, λιποταξίες και εκλογική ήττα

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή - Η πτώση μετά από δολοφονίες, λιποταξίες και εκλογική ήττα Facebook Twitter
Ο Guardian σχολιάζει την ήττα της Χρυσής Αυγής και το πώς μέσα σε λίγο διάστημα οι νεοναζί απομονώνονται
6

Με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Λεωφόρο Μεσογείων, ο Guardian αφιέρωσε ένα εκτενές δημοσίευμα στην ήττα και την απομόνωση της νεοναζιστικής οργάνωσης 

«Σήμερα η κουρελιασμένη σημαία, η σπασμένη σήμανση και οι σφραγισμένες πόρτες έρχονται για να μας πουν μία άλλη ιστορία: αυτή για την άνοδο και τη πτώση της Χρυσής Αυγής», αναφέρει ο Guardian. «Ο κόσμος τους έβαλε μέσα, ο κόσμος τους έδιωξε», δηλώνει ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Λεωφόρου Μεσογείων που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. «Πλέον είναι παράξενο να σκεφτόμαστε πως ήμασταν τόσο κοντά τους», υποστηρίζει. 

Σύμφωνα με τον Guardian, που αναφέρεται διεξοδικά στο κλείσιμο τον γραφείων της Λεωφόρου Μεσογείων, για ένα κόμμα που κάποτε υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας αγγίζοντας το 7% το 2012 η κίνηση συμβολίζει την αλλαγή στη μοίρα της οργάνωσης, παρά το ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος επιμένει πως το κλείσιμο των γραφείων έγινε μόνο για περικοπές. «Αν μπορούσαμε και εμείς να χρωστάμε εκατομμύρια θα τα κρατούσαμε», έγραψε ο Νίκος Μιχαλολιάκος στο Twitter υπαινισσόμενος τα περιορισμένα οικονομικά της οργάνωσης μετά την αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή.

«Αλλά αυτό τον μήνα, εν μέσω διαμαρτυριών και φραξιονιστικής φαγωμάρας οι ακροδεξιοί έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα γραφεία τους σε όλη την Ελλάδα. Μία εποχή που καθορίστηκε από τις πολιτικές του μίσους - η επιτομή των οποίων ήταν τα νυχτερινά συλλαλητήρια με φλεγόμενους πυρσούς, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, τα αγήματα που προκαλούσαν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους - φαίνεται να φτάνει στο τέλος της», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι γι αυτούς που παρακολουθούν καιρό την πορεία της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση διαλύθηκε γρήγορα. 

«Κάποτε μιλούσαμε για την άνοδό της, τώρα για την πτώση της», δήλωσε ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαρράς που παρακολουθεί τη πορεία της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της το 1980. Ο ίδιος κάνει λόγο για τους «τελευταίους σπασμούς» της οργάνωσης καθώς οι κυριότεροι βουλευτές της έχουν αποχωρήσει. «Διαλύεται. Αν γινόταν εκλογές σήμερα θα έπαιρνε λιγότερο από το μισό του 2.7% που πήρε στις εκλογές του Ιουλίου», αναφέρει ο Ψαρράς. 

Ανάμεσα στους λόγους σχετικά με την κατάρρευση της οργάνωσης ο Δημήτρης Ψαρράς συγκαταλέγει και τη συμπεριφορά της ίδιας της οργάνωσης. «Μέχρι τότε», λέει ο συγγραφέας αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, «μόνο μετανάστες έμπαιναν στον στόχο της οργάνωσης για ήταν 'αόρατοι', 'ανώνυμοι' και 'αβοήθητοι'. Η δολοφονία ενός Έλληνα έβαλε τέλος στις πολιτικές της ανοχής απέναντι στα εγκλήματα της οργάνωσης». 

Όπως αναφέρει ο Guardian η δολοφονία πυροδότησε μία πρωτοφανή έρευνα (...) που αποτέλεσε τη βάση για τη δίκη 69 μελών της οργάνωσης ανάμεσα στα οποία και ολόκληρη η ηγεσία της. «Σήμερα, περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά, και ενώ μπαίνει στο τελευταίο της στάδιο, έχουν αποκαλυφθεί οι δράσεις της οργάνωσης περισσότερο από ποτέ», σημειώνει η εφημερίδα. 

«Το ανανεωμένο αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας χαίρεται. Η ήττα των ακροδεξιών, ένα χτύπημα για τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη, αποδίδεται στις συντονισμένες προσπάθειες ενός ποικιλόμορφου, αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στους δρόμους», υπογραμμίζει ο Guardian. 

Ελλάδα
6

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Καθώς η Ελλάδα περιμένει με πρωτόγνωρη ένταση την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διατρέχουμε στην αθρογραφία της LIFO, που είναι πυκνή και επίμονη, όλα αυτά τα χρόνια, για το ζόφο της νεοναζιστικής οργάνωσης, τα θύματα και την νοσηρή ιδεολογία της, αλλά και τους ανθρώπους που την αντιμετώπισαν θαραλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πότε δεν κατάλαβα τον συνδυασμό του πάθους για την πληροφόρηση για την ΧΑ και την πλήρη αδιαφορία για τους μολοτοφοεκτοξευτές.Δεν ξέρω τι είναι φασιστικότερο να δολοφονείς τον Λουκμάν λογω της καταγωγης του ή τον Βασιλάκη λόγω του επαγγέλματός του...Απλά αν εφαρμοζόταν το "φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμαλες" σε αυτές θα έπρεπε να καταλήξουν και οι εμπνευστές του συνθήματος. Απλα τυγχάνει και σχεδόν άπαντες οι δημοσιογράφοι του πλανήτη να εχουν γαλουχηθεί με τον ιδεολογικό πολτό του Μάη του '68.Λίγο Μαο, λίγο Ντεριντα και καθόλου λογική.
Η άνοδος της Χ.Α. ήταν απότοκη της οικονομικής κρίσης. Παρά την πτώση της, αυτά που τη γιγάντωσαν δεν θα εξαφανιστούν αλλά θα βρίσκονται εν υπνώσει μέχρι την επόμενη φορά.
Έτσι έχουν τα πράγματα με τα άκρα. Και ο Κουφοντίνας είχε δηλώσει το 2004-2005 πως οι εποχές δεν ευνοούν την ένοπλη πάλη. Απλώς θυμήσου τι γινόταν με το εν λόγω άτομο δέκα χρόνια μετά, και μέχρι πριν λίγους μήνες—επί Σύριζα.
Couldn’t agree more. Τελικά η μονομανία μιάς μειοψηφίας Συριζαίων και ακροαριστερών fellow travelers να βγάλουν αυτόν και τον Ξηρό από την φυλακή τούς στοίχισε (μαζί με άλλα πολλά) τις εκλογές. Και μας κληροδότησε έναν νέο ποινικό κώδικα με χίλια δυό προβλήματα (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ΧΑ για να πέσουν μαλακότερα).
Παρεμπιπτόντως δεν τους καταλαβαίνω (για πολλοστή φορά) τους ακροαριστερούς: θα έπρεπε να είναι στα κάγκελα για τον Γιωτόπουλο, που είναι κατά τα λεγόμενά του παντελώς αθώος. Ένας αθώος στην φυλακή, με πολλαπλές ποινές ισοβίων, και αυτοί εξανίστανται μόνο για τον κατά συρροήν δολοφόνο Κουφοντίνα...