Μια δίκη που άλλαξε τις ζωές μας

Μια δίκη που άλλαξε τις ζωές μας Facebook Twitter
Είναι νίκη ότι τόσο πολλοί νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν το «παρών» απέναντι στους νεοναζί. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε. Φωτ.: Eurokinissi
0Η ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ είναι η κυρία Μάγδα ή σκέτα Μάγδα ή ακόμα και «μάνα» για όσους και όσες πέρασαν πολλά πρωινά στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο στις 445 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Αν αυτή η δίκη είχε πρόσωπο, θα ήταν το πρόσωπο της Μάγδας. Η αξιοπρέπεια, η λάμψη και η δύναμη, ο βαθύς ανθρωπισμός, ο άγιος θυμός, η απαίτηση για νέμεση. Η μεγάλη αγκαλιά, ο πόνος και η αντοχή. Κάθε ματιά στο πρόσωπο αυτό κάνει ακόμα πιο απεχθείς τους κατηγορούμενους, τους φέρνει πιο κοντά στην καταδίκη. Η μάνα αυτή και δίπλα ο πατέρας του Παύλου, βουβός και εκφραστικός, έχουν ένα έργο να τελειώσουν, να δικαιώσουν το παλικάρι τους. Και το έργο θα το τελειώσουν.


Στη φετινή επέτειο της δολοφονίας του Παύλου η Μάγδα κάλεσε τους πιο άμεσα εμπλεκόμενους στη δίκη. Συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν δικηγόροι πολιτικής αγωγής, δημοσιογράφοι, παρατηρητές στη δίκη, φίλοι του Παύλου, αντιφασίστες που έλιωσαν τα πόδια τους πέντε χρόνια στην αίθουσα του Εφετείου. Στο τέλος, η κυρία Μάγδα είπε: «Όσοι βρεθήκατε στο ρεύμα αυτής της δίκης, δεν θα είστε πότε πια ίδιοι. Έχει αλλάξει τη ζωή σας με τρόπο που δεν καταλαβαίνετε».

Οι ιδέες του μίσους, του ρατσισμού, του εθνικισμού, συνεχίζουν να υπάρχουν, γι' αυτό δεν τελειώνει το παιχνίδι την επόμενη μέρα της δίκης, όποια κι αν είναι η απόφαση. Είναι όμως κρίσιμο να ηττηθεί δικαστικά αυτός ο χώρος. 


Τώρα, μια ανάσα πριν από το τέλος της νεοναζιστικής συμμορίας που σκόρπισε τόσο αίμα και φόβο, σκέφτομαι πόσο δίκιο έχει. Η δίκη αυτή άλλαξε ζωές. Συναντηθήκαμε ο καθένας από τη δική του διαδρομή. Και είναι σαν να ετοιμαζόμασταν από χρόνια.

Από πού ξεκινήσαμε; Από πολύ παλιά. Από το '90 και το 2000, που το τέρας γεννιόταν. Από το 2010, που η κυβέρνηση πήγαινε στα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλεγε ξεδιάντροπα ψέματα: ότι στη χώρα δεν υπάρχει νεοναζιστική οργάνωση, ότι κάθε χρόνο γίνονταν μία ή δύο επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο! Την ώρα που τα τάγματα εφόδου άνοιγαν κεφάλια.

Από πού ξεκινήσαμε; Από την ανοιχτή συνεργασία θυλάκων εντός της ΕΛ.ΑΣ. με χρυσαυγίτες. Από τη δικαστική αδράνεια. Από την ύποπτη «ουδετερότητα» των θεσμών. Από τις υπόγειες συναλλαγές στελεχών της κυβέρνησης Σαμαρά με τους υπόδικους νεοναζί. Από το πολιτικό φλερτ με το ποινικό περιθώριο: υπουργός αναγνώριζε γνήσιο ακτιβισμό τύπου Χεζμπολάχ στις δράσεις της Χ.Α. Η πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να ακυρωθούν κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες γιατί έλειπαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α. Βουλευτές συνταξίδευαν στα ακριτικά νησιά με τους χρυσαυγίτες. Άλλοι μιλούσαν για την ανάγκη μιας σοβαρής Χ.Α., ώστε να συγκυβερνά.

Από κει ξεκινήσαμε. Και από μια εκτεταμένη καχυποψία, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από θεσμούς που χρόνια έκλειναν τα μάτια στα εγκλήματα της Χ.Α. Ή από μια γραμμή «ίσων αποστάσεων», να μην κάνουμε φασαρία γύρω από τη δίκη για να μην επηρεαστεί τάχα η Δικαιοσύνη.

Κι όμως, φτάσαμε εδώ. Χάρη στη δουλειά ανθρώπων που συστηματικά ερευνούσαν τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Χάρη σ' εκείνους που συνέχισαν να στέκονται στις γειτονιές απέναντι στις αρβύλες και τα ξυρισμένα κεφάλια των νεοναζί. Χάρη σ' εκείνους που ξεκίνησαν να μιλάνε με τα θύματα και να καταγράφουν τις ρατσιστικές επιθέσεις. Χάρη κυρίως σ' εκείνους που ανέλαβαν το τιτάνιο έργο της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο. Χάρη σ' εκείνους που έφτιαξαν το Παρατηρητήριο της δίκης, κατέγραφαν κάθε μέρα τι γινόταν στο δικαστήριο και προσπαθούσαν να κάνουν τη δίκη υπόθεση όλων. Χάρη στους λίγους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη δίκη όταν άλλοι στα ΜΜΕ πουλούσαν lifestyle «σβάστικα στο μπράτσο» και ξέπλεναν εγκληματίες.


Σήμερα συντάσσονται πολλοί εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης και αναμένουν η Δικαιοσύνη να πιστοποιήσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Είναι νίκη ότι τόσο πολλοί νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν το «παρών» απέναντι στους νεοναζί. Είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε.

Η επίγνωση του φασιστικού κινδύνου είναι συλλογικό κέρδος, είναι κοινό μας απόκτημα. Φυσικά, οι ιδέες του μίσους, του ρατσισμού, του εθνικισμού, συνεχίζουν να υπάρχουν, γι' αυτό δεν τελειώνει το παιχνίδι την επόμενη μέρα της δίκης, όποια κι αν είναι η απόφαση. Είναι όμως κρίσιμο να ηττηθεί δικαστικά αυτός ο χώρος.


Σήμερα οι νεοναζί είναι στην άκρη του γκρεμού. Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να φτάσουν εκεί. Θα είμαστε παρόντες τη μεγάλη ώρα της απόφασης. Θα χειροκροτήσουμε την πτώση.

Στήλες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ: Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Καθώς η Ελλάδα περιμένει με πρωτόγνωρη ένταση την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, διατρέχουμε στην αθρογραφία της LIFO, που είναι πυκνή και επίμονη, όλα αυτά τα χρόνια, για το ζόφο της νεοναζιστικής οργάνωσης, τα θύματα και την νοσηρή ιδεολογία της, αλλά και τους ανθρώπους που την αντιμετώπισαν θαραλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Όμως άντεξα»: Η Μάγδα Φύσσα μιλά στη LIFO

Οι Αθηναίοι / «Όμως άντεξα»: Η Μάγδα Φύσσα μιλά στη LIFO

Η μητέρα του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα, σύμβολο αξιοπρέπειας και αγώνα ενάντια στις σκοτεινές ορμές της Ελλάδας, μιλά για τη ζωή της και όσα τη σημάδεψαν σε μια σπάνια προσωπική συνέντευξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Καμπαγιάννης για δίκη Χρυσής Αυγής: «Το να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι ή να πέσουν στα μαλακά θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα»

Ελλάδα / Θανάσης Καμπαγιάννης για δίκη Χρυσής Αυγής: «Το να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι ή να πέσουν στα μαλακά θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα»

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής και εκπρόσωπος των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής μιλά στη LiFO λίγες μέρες προτού εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση (στις 7/10).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Μάγδα Φύσσα έγινε μάνα όλων μας»: Μια συζήτηση με τις συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα

Ελλάδα / «Η Μάγδα Φύσσα έγινε μάνα όλων μας»: Μια συζήτηση με τις συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα

Οι Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλούν στη LiFO, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ