ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών σήμερα

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών σήμερα Facebook Twitter
4

Έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη σημερινή κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών συγκάλεσε  το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι εξελίξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού υπό τον Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου.

Ποιος φταίει σύμφωνα με το Μαξίμου

Οι ένοχοι κατά την κυβέρνηση είναι οι κερδοσκόποι καθώς σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίστηκε ότι "οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Συγκεκριμένα :

-Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,

-Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,

-Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,

-Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,

-Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.".

Σημειώνεται επίσης ότι "εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος:

-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,

-Διαρκής μείωση της ανεργίας,

-Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης".

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Αναφέρεται τέλος ότι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Νωρίτερα, και ενώ το Χρηματιστήριο κατέρρεε, καθησυχαστικοί εμφανίζονταν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ενώ επέρριπταν ευθύνες στο ρεπορτάζ του Bloomberg που έγραψε ότι οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει περίπου 97% από την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία το 2015.

«Βγήκε ο Bloomberg και δημιούργησε ένα κλίμα, οι αγορές πάντα υπεραντιδρούν» σχολίαζαν κύκλοι του κ. Τσακαλώτου. Σε ερώτηση αν προκαλεί ανησυχία αυτό το σκηνικό, οι ίδιοι κύκλοι απάντησαν: «Οχι, καθόλου...»

Οικονομία
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μα γιατί να ανησυχούν οι κύκλοι του Τσακαλώτου; Πότε ακριβώς ανησύχησαν γενικά εκεί μέσα για οτιδήποτε;Ούτως ή άλλως τα σπίτια που θα δημοπρατηθούν για την "περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων", τα δικά τους θα είναι;
Το ίδιο λέμε. Τα σπίτια είναι των τραπεζών και οι τράπεζες καταρρέουν από κερδοσκοπικές πιέσεις. Το ότι κάποια από αυτά είναι πρώτες κατοικίες είναι φήμες συστημικών και αν είναι αλήθεια, φταίνε οι προηγούμενοι που παρέδωσαν καμένη γη. Η χώρα έχει πλέον αξιοπρέπεια και η οικονομία φυσάει.Ουδείς λόγος ανησυχίας για τον Τσακαλώτο και ΣΙΑ.(εγώ έχω κάτι άγχη, αλλά ίσως να φταίει που δεν παίρνω αρκετά χάπια)
Πολλοί ψήφισαν Συριζα γιατί πίστεψαν ότι δε θα χρειάζονταν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους μέσω της σεισάχθειας που είχε υποσχεθεί ο Αλέξης! Τώρα σύνθημα του Τσίπρα έγινε το «κανένα σπίτι στα χέρια δανειολήπτη».