Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν)

2

Αστυπάλαια, η «πεταλούδα» του Αιγαίου. Ύστερα από δέκα ώρες στο πλοίο αγκυροβολείς στη μέση του πελάγους, στον αγαπημένο προορισμό των Δωδεκανήσων με το ιδιόμορφο σχήμα. Το λιμάνι του Αγίου Ανδρέα λειτουργεί ως αφετηρία από την οποία οι ταξιδιώτες ξεχύνονται στα όμορφα μέρη του νησιού.


Το πανέμορφο νησί του Αιγαίου δικαίως φέτος προσέλκυσε τα βλέμματα και συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού. Βρέθηκα σ' αυτό τον τόπο και αντιλήφθηκα τη μοναδικότητά του, τη γαλήνη που αποπνέει και την ασύγκριτη φιλοξενία των ντόπιων. 


Βέβαια, οι πρώτες εικόνες που αντικρίζεις δεν είναι ξεκάθαρες, αφού η Αστροπαλιά, όπως τη λένε οι κάτοικοί της, αποτελεί ένα κράμα Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Η Χώρα, οι παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί, το φαγητό, τα αξιοθέατα, οι άνθρωποι και οι χαλαροί ρυθμοί δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καθιστώντας τη γοητευτική καστροπολιτεία ένα συναρπαστικό νησιωτικό τοπίο.

Oι πρώτες εικόνες που αντικρίζεις δεν είναι ξεκάθαρες, αφού η Αστροπαλιά, όπως τη λένε οι κάτοικοί της, αποτελεί ένα κράμα Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Η Χώρα, οι παραλίες, οι γραφικοί οικισμοί, το φαγητό, τα αξιοθέατα, οι άνθρωποι και οι χαλαροί ρυθμοί δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα, καθιστώντας τη γοητευτική καστροπολιτεία ένα συναρπαστικό νησιωτικό τοπίο.


Λίγα μόλις λεπτά μετά τον ορμίσκο του Αγίου Ανδρέα συναντάς τον Πέρα Γιαλό, την πανέμορφη Χώρα, τους Μύλους, και ανυπομονείς για την ενδελεχή ανακάλυψη του νησιού. Εμείς μείναμε στο Λιβάδι, τον πιο τουριστικό και εύφορο οικισμό του νησιού. Επειδή το πλοίο φτάνει απόγευμα, την πρώτη μέρα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, πέρα από μια βουτιά στα ήρεμα νερά του Λιβαδιού και να μυηθείς στον ήσυχο τρόπο ζωής της «αρχόντισσας του Αιγαίου».

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για την πιο ωραία διαδρομή που προσφέρει η Αστυπάλαια, μια μαγική πεζοπορία δυόμισι ωρών από το Λιβάδι με προορισμό την παραλία του Αγίου Ιωάννη του Μάκρη. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την ωραιότερη παραλία του νησιού. Παίρνοντας μαζί σου τα βασικά, νερό και πρόχειρο φαγητό, απολαμβάνεις μια αξέχαστη περιπλάνηση ανάμεσα σε άγονα τοπία, διασχίζεις πλαγίως το φράγμα, χαζεύεις τα πολυάριθμα αγριοκάτσικα, τα μελίσσια, τα πρόβατα ελεύθερης βοσκής αλλά και τα ποτιστικά κτήματα.


Μετά από περίπου δύο ώρες αντικρίζεις το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, σ' ένα σημείο απ' όπου δεν χορταίνεις την απέραντη θέα στο Αιγαίο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει πινακίδα που σε κατευθύνει προς τα εξωτικά νερά της απόμερης ακτής. Πράγματι, έπειτα από σαράντα λεπτά πεζοπορίας σε μονοπάτι με καλή σήμανση κατεβαίνεις σταδιακά τις απότομες πλαγιές προς την παραλία, θαυμάζοντας έναν μικρό φυσικό καταρράκτη, σπηλιές, φραγκοσυκιές, πικροδάφνες και ευκαλύπτους.

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Την Αστυπάλαια έχεις πολλούς λόγους για να την αγαπήσεις. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO


Στο τέλος, όταν έχεις φτάσει στην αμμουδιά πια, αισθάνεσαι σαν ναυαγός, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτόν το μικροσκοπικό καλοκαιρινό παράδεισο. Το βλέμμα ατενίζει τα σκάφη που βολοδέρνουν στο Αιγαίο, τα ιστιοπλοϊκά που αναζητούν έρημες ακτές και το χρώμα των νερών που είναι βαθύ μπλε. Στην επιστροφή βιώνεις ένα υπέροχο συναίσθημα, σαν να έχεις κατακτήσει μια κορυφή.

Συζητώντας με τους ντόπιους, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για νησιώτες που δεν τους έχει αγγίξει το χρήμα. Παρέχουν ιδανική φιλοξενία και πρόθυμα σου δίνουν πληροφορίες για οτιδήποτε ζητήσεις.


Στην Αστυπάλαια υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, οργανωμένες, απόμερες, ήσυχες ή οικογενειακές. Αξίζει να αφιερώσετε μία μέρα στο δίπολο Καμινάκια - Βάτσες, όπου η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με αυτοκίνητο.

Στα Καμινάκια πηγαίνεις ακολουθώντας τις πινακίδες μετά τον οικισμό του Λιβαδιού και δεν περνά πολλή ώρα για να συνειδητοποιήσεις ότι οδηγείς σ' έναν χωματόδρομο που είναι σαν από σκηνικό γουέστερν, ένα τοπίο άγριας φύσης.

Στην παραλία υπάρχουν αρμυρίκια που δημιουργούν φυσική σκιά αλλά και ξαπλώστρες με ομπρέλες από το μοναδικό εστιατόριο που λειτουργεί στην παραλία, γνωστό ως «Ταβέρνα της Λίντας», όπου τα κουδούνια από τα αγριοκάτσικα είναι ο μόνος ήχος που διαταράσσει την ηρεμία καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής σου στην αμμουδιά.


Μετά τα Καμινάκια αξίζει να επισκεφθείς τη γειτονική παραλία Βάτσες. Γυμνοί βράχοι, απότομοι και απόκοσμοι, ένα beach bar με ήρεμες μουσικές επιλογές, ομάδες ανθρώπων που κάνουν γιόγκα και, φυσικά, μια παραλία όπου ξεχνάς τι σημαίνει επαφή με το κινητό και τα social media, αφού δεν υπάρχει καθόλου σήμα.

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Στο τέλος, όταν έχεις φτάσει στην αμμουδιά πια, αισθάνεσαι σαν ναυαγός, αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτόν το μικροσκοπικό καλοκαιρινό παράδεισο. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO


Επίσης, μπορείτε να πάτε κολυμπώντας στις μικρές Βάτσες ή να αναζητήσετε το Σπήλαιο του Νέγρου, αρκεί όλα αυτά να γίνουν έως το απόγευμα, γιατί ο ήλιος πέφτει νωρίς. Άλλες όμορφες παραλίες είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Στενό ‒περισσότερο για οικογένειες‒, ο Άγιος Βασίλειος, τα Τζανάκια –αυστηρώς για γυμνιστές‒, η Μαλτεζάνα, το Μπλε Λιμανάκι ειδικά κατά τις απογευματινές ώρες, ο Σχοινώντας και, φυσικά, οι Πλάκες, μια μοναδικής ομορφιάς παραλία, είτε για καταδύσεις είτε για μαγευτικές εικόνες από τον πλούτο της θάλασσας.


Τέλος, κάθε πρωί γύρω στις 11 από το παλιό λιμάνι στον Πέρα Γιαλό φεύγει καραβάκι που σε πηγαίνει σε ένα υπέροχο γειτονικό σύμπλεγμα που αποτελείται από τα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπες.

Παράλληλα, η Αστυπάλαια διαθέτει πολλά αξιοθέατα που μπορείς να επισκεφθείς, όπως η πανέμορφη Χώρα, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε έναν φαιοκίτρινο άνυδρο λόφο και σκεπασμένη από το μεσαιωνικό βενετσιάνικο κάστρο. Στενά δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, μπλε παράθυρα, μοναδική θέα και υπέροχες γωνιές που δημιουργούν έναν φυσικό καμβά.

 
Το Κάστρο έλαβε τη σημερινή του μορφή στις αρχές του 1400, ύστερα από την ανακατασκευή που πραγματοποίησε ο Giovanni Zanachi Querini, και κάποτε έφτασε να έχει περί τους 4.000 κατοίκους. Κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής του ήταν η προστασία του οικισμού από την εποχή που οι πειρατές κυριαρχούσαν στο πέλαγος, ληστεύοντας ή πυρπολώντας. Οι Querini αποχώρησαν οριστικά από το νησί το 1537, όταν το κατέλαβε ο φοβερός και τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.


Σήμερα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις περίφημες κατάλευκες εκκλησίες της Παναγιάς του Κάστρου και του Αγίου Γεωργίου με τα πέτρινα καμπαναριά και, φυσικά, να ατενίσει τα δύο λιμάνια του νησιού.

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Το νησί έχει μια απίστευτη ενέργεια, παρέχει πληθώρα επιλογών σε παραλίες, είτε θέλεις να βρεθείς με πολύ κόσμο είτε να απομονωθείς. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO


Κάποτε, όπως μας πληροφορούν οι γηραιότεροι, εκτός από κατοικίες υπήρχαν και πολλά σιδηρουργεία, ξυλουργεία αλλά και εργαστήρια κεραμικής, ενώ η ύδρευση των σπιτιών πραγματοποιούνταν από στέρνες.


Λίγα μέτρα πιο πέρα, στους πρόποδες του κάστρου, στέκει επιβλητικά η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ευρύτερα γνωστή ως ναός της Παναγιάς της Πορταΐτισσας. Χτισμένη στη θέση του αρχοντικού των Querini, θεωρείται από τους ωραιότερους προσκυνηματικούς ναούς του Αιγαίου.

Στο ανατολικό τμήμα του νησιού υπάρχει ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, η Μαλτεζάνα ή Ανάληψη. Αφού διασχίσεις τον φυσικό ισθμό στην περιοχή του Στενού, καταφθάνεις σε ένα λιμανάκι με ψαροκάικα που κάποτε Μαλτέζοι πειρατές χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο. Η περιοχή παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, διαθέτοντας ρωμαϊκά λουτρά, δάπεδο διακοσμημένο με γεωμετρικά σχήματα καθώς και την παλαιοχριστιανική βασιλική του Καρέκλη με τα ψηφιδωτά. Επίσης, υπάρχει το Βαθύ, το οποίο σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ανδρέα Βλαχόπουλο, δεν είναι μια χαμένη λίμνη, είναι ένας κλειστός γαλήνιος θαλάσσιος κόλπος, σε ένα ακρωτήριο του οποίου, στον Πύργο, υπάρχουν εντυπωσιακά αρχαία λείψανα, με σημαντικότερα εκείνα μιας ακρόπολης της 4ης/3ης χιλιετίας π.Χ. Αυτή είναι μια θέση σπουδαία, με μαρμάρινα ειδώλια, βρεφικούς εγχυτρισμούς και μοναδικές βραχογραφίες, που δείχνει ότι η Αστυπάλαια ήταν σημαντικό κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού ή του Πρωτοχαλκού πολιτισμού του Αιγαίου.


Πριν αρχίσει να λειτουργεί το σημερινό λιμάνι, οι ταξιδιώτες κατέφθαναν στην Αστροπαλιά μέσω του Πέρα Γιαλού. Από την ακτή έως την κορυφή του λόφου απλώνονται αμφιθεατρικά χτισμένες κατοικίες, καταστήματα, καταλύματα. Στη μικρή παραλία με τα καταγάλανα νερά μπορείς επίσης να κολυμπήσεις.

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Στην Αστυπάλαια υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, οργανωμένες, απόμερες, ήσυχες ή οικογενειακές. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO


Οι επιλογές για φαγητό στο νησί είναι πολλές και καλές και σου επιτρέπουν να γευτείς την αστυπαλιώτικη μαγειρική. Το νησί παράγει άφθονο θυμαρίσιο μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και σαφράν, το οποίο υπάρχει διάσπαρτο σε διάφορα σημεία του νησιού. Ενδεικτικά, στο Λιβάδι υπάρχουν το Γεράνι και ο Κροκόδειλος, όπου τρως σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο. Επίσης, η καντίνα στο Στενό, η Αλμυρά στη Μαλτεζάνα, το Μπαρμπαρόσα και το Αγέρι στη Χώρα.

Τα μπαρ είναι λίγα, αλλά όλα πολύ ξεχωριστά. Το Κάστρο, κάτω από τα τείχη του πραγματικού κάστρου, το Άρτεμις, το Αρχιπέλαγος με τη συναρπαστική θέα και, φυσικά, το ιστορικό καφενείο του Μουγγού, ένα πραγματικό μουσείο με τοίχους γεμάτους φωτογραφίες, παλιούς χάρτες και εικονογραφημένες φράσεις, που καθημερινά κατακλύζεται από κόσμο. Φυσικά, τα γλέντια εκεί δεν αργούν να ξεκινήσουν.


Την Αστυπάλαια έχεις πολλούς λόγους για να την αγαπήσεις. Μεταδίδει μια απίστευτη ενέργεια, παρέχει πληθώρα επιλογών σε παραλίες, είτε θέλεις να βρεθείς με πολύ κόσμο είτε να απομονωθείς. Πρόκειται για ένα νησί «αμόλυντο», ελεύθερο και ανεπηρέαστο από κάθε αρνητική μορφή τουρισμού. Ένας παρθένος και εναλλακτικός καλοκαιρινός παράδεισος για ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και ανακάλυψης.

Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Στενά δρομάκια, κατάλευκα σπίτια, μπλε παράθυρα, μοναδική θέα και υπέροχες γωνιές που δημιουργούν έναν φυσικό καμβά. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα νησί «αμόλυντο», ελεύθερο και ανεπηρέαστο από κάθε αρνητική μορφή τουρισμού. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Ένας παρθένος και εναλλακτικός καλοκαιρινός παράδεισος για ατελείωτες ώρες ξεγνοιασιάς και ανακάλυψης. Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Αστυπάλαια: Στο νησί που φέτος πήγαν όλοι (σχεδόν) Facebook Twitter
Φωτο: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Ταξίδια
2

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος γεννήθηκε το 1984. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2008 έχει εργαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος και από το 2014 αποτελεί βασικό μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της έντυπης και ηλεκτρονικής «LiFO». Έχει επιμεληθεί τεύχη ειδικού περιεχομένου της έντυπης LiFO και έχει πάρει συνεντεύξεις από τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Mail:  [email protected]

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια