Ντάισελμπλουμ: Να μην επαναλάβει η Ελλάδα σφάλματα του παρελθόντος - Ο Βαρουφάκης με ακολουθούσε στο ασανσέρ

Ντάισελμπλουμ: Να μην επαναλάβει η Ελλάδα σφάλματα του παρελθόντος - Ο Βαρουφάκης με ακολουθούσε στο ασανσέρ Facebook Twitter
6

«Η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευελιξία να εφαρμόσει μία πιο κοινωνική πολιτική» δήλωσε, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Υπογράμμισε όμως, όμως, ότι «δεν θα πρέπει να επαναλάβει στο μέλλον τα σφάλματα του παρελθόντος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στη χώρα μας και να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Στην συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και από την πλευρά των Ευρωπαίων οι οποίοι - όπως εξήγησε- αρχικά αυτοσχεδίασαν και χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να σταθούν στα πόδια τους και να στήσουν μηχανισμούς απέναντι στην κρίση.

Ειδικότερα, για το θέμα της Ελλάδας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί μία διαφορετική πολιτική, αφού τα προγράμματα ήταν πολύ αυστηρά και η εφαρμογή τους εξαιρετικά δύσκολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σοβαρές πολιτικές ευθύνες ενώ έγιναν πολλά λάθη από τους Έλληνες πολιτικούς και πριν από την κρίση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέρριψε ευθύνες και στους Γερμανούς για την καθυστέρησή τους να αποδεχθούν την ανάγκη συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης με την εφαρμογή προγραμμάτων διάσωσης στις χώρες που κινδύνευαν. Επισήμανε πως, αν και δεν ήταν σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις στις Βρυξέλλες μακριά από τα εθνικά κοινοβούλια, η κρίση ήταν τεράστια και έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν αποκαλυπτικός και για το παρασκήνιο των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το α' εξάμηνο του 2015, χαρακτηρίζοντας καταστροφική την διαχείριση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως όλη η διαπραγμάτευση γινόταν με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς έπρεπε να βρεθεί λύση, την οποία ναρκοθετούσε διαρκώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει στην Αθήνα περιέγραψε πώς αμέσως μετά το επεισοδιακό φινάλε ο κ. Βαρουφάκης τον ακολούθησε έως το ασανσέρ ζητώντας του να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο εάν όντως ήταν σοβαρή ή έγινε για να ασκηθεί πίεση στη χώρα μας, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών όταν κάνει μια πρόταση, την εννοεί.

Οικονομία
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Η ελληνική πατερναλιστική, οχλαγωγική πολιτική σκηνή ξέρει μόνο το άσπρο/μαύρο. Υπάρχουν μόνο πρόσωπα, τα οποία είναι είτε ήρωες είτε καθάρματα. Μέσα σε αυτήν την πόλωση, οι έλληνες παρασύρονται εύκολα από επικοινωνιακά τρυκάκια και δεν βλέπουν τις άλλες ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ, ακόμα και όταν κάποιος τους τις λέει στα μούτρα.Γράφει το άρθρο για τον νταισσελμπλουμ "Όπως αποκάλυψε, για πρώτη φορά, είχε απευθείας επαφές με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου...".Ωπα, για μισό λεπτό ρε μεγάλε. ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΣ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. Ολογράφως ΔΥΟ !!!!Καλά για την πρώτη τα έχουμε εμπεδώσει σύμφωνα με την προπαγάνδα σας. Ο Βαρουφάκης ήταν ανίκανος, έκανε κακή διαπραγμάτευση, μας κόστισε 100 δις (να μη σου πω και 500 τρις). Ωραία, το μάθαμε, το εμπεδώσαμε, το αποδεχτήκαμε.Για την ΑΛΛΗ διαπραγμάτευση, θα μάθουμε ποτέ τίποτα;Τι ανταλλάγματα ζήτησε ο τσίπρας και η παρεούλα του για την καρέκλα τους; Τι τους δόθηκε; Τι ρόλο έπαιξε η Ελλάδα σε αυτό το αλισβερίσι;Αν υπάρχει συνταγματολόγος, μπορεί μήπως να μας απαντήσει αν αυτό συνιστά πράξη προδοσίας; Γιατί δεν είναι δυνατόν ως πρωθυπουργός να στέλνεις τον υποικ σου να κάνει διαπραγματεύσεις (τις πιο δύσκολες ίσως στην νεώτερη ιστορία) και εσύ να κάνεις ΆΛΛΕΣ διαπραγματεύσεις πίσω από την πλάτη του.Και κυρίως πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Και μάλιστα ήδη από την αρχή της ιστορίας (από τον Φλεβάρη λέει ο νταισσελτετοιος).Ωραία, τον Βαορυφάκη τον σκυλοβρίσαμε, είναι ανίκανος, μας κόστισε 100 δις. Η διαπραγμάτευση του τσίπρα ΠΟΣΟ μας κόστισε; Τι ακριβώς ζητήθηκε και τι δόθηκε;Γιατί ο Βαρουφάκης τουλάχιστον έφυγε 4 μήνες αργότερα. Οι άλλοι που έμειναν, ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ακόμα εκτελούν συμβόλαια. Ποιοί είναι οι όροι των συμβολαίων;Μπορείτε τώρα άνετα να ασχοληθείτε με τα ουάου του Βαρουφάκη και με το αν μιλάει καλά αγγλικα (τα 100 δις μην ξεχασετε). Όσο οι εν ενεργεία κυβερνήτες σας, σας είχαν ξεπουλήσει ήδη 3 βδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας.Υ.Γ. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι σας το λένε κατάμουτρα. Ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με εντελώς χειραγωγημένα ανδράποδα και ότι δεν θα κουνηθεί φύλο.
Το πιστό σκυλάκι της μέρκελ και του σόιμπλε, με γνήσιο πτυχίο στο άρμεγμα αγελάδων (προσοχή, δεν είναι ειρωνία αυτό, είναι κυριολεξία) και πλαστό "πτυχίο" στην business research ξεχνάει όλη του την υποτιθέμενη γαλατική ευγένεια, όλους τους διπλωματικούς κανόνες που αυτός και οι όμοιοι του έφτιαξαν και ακολουθούν εδώ και αιώνες. Ακόμα και απέναντι στον χίτλερ ακολουθούσαν το διπλωματικό πρωτόκολλο.Αλλά για τον Βαρουφάκη ξέχασαν και τις διπλωματίες, ξέχασαν και τα πρωτόκολλα, ξέχασαν τα πάντα.Αυτό το τσιράκι των γερμανών με ειδικότητα στο άρμεγμα αγελάδων βρίζει έναν καταξιωμένο (καθηγητής σε 8 πανεπιστήμια, ανάμεσα τους και το Καίμπριτζ) καθηγητή οικονομικών, που διετέλεσε ΥπΟικ. ενός ανεξάρτητου (έτσι θέλουμε να πιστεύουμε) κράτους. Και έπαψε να είναι υποικ εδώ και 3 χρόνια.Από το μίσος και μόνο που τρέφουν οι παρακεντέδες της μέρκελ (και η ίδια η σοιμπλομερκελ) στον Βαρουφάκη μπορώ να συμπεράνω ότι ο Βαρουφάκης έκανε κάτι σωστό.Δυστυχώς οι εγχώριοι κολοτουμπες προτίμησαν την καρέκλα από την χώρα. Για να καλύψουν την κωλοτούμπα τους, "φόρτωσαν" στον Βαρουφάκη αυτά τα περιβόητα 100 δις. Όσα άρθρα κι αν έχει γράψει ο Βαρουφάκης, όσα στοιχεία κι αν έχει παραθέσει, ο ελληνικός λαός προτιμάει να πειστεί από τον σανό του σύριζα.Οποιος δεν θέλει να πειστεί, δεν πρόκειται να πειστεί ποτέ. Πληρώστε λοιπόν (εσείς, τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και τα δισέγγονα σας μέχρι 4ης γενεάς) τον μισθό του νταισσελτέτοιου και να είστε ευχαριστημένοι.
Ο καταξιωμένος είναι ο Γιάννης με το ένα ν; Ο Γιαννης ο ουαου; Ο Γιάννης που ξεζούμισε τα αποθεματικά ταμείων και οργανισμών για να τζογάρει σε μια ανόητη διαπραγμάτευση; Ο Γιάννης με την αγγλόφωνη σελίδα στο Wikipedia που θα έπαιρνε κάτω από την βάση στο lower;; Πιστευω πως η γλαροσουπα δεν τρώγεται με το ζόρι και προσωπικά προτιμώ να μην πειστώ.Όσο για τον Νταισελμπλουμ ας μας πουν οι Ολλανδοί που τον είχαν υπουργό.
Ο Γιάνης ήτανε πολύ καιρό στην πιάτσα για να πιστεύει πως η ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία) θα ενεργούσε με βάση το κοινωνικό- ιδεολογικό κέρδος της και όχι σύμφωνα με το οικονομικό της συμφέρον. Επίσης ήταν πολύ καιρό στην πιάτσα για να πιστέψει τον Τσίπρα και τους λοιπούς «Συντρόφους» του. Γενικά ο Βαρουφάκης είχε σίγουρα την ατζέντα του. Προφανώς, έκανε το πείραμα του για να αποδείξει πως η Ε.Ε. είναι κυρίως μία ένωση τεχνοκρατών με γνώμονα το κέρδος και το πέτυχε.Σε τέτοιες θέσεις δεν μπορείς να είσαι όντας αφελής, δεν επιβιώνεις.
Είναι προφανές ότι συμφωνώ με αυτά που έκανε ο "Γιάνης με το ένα νι" και είναι προφανές ότι εσύ (και πάρα πολλοί άλλοι) διαφωνείς.ΟΚ, κανένα πρόβλημα.Εκείνο που δεν είναι προφανές και θέλω να δείξω με το σχόλιο μου, είναι ότι ο νταισσελτέτοιος προσβάλλει ΕΣΕΝΑ και ΕΜΕΝΑ και όλον τον ελληνικό λαό. Το αν ο Βαρουφάκης είχε καλή ιστοσελίδα ή το αν ήταν καλός υπουργός, το αν έκανε καλή διαπραγμάτευση, οι ΜΟΝΟΙ αρμόδιοι για να το κρίνουμε είμαστε ΕΜΕΙΣ, ο ελληνικός λαός.Ο ντάισσελμπλουμ απευθύνεται είτε σε ηλίθιους είτε σε δούλους ενός προτεκτοράτου. Γιατί μόνο σε δούλους θέλεις να υποβάλλεις το αν άξιζε ο (πρώην) υπουργός τους.Δεν ξέρω αν μερικοί γουστάρουν να τους μεταχειρίζονται σαν ηλίθιους δούλους, εγώ ΑΠΑΙΤΩ να με μεταχειρίζονται σαν πολίτη ανεξάρτητου κράτους - και όχι μιας δουλοπαροικίας.Ακόμα και αν ο Βαρουφάκης ήταν ο χειρότερος υπουργός ανέμασα σε όλους τους υπουργούς όλων των κρατών της ιστορίας, ακόμα και τότε δεν θα είχε ο Αρμεχτής Αγελάδων νταισσελμπλουμ το δικαίωμα να μας μεταχειρίζεται σαν δουλοπάροικους.Κατάλαβε το, το ερώτημα δεν είναι αν ο Βαρουφάκης ήταν καλός. Το ερώτημα είναι αν έχει ο νταισσελμπλουμ δικαίωμα να προσβάλλει ΕΣΕΝΑ. Αν έχει το δικαίωμα να σου φέρεται σαν να ήσουν δουλοπάροικος.Το συριζαίϊκο σανό έχει διαποτίσει τόσο τα μυαλά, που αγνοούμε τις θρασύτατες προσβολές ενός χαρτογιακά (εναντίον του λαού μας) μόνο και μόνο για να διαπληκτιστούμε πάνω στο αν το σάιτ του Βαρουφάκη έχει καλά αγγλικά.Την επόμενη φορά που ο νταισσελμπλουμ θα παει να αρμέξει αγελάδες, θα πατήσει και τίποτα σκατά και μετά θα μας ζητήσει να του γλύψουμε τα παπούτσια. Και - είμαι σίγουρος - μερικοί θα του τα γλύψουν πρόθυμα, λέγοντας "ναι αλλά ο Βαρουφάκης μας κόστισε 100 δις".
Υπάρχει μία ολόκληρη γενιά ,ίσως και δύο, που γαλουχήθηκαν με την ιδέα της Καλής Ευρώπης που «τα στάζει» σαν τον γονιό που δίνει αφειδώς χρήμα στο παιδί του άνευ όρων... «γιατί το αγαπά». Λες και η Ευρώπη ξεχρέωνε ένα συναισθηματικό δάνειο απέναντι στην Ελλάδα λόγω του Αρχαίου της Πολιτισμού. Η συνειδητοποίηση πως τελικά η Ευρώπη (Γερμανία-Γαλλία-Αγγλία) είχαν την ατζέντα τους και τους ανθρώπους τους σε εξουσία και ΜΜΕ, πονάει πολύ. Αν θέλετε να καταλάβετε ποιος δημιούργησε το Ελληνικό ζήτημα, αναζητήστε αυτούς που κέρδισαν από αυτό, εντός και εκτός. Οι αγαπημένες γνωστές καραμελίτσες για τους δημοσίους υπαλλήλους, τις συντάξεις, και τα ρουσφέτια είναι για αυτούς που προτιμούν να γλυκαίνονται. Αφού οι υπεύθυνοι αυτών απολαμβάνουν πλήρους προστασίας και μάλιστα κάποιοι, ανώτατα αξιώματα, αποδεικνύοντας πως μάλλον έκαναν καλή δουλειά για κάποιους...