Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θέλει να πετύχει και τι μάλλον θα γίνει στο τέλος

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θέλει να πετύχει και τι μάλλον θα γίνει στο τέλος Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSΙ
38

Τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας φέρεται να ετοιμάζεται να αποτολμήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως, ως νομικό κείμενο το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Τα παραπάνω αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» χθες. Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει πως η κίνηση του Τσίπρα έχει στόχο την εξώθηση της Ν.Δ. στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει ερείσματα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει με την κίνηση αυτή ξανά απέναντί του τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς οι ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαροι και στο θέμα Εκκλησίας, όπως και στο θέμα της πΓΔΜ.

Βέβαια με τη συγκεκριμένη κίνηση ο πρωθυπουργός θα ασκήσει πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής και την κ. Φώφη Γεννηματά είτε να συμπλεύσει μαζί του είτε να κινηθεί, όπως και στο ονοματολογικό, «παράλληλα» με τη Ν.Δ.

Σημειώνεται πως το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει: Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο. Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας. Και, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Όμως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. 

Κάτι τέτοιο κρίνεται βέβαια ως πολύ τολμηρό ενώ χθες με δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς έδωσε ένα πλαίσιο ως προς την κατεύθυνση αυτή αποφεύγοντας να χρησιμοποίησει τη λέξη «διαχωρισμός». Ο Νίκος Παπάς είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί. Επίσης, είπε ότι ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση.

Και στο σημείο αυτό μάλλον φαίνεται πως αυτό που ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι δεν θα είναι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά μια ακόμη συζήτηση που κατά πολλούς έχει προδιαγεγραμμένη πορεία και κατάληξη. Το θέμα θα ανοίξει, θα υπάρξει συζήτηση, θα δημιουργηθούν νέες κόντρες και πιθανότατα θα κλείσει χωρίς καμία αλλαγή και με τον Τσίπρα να παραμένει στενά συνδεδεμένος με τον Ιερώνυμο.

Χαμηλά κρατά τους τόνους η Εκκλησία για την ώρα μετά το άκουσμα της είδησης.

Η πάγια «γραμμή» είναι υπέρ της συναινετικής επίλυσης των όποιων διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως ενδεικτικά η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η ίδια «γραμμή» θα τηρηθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στην πολιτική επικαιρότητα διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Η Εκκλησία θα ζυγίσει το βάθος και τις πτυχές της πρότασης, αναδεικνύοντας και τις πολιτικές επιπτώσεις της. Για παράδειγμα, σε μία τέτοια περίπτωση περίπου 10.000 ιερείς και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε δεινή θέση εάν ο διαχωρισμός οδηγήσει και στη μη πληρωμή της μισθοδοσίας των ιερέων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, μπορεί να κλονισθούν οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την άλλη, εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι δεν νοείται διαχωρισμός όταν η πολιτεία επιλέγει να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος όπως της Παναγίας της Τήνου. Κίνηση που από κάποιους ερμηνεύεται και ως αντίπραξη στην παρουσία του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πολιτική
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ