Κοτζιάς: Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη αν η Τουρκία ήταν δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα

Κοτζιάς: Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη αν η Τουρκία ήταν δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
1

«Θα ήμασταν το ευτυχέστερο έθνος στην Ευρώπη, εάν η Τουρκία ήταν μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και τόνισε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «εξακολουθούμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και τον αγώνα της Ευρώπης προκειμένου να την "κερδίσει"».

Ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο, ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει να τίθεται το ερώτημα εάν θέλουμε ή όχι την Τουρκία: απεναντίας, «η ίδια η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν θέλει να εξευρωπαϊστεί ή όχι».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στο νου του να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση, ακολουθώντας μια πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1920.

«Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400, προσπαθεί να πάρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ θα παραλάβει έξι υποβρύχια από την Γερμανία.

Το ερώτημα είναι, συνέχισε, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμη και στην τεχνολογία πυρηνικών εργοστασίων που πωλεί η Ρωσία στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για 600 Τούρκους ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην Ρωσία.

«Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν και το γεγονός ότι το Πακιστάν συμβουλεύει περισσότερες χώρες σε τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Η προσωπική μου ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτοί οι 600 ειδικοί, μαζί με τους ειδικούς από το Πακιστάν, αποτελούν μέρος του ονείρου του Ερντογάν, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου» είπε.

«Αυτό το στρατηγικό σκεπτικό της Ρωσίας, το οποίο ως καθηγητής εξωτερικής πολιτικής μπορώ να καταλάβω, αλλά με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα για τη χώρα μου», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς και εξέφρασε την ελπίδα να μοιραστεί αυτόν τον προβληματισμό του με την ρωσική ηγεσία κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης για Άγνωστο Στρατιώτη: Να ομονοούμε στα προφανή, η αντιπολίτευση επενδύει σε επαναστατική γυμναστική

Αποσαφήνισε ότι η διαφύλαξη της τάξης παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός του μνημείου στο Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η Τουρκία δεν μπήκε στην ΕΕ τόσα χρόνια, όχι λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο ας πούμε πως διορθώνεται, αλλά γιατί είναι μουσουλμανική χώρα, και πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί ως τέτοια. Αν αυτά τα περί ευρωπαϊκής της πορείας τα λέμε για τα μάτια του κόσμου, έχει καλώς, αν όμως τα πιστεύουμε, πρέπει να αναθεωρήσουμε το δόγμα μας. Το Ελσίνκι, αν είχε ποτέ νόημα, τώρα πια δεν έχει κανένα.