Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί δεσμεύτηκαν υπέρ μιας «σταθερής εκεχειρίας» στη Συρία

Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί δεσμεύτηκαν υπέρ μιας «σταθερής εκεχειρίας» στη Συρία Facebook Twitter
EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV
1

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν δεσμεύτηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου στην Άγκυρα να συνεργαστούν με στόχο να τεθεί σε ισχύ μια «σταθερή εκεχειρία» στη Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών», τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

«Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των χωρών... το Ιράν πιστεύει ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί διά της στρατιωτικής οδού και η προστασία της ανεξαρτησίας της Συρίας αποτελεί προτεραιότητα της Τεχεράνης».

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ροχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Έχουμε εκπλήξεις, θα αυξηθούν η συχνότητα και το εύρος των εκτοξεύσεων», λέει το Ιράν

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης και το Ιράν κλιμακώνει - Αναφορές για χτύπημα στη Βαγδάτη
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια