6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση

6 φράσεις που δεν θα 'πρεπε να χρησιμοποιείτε σε καμία συζήτηση Facebook Twitter
Mπορεί να έχετε πει αρκετές φορές κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή.
2

Υπάρχουν κάποια κακοτράχαλα σημεία στον προφορικό λόγο και κυρίως στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, που ακόμη κι όταν δεν το θέλουμε, «παγώνουμε» τις σχέσεις μας, εμποδίζουμε τη φυσική τους ροή, δίνουμε αφορμή για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ίσως απολύτως στρεβλών σε ό,τι έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας. 

Και ενώ συνηθίζουμε να προσπερνάμε σιωπηλοί αυτά τα λεκτικά ολισθήματα, αλλά πάντα με κάποια πίκρα να εξετάζουμε «τι ακριβώς μάς είπαν» μετά, ο Travis Bradberry, κλινικός ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών, επιμένει ότι υπάρχουν 6 φράσεις που καλό είναι να μην αναφέρονται ποτέ κατά τη διάρκεια καμίας συζήτησης, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική. 

Ο ίδιος συνιστά να αποφεύγονται όχι απλώς γιατί δημιουργούν κλίμα και προηγούμενο για αντιπαραθέσεις, αλλά γιατί επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ' επέκταση την απόδοση των εργαζομένων ή των μελών μίας οποιασδήποτε ομάδας με κοινό στόχο. Και να ποιες είναι αυτές, αλλά και με ποιες κουβέντες μπορείτε να τις αντικαταστήσετε. 

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε.

1.

«Δείχνεις κουρασμένος/-η»

Λέγοντας σε έναν άνθρωπο ότι φαίνεται κουρασμένος μπορεί να μην εννοείτε τίποτα κακό. Το αντίθετο. Μπορεί να θέλετε να του δείξετε ότι συναισθάνεστε την κούρασή του. Δυστυχώς, όμως, οι κουρασμένοι αυτού του κόσμου συνήθως δεν έχουν την καλύτερη δυνατή εξωτερική εμφάνιση, δεν συγκεντρώνονται εύκολα σ' αυτό που κάνουν και ενδεχομένως δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε. Επισημαίνοντας το περί κούρασης, πρακτικά υπονοείτε όλα τα παραπάνω. Προτιμήστε το «είναι όλα καλά; Μήπως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια;». Είναι πιο ανθρώπινο και δείχνει ότι πραγματικά νοιάζεστε. 

 2.

«Πάντα κάνεις ή λες αυτό...» και «ποτέ δεν...»

Κανείς δεν κάνει ή λέει για πάντα κάτι λάθος. Ή ποτέ. Είναι λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την καλή πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί σε οτιδήποτε. Είναι φράση που προεξοφλεί το αποτέλεσμα μίας κατάστασης και μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Αν όντως πρέπει να επισημάνετε την επανάληψη ενός λάθους, προτιμήστε το «φαίνεται ότι σου συμβαίνει συχνά αυτό». Είναι λιγότερο επιθετικό και αφήνει περιθώρια βελτίωσης. 

3.

«Σου έχω ξαναπεί»

Όντως, μπορεί να το έχετε πει αρκετές φορές αυτό το κάτι που δεν εισακούστηκε. Μόνο που επισημαίνοντας το έτσι, σχεδόν υπονοείτε πρόβλημα στην αντίληψη ή απλώς ανυπακοή. Βρείτε έναν ενδιαφέροντα τρόπο, ακόμη και παραστατικό για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζητήσατε να κάνει ή να μην κάνει.  

4.

«Καλή τύχη»

Πρακτικά είναι σα να υπονοείτε ότι για να τα καταφέρει κάποιος σε μια δοκιμασία, μία επαγγελματική πρόκληση ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί σθένος και ικανότητες, θα πρέπει απλά να είναι τυχερός. Ότι δηλαδή μόνο η τύχη τον σώζει... Όχι πολύ ενθαρρυντικό, ακόμη κι αν το εκστομίζετε για να ευχηθείτε από καρδιάς σε κάποιον. Προτιμήστε το «καλή επιτυχία» ή το ακόμη πιο αλληλέγγυο «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να τα καταφέρεις / για να πετύχεις».

5.

«Τουλάχιστον, εγώ ποτέ δεν θα...»

Είναι το σημείο που όλες οι αντιπαραθέσεις θυμίζουν παιδικό καβγά. Η χρήση του «εγώ» σε αντίστιξη με την κατάσταση που περιγράφετε, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. «Εγώ είμαι ανώτερος από εσένα / εγώ είχα σκεφτεί κάτι που εσύ ποτέ σου γιατί δεν είσαι έξυπνος / αλτρουϊστής», προσθέστε ό,τι θέλετε. Προτιμήσετε το «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο». Είναι ένας τρόπος να μη χαθεί το ομαδικό πνεύμα και να διατηρηθεί η ισότητα σε μια ομάδα. 

6.

«Ποιος/-α νομίζεις πως είσαι;»

Φράση που έχει γίνει τραγούδι, αλλά μέχρι εκεί. Ο καθένας μπορεί να νομίζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του και τις ικανότητες του, οι οποίες κρίνονται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Εσείς δεν έχετε καμία απολύτως δικαιοδοσία σε αυτό το σημείο, ακόμη κι αν είστε προϊστάμενος κάποιου. Το προσωπικό όραμα του καθενός κινητοποιεί τα θέλω και τους στόχους του και εσάς δεν σας περιλαμβάνει όλο αυτό. Προτιμήσετε το «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις». Ωστόσο, αν πείτε κάτι τέτοιο, σιγουρευτείτε ότι τα πράγματα έχουν έτσι ακριβώς και δεν υπάρχουν μέλη πολλών ταχυτήτων, κάποια υπερπρονομιούχα και κάποια εξόχως αδικημένα.

Με στοιχεία από το "Emotional Intelligence 2.0" του Travis Bradberry

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Για το 4, το «καλή επιτυχία» δεν υπάρχει, η επιτυχία πάντα καλή είναι, δεν μπορεί να είναι κακή η επιτυχία. Το «καλή τύχη» δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν έχει δουλέψει, σημαίνει μάλλον ότι ένα ποσοστό επιτυχίας είναι θέμα τύχης ή ατυχίας. Είναι μια καλή ευχή το «καλή τύχη». Με τα υπόλοιπα συμφωνώ πάντως.
Οταν ακομα και η ευχη γίνεται προβληματικη κατι αλλο φταίει. Αν πω σε ανθρωπο καλη τυχη και παραξηγηθει οι επομενες εκφρασεις θα είναι πραγματικα αβολες. Γενικα διαφωνω σε όλα για τον πιο απλο λογο, θεωρω ότι οι συναθρωποι μου δεν είναι μικρα παιδια που δεν μπορουν να διαχειρηστουν συναισθηματικα τα παντα και ότι αν μεταφερεις το ίδιο μηνυμα με διαφορετικες λεξεις δεν θα το παρουν χαμπάρι. Αυτου του ειδους η ευγενια μου κανει ότι αντιμετωπίζεις τους αλλους ως χαζους. Συν ότι οι φρασεις αυτες καθ'αυτες εξαρτώνται απο τις σχεσεις των ανθρώπων, τον χρόνο, την περιπτωση, τις συγκηρίες και βασικα απειρες παραμετρους που καθιστουν μια τετοια είδους κανονολογία ατοπη.