Δείτε Live: H Novartis στη Βουλή

Δείτε Live: H Novartis στη Βουλή Facebook Twitter
1

Σε έντονο κλίμα διεξάγεται η συνεδρίαση της Βουλής για τη Novartis από τις 9 το πρωί.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η κυβερνητική πρόταση  για σύσταση προανακριτικής  επιτροπής, που θα ερευνήσει την εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση: Των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Μάριου Σαλμά.

Δείτε Live:

 

Οι μάρτυρες κουκουλοφόροι

 

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκονται οι καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή οι μάρτυρες υπό καθεστώς προστασίας.

Η έννοια των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία αρχικά το 2001 και στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες συμπληρώσεις και τροποποιήσεις, με τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν το 2014.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να συμβάλει επί της ουσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης και οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση με τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκουν στο σκάνδαλο με τις καταθέσεις τους.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν χαρακτηρίσει «κουκουλοφόρους» τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, που «στήθηκαν» για τη «σκευωρία».

Το πλαίσιο της συζήτησης-η διαδικασία

 

Η συνεδρίαση επί της προτάσεως συγκρότησης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προγραμματιστεί για τις εννέα το πρωί της Τετάρτης. Θα ξεκινήσει με 9 ομιλητές, θα μιλήσει δηλαδή στον πρώτο κύκλο, ένας βουλευτής από κάθε κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος, με 16 ομιλητές κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, δηλαδή 6 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ και ένας βουλευτής από κάθε άλλο κόμμα και ένας ανεξάρτητος.

Θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί. Δικαίωμα λόγου ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας έχουν τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, διαφορετικά μπορούν να αποστείλουν υπόμνημα.

Είναι ήδη γνωστό ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει αποστείλει επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρίσταται στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, και θα καταθέσει υπόμνημα.

Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής αντιστοίχως, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο.

Θα καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν από όλους οι προβλεπόμενοι από τον Κανονισμό της Βουλής χρόνοι, για την οικονομία της συζήτησης με την ευαισθησία που πρέπει να επιδειχθεί για τα αναφερόμενα πρόσωπα. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Η ψηφοφορία

 

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.

Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο. Ακόμη και αν η Ολομέλεια αποφασίσει την Τετάρτη να στηθεί μια κάλπη (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα), και πάλι το ψηφοδέλτιο θα αναφέρεται στα πρόσωπα.

Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια