Tα βασικά σενάρια για σκοπιανό-μακεδονικό

Tα βασικά σενάρια για σκοπιανό-μακεδονικό Facebook Twitter
Σε περίπτωση που το Μαξίμου τελικά, παρά τα όσα ισχυρίζεται, δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τη συμβολή βουλευτών της αντιπολίτευσης, τότε ο Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει κανονικά την όποια συμφωνία, επικαλούμενος και πάλι κάποια δικαιολογία, για να εξηγήσει την στροφή του. Εικονογραφηση: LIFO
4

Καμία πιθανότητα δεν δίνουν στο σενάριο αποχώρησής τους από την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Ούτε το σκοπιανό, ούτε κανένα άλλο θέμα δεν αναμένεται να αποδειχθεί ικανό για να τους κάνει να εγκαταλείψουν τα προνόμια της εξουσίας. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ο κ. Καμμένος έχει επιδείξει ότι μπορεί να πολιτεύεται με “ευλυγισία”.

 

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δεν έχει την παραμικρή διάθεση να φύγει από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά ούτε ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τον αντικαταστήσει με κάποιον άλλον από την αντιπολίτευση. Οι δυο τους τα έχουν βρει απολύτως, επιπλέον υπάρχει προσωπική χημεία και έχει αναπτυχθεί και οικογενειακή φιλία αυτά τα χρόνια της συγκυβέρνησης. Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται λοιπόν, η σχέση τους δεν έχει διαταραχθεί ποτέ ως τώρα.

 

Αν το σκοπιανό-μακεδονικό έρθει τελικά στη Βουλή, τότε δύο είναι τα βασικά σενάρια: Το ένα είναι ο Πάνος Καμμένος και κάποιοι εκ των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν, σε συνεννόηση όμως με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι έχουν βρει βουλευτές από την αντιπολίτευση, οι οποίοι θα ψηφίσουν όποια πρόταση λύσης φέρουν στην Βουλή και οι ψήφοι αυτοί -που έχουν ήδη ως τώρα, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς- τους εξασφαλίζουν μία άνετη πλειοψηφία.

 

Όσο σημαντικό και να θεωρείται για την εξωτερική πολιτική το ζήτημα των Σκοπίων ωστόσο, αυτό δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Αντιθέτως, βαθιά και εύλογη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση με την Τουρκία.

 

Το άλλο σενάριο λέει, ότι σε περίπτωση που το Μαξίμου τελικά, παρά τα όσα ισχυρίζεται, δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τη συμβολή βουλευτών της αντιπολίτευσης, τότε ο Πάνος Καμμένος θα ψηφίσει κανονικά την όποια συμφωνία, επικαλούμενος και πάλι κάποια δικαιολογία, για να εξηγήσει την στροφή του. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να έρθει το θέμα στην Βουλή. Γιατί αν δεν έρθει, όλη αυτή η συζήτηση και η αναστάτωση που έχει προκληθεί, δεν θα έχει καμία σημασία.

Στο Μαξίμου πάντως, δηλώνουν απολύτως βέβαιοι ότι η κυβέρνηση από τον Πάνο Καμμένο και το σκοπιανό δεν πέφτει, ούτε η σχέση των δύο αρχηγών αναμένεται να διαταραχτεί.

Tα βασικά σενάρια για σκοπιανό-μακεδονικό Facebook Twitter
Η προέδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου για να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, ώστε αυτός να μην δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Άμυνας για να εξεταστεί, αμφισβήτησε ότι η επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα... Φωτ.: SOOC

Την απόφαση τους, να συνεχίσουν μαζί ως το τέλος, δείχνει και η απόλυτη κάλυψη του Καμμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, που αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να διερευνήσει, βρίσκοντας συνεχώς προφάσεις.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η εκ νέου προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασίας Χριστοδουλοπούλου να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, ώστε αυτός να μην δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο. Όταν η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθεί ο υπουργός Άμυνας για να εξεταστεί, η κ. Χριστοδουλοπούλου, αυτή τη φορά αμφισβήτησε ότι η επιτροπή έχει αυτό το δικαίωμα.

Με όλους τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια και πολλά στελέχη του κατηγόρησαν ως ακραίους, εθνικιστές και φασίστες όσους συμμετείχαν σε αυτά. Υπήρχε και κάποιος ωστόσο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την κριτική του. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη του οποίου η υποστήριξη προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και δηλωμένη δημοσίως. Λέγεται μάλιστα, ότι οι σχέσεις του Σαββίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργήθηκαν μέσω του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου, με τον οποίο διατηρούσε από παλαιότερα σχέσεις.

 

Ο κ. Σαββίδης έχει σχέσεις και με πολιτικούς της αντιπολίτευσης, όπως με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας ενόχληση σε αρκετά στελέχη της παράταξης της.

Tα βασικά σενάρια για σκοπιανό-μακεδονικό Facebook Twitter
Με όλους τα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια και πολλά στελέχη του κατηγόρησαν ως ακραίους, εθνικιστές και φασίστες όσους συμμετείχαν σε αυτά. Υπήρχε και κάποιος ωστόσο, που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαίρεσε από την κριτική του. Πρόκειται για τον Ιβάν Σαββίδη... Φωτ.: SOOC

Το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πάντως, αυτή τη φορά έχει σοβαρές πιθανότητες επίλυσης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και ο λόγος είναι ότι στην ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει βρεθεί ένας μετριοπαθής πολιτικός, με πραγματική διάθεση υποχώρησης από τις μέχρι πρότινος αδιάλλακτες θέσεις των Σκοπίων. Η κυβέρνηση Ζάεφ ωστόσο, είναι μία εύθραυστη κυβέρνηση που σφυροκοπείται από τους εθνικιστές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκειά της, καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει σχετικά ασταθής.

 

Εξίσου συνεργάσιμος θεωρείται από τις ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να κλείσουν το θέμα, και ο Αλέξης Τσίπρας. Για το λόγο αυτό η συγκυρία θεωρείται η πλέον ιδανική για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, εξ ου και η αυξημένη κινητικότητα αμέσως μετά και την εκλογή Ζάεφ.

Όσο σημαντικό και να θεωρείται για την εξωτερική πολιτική το ζήτημα των Σκοπίων ωστόσο, αυτό δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας. Αντιθέτως, βαθιά και εύλογη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση με την Τουρκία. Ειδικά μετά και από τις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ότι φοβάται ατύχημα στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

 

Ο αμερικανός πρέσβης, που ήρθε στην Αθήνα μετά από τη θητεία του στην Ουκρανία, δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα και σίγουρα μετράει καλά τις λέξεις του πριν τις πει. Ο Ερντογάν για την ώρα έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού, στη Συρία και τους Κούρδους, αλλά είναι σίγουρα πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να του τραβήξουν την προσοχή από εκεί που την έχει. Σε κάθε περίπτωση, αν η συγκυρία  με την ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω Ζάεφ, μοιάζει ιδανική, ακριβώς το αντίθετο ισχύει με την συγκυρία όσο αφορά στην Τουρκία.

Πολιτικό 7ήμερο
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Casus Belli / Εξοπλίζοντας εγκληματίες πολέμου: σκέψεις περί «ηθικής» στο εμπόριο όπλων

Το να εξοπλίζεις ένα καθεστώς όπως το (θεωρητικά σύμμαχο) σαουδαραβικό, που εμπλέκεται σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, είναι κραυγαλέα ανήθικο, έστω κι αν αποδειχθεί καθ΄όλα νόμιμο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
«Στο Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι έχουν βρει βουλευτές από την αντιπολίτευση, οι οποίοι θα ψηφίσουν όποια πρόταση λύσης φέρουν στην Βουλή και οι ψήφοι αυτοί -που έχουν ήδη ως τώρα, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς- τους εξασφαλίζουν μία άνετη πλειοψηφία.»Συγνώμη αλλά αυτό λέγεται Δημοκρατία; Γράφουν στα παλαιά των υποδημάτων τους την (εκάστοτε) λαϊκή βούληση και μετράνε, όπως κοινώς λέγεται, τα... «κουκιά», ψηφίζοντας με το «έτσι γουστάρουμε»;;...Το μεγαλύτερο κομμάτι των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, φανερά έχουμε δυσανασχετήσει με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Από που και ως που ένα νεοσύστατο κρατίδιο μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, της οποία αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις, αν όχι την μεγαλύτερη, προσπαθεί τώρα να φτιάξει εκ νέου εθνική ταυτότητα καρπώνοντας και οικειοποιώντας ιστορικά στοιχεία μιας άλλης, γειτονικής χώρας;Είναι κάτι περισσότερο από φανερό ότι οι... «φίλοι» μας οι Αμερικάνοι έχουν λυσσάξει εδώ και πολλές δεκαετίες να βάλουν το χεράκι τους και να εδραιωθούν για τα καλά καταμεσής της Βαλκανικής χερσονήσου ελέγχοντας και επηρεάζοντας κατά το δοκούν τα πάντα γύρω τους. Σε περίπτωση που επικρατήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο η σύνθετη ονομασία η οποία θα περιέχει το όρο Μακεδονία (Macedonia, Македонија), αυτός θα επικρατήσει ως μεμονωμένος τίτλος και τίποτα άλλο μέσα στον ορισμό.Δεν θα μπω σε λεπτομερή ιστορικά στοιχεία και γεγονότα. Αν το ψάξετε λιγάκι θα διαπιστώσετε ότι οι Σλάβοι άρα και τα Σκόπια (Скопје), δεν έχουν καμία σχέση, ιστορικά και πολιτιστικά, θρησκευτικά (καθότι η εκκλησία αυτόνομη ορθόδοξη [τότε Βουλγαρική] εκκλησία αποσχίστηκε από το [ελληνοποιημένο] Πατριαρχείο και συνέβαλε στο να φουντώσει ο βουλγαρικός εθνικισμός), με την Μακεδονία, το γεωγραφικό δηλαδή κομμάτι που εντάσσεται στην νέα Ελληνική επικράτεια μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.(Ψάξτε το μέσα από αντικειμενικές ιστορικές πηγές).Και εντάξει... Οι περισσότεροι λένε (βλακωδώς), «ένα όνομα είναι μωρέ, τι μας πειράζει;»...Μας πειράζει και πολύ μάλιστα. Σε περίπτωση επικράτησης του ονόματος Македонија, όπως έγραψα λίγο πιο πάνω, άμεσα δεν θα έχουμε προβλήματα. Στο μακρινό όμως μέλλον οι επόμενες γενιές θα συναντήσουν σημαντικά, σοβαρά εθνικά ζητήματα, όταν θα αρχίσουν να παρουσιάζουν εθνικές μειονότητες -και καλά- Σλαβομακεδόνων σε περιοχές βόρεια της Ελλάδας και θα αρχίσουν να δημιουργούνται εντάσεις, ενδεχομένως και διεκδικήσεις περιοχών. Ο... φίλος Αμερικανός, όπως η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη δεν θα το αφήσει έτσι. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και το έχουν σχεδιάσει πολύ καλά το σενάριο του Ανατολικού ζητήματος εδώ και πολλά χρόνια. Και συνεχίζουν να το αναπτύσσουν...Αφήστε που οι πανηλίθιοι (όπως αποδεικνύεται) Σκοπιανοί, πρώην Γιουγκοσλάβοι, προσφέρουν «χέρι βοηθείας» σε αυτόν ακριβώς που τους διέλυσε. Όταν και αν οι Αμερικανοί και οι όποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα επιτύχουν τους στόχους τους, θα ξεχάσουν αυτομάτως τους Σκοπιανούς πετώντας τους σαν στημένη λεμονόκουπα (κάτι θα βρουν, κάποιο «αγκαθάκι»...). Κάτι που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά.
Με λιγα λογια η επιλυση του Σκοπιανου ειναι κρισιμη για τις ΗΠΑ και για τα Σκοπια, ωστε να ενταχθουν στο ΝΑΤΟ (α ρε Συριζα που θα παλευες για ενταξη στο ΝΑΤΟ των "ιμπεριαλιστων") αλλα για εμας ειναι ενα θεμα 2ης-3ης σημασιας. Ωστοσο επειδη ο Τσιπρας μαλλον κατι υποσχεθηκε στον Τραμπ (φυσικα ως συνηθως μην παιρνοντας τιποτα) εχει σκασει να το κλεισει.Σχετικα με συλλαλητητια κλπ: ειναι λυπηρη η προσπαθεια που κανουν καθεστωτικα μεσα στοιχηματατζηδων, παρακρατικες ομαδες και μισθοδοτουμενα τρολ, να χρεωσουν και ταυτισουν το συλλαλητηριο στην ακροδεξια.Μονο μεσω του διχασμου αυτο το απιθανο συνολο εχει ελπιδα πολιτικης επιβιωσης.