Γερμανικός Τύπος: Πώς ο Ερντογάν φοβίζει τον γείτονά του

Γερμανικός Τύπος: Πώς ο Ερντογάν φοβίζει τον γείτονά του Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1

Αποτύπωμα φόβου αφήνει στην Ελλάδα η επίσκεψη Ερντογάν σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο.

Στην Κομοτηνή περιορίστηκε στο πρωτόκολλο και εμφανίστηκε ως προστάτιδα δύναμη της μουσουλμανικής μεινότητας.

Συνέχεια στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου δίνει ο γερμανικός τύπος σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει τα δρώμενα και κυρίως τα λεχθέντα, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Κομοτηνή, εκεί όπου, όπως επισημαίνουν οι σχολιαστές, ζει μουσουλμανική μειονότητα, γύρω στα 100.000 άνθρωποι.

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι επευφημούν τον Ερντογάν», είναι ο τίτλος που επιλέγει ο αρθρογράφος της Hannoverische Zeitung για να μεταφέρει το ενθουσιώδες κλίμα των κατοίκων της πόλης.

«Με χειροκροτήματα, ανθοδέσμες και συνθήματα η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης υποδέχθηκε τον τούρκο πρόεδρο, στη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα» σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος.

«Η επίσκεψη θεωρούνταν πολιτικά δύσκολη, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία εδώ και δεκαετίες ερίζουν για το καθεστώς και τα δικαιώματα της μειονότητας».

Στη συνέχεια στο άρθρο επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την μειονότητα ως θρησκευτική και όχι ως τουρκική και σημειώνεται ότι η Τουρκία εμφανίζεται κάτι ως προστάτιδα δύναμη των εκεί μουσουλμάνων, κάτι που οδηγεί συνεχώς σε εντάσεις. «Γι αυτόν τον λόγο η Αθήνα αντιμετώπισε την επίσκεψη με νευρικότητα» συνεχίζει ο αρθρογράφος.

«Έπειτα από ρητή ελληνική επιθυμία ο Ερντογάν απέφυγε να μιλήσει σε οργανωμένη ανοιχτή συγκέντρωση. Πρώτα επισκέφθηκε την Κομοτηνή και προσευχήθηκε σε τζαμί. Χίλιοι περίπου μειονοτικοί και πολλοί ιμάμηδες συγκεντρώθηκαν έξω από το τζαμί για να τον υποδεχθούν και φώναζαν 'είσαι ο ηγέτης μας'».


Ρητή αναφορά γίνεται στην έλλειψη δυνατοτήτων και στο καθεστώς διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας. «Οι περιοχές όπου κατοικούν οι μουσουλμάνοι θεωρούνται από πολλούς Έλληνες ως «πέμπτη φάλαγγα» του προαιώνιου εχθρού, της Τουρκίας.

Επενδύσεις δεν γίνονται, χρήματα δεν δίνονται για υποδομές και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τη δυνατότητα ανώτερης μόρφωσης» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας ότι από το 1990 άρχισε να αλλάζει αυτή η πολιτική.

Η διαδικτυακή Zeit διαπιστώνει ασυνήθιστες εικόνες προσώπων παγωμένων στο άκουσμα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αν και όπως υπενθυμίζει, ο Ερντογάν ξεκίνησε να σπάει αυτό το ταμπού από καιρό, όταν τέλος του 2016 είπε ότι η Συνθήκη δεν είναι ιερό κείμενο.

«Οι εντάσεις για τα σύνορα και οι δηλώσεις Ερντογάν συμβαίνουν σε μια περίοδο που νόμιζε κανείς ότι η προαιώνια εχθρότητα των δύο νατοϊκών χωρών είχε ξεπεραστεί» υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος. «Διότι από το 1999 οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης, κυρίως μέσω της επιδίωξης ενίσχυσης των οικονομικών τους σχέσεων. Για την Ελλάδα η Τουρκία είναι μια πιο τις σημαντικές χώρες εξαγωγής των προϊόντων της».


Ο αρθρογράφος περιγράφει τη στρατηγική Ερντογάν, ο οποίος ζητώντας μετ΄ επιτάσεως την επιστροφή των τούρκων αξιωματικών, που υποτίθεται συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα, αναθερμαίνει τις πραγματικές διενέξεις, όπως είναι το θέμα των συνόρων.

«Ξέρει πολύ καλά ότι το τελευταίο φοβούνται οι Έλληνες όσο τίποτα άλλο», σημειώνει. «Ακόμη και την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης η Αθήνα δεν περιέκοψε δραματικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Τελικά παρά την όποια πολιτική προσέγγιση η κυβέρνηση στην Αθήνα συνεχίζει να θεωρεί τον τουρκικό στρατό ως σοβαρή απειλή».


Αντίθετα προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας παρά τις αρχικές «παραφωνίες» βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Τσίπρα διαφάνηκε ότι επι εποχής Ερντογάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές... η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ειδάλλως η σχέσεις γειτονίας θα δυσκολέψουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια