Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία της: Ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και όχι ύφεση

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στοιχεία της: Ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο και όχι ύφεση Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Σε επί τα βελτίω σημαντική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα στο α' τρίμηνο εφέτος να καταγράφεται ανάπτυξη 0,4% έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Με βάση επίσης τα προσωρινά στοιχεία, το α' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το δ' τρίμηνο 2016 καταγράφεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,4% έναντι μείωσης κατά 0,1% στην πρώτη εκτίμηση στις 15 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αναθεώρηση προέκυψε από την ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και τα οποία είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

 

Στα επιμέρους μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,7% το α' τρίμηνο εφέτος (έναντι μείωσης 0,7% το α' τρίμηνο 2016) και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1% (έναντι μείωσης 3,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν 11,2% (έναντι μείωσης 10,1% το α' τρίμηνο πέρυσι). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8% (έναντι πτώσης 10,4% το α' τρίμηνο του 2016) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,9% (έναντι μείωσης 10,1%).

 

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,8% το α' τρίμηνο 2017 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2016, έναντι μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM
Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFT

Οικονομία / Από τα εκατομμύρια στα «ψίχουλα»: Η δραματική κατάρρευση των NFTs

Μετά τις δόξες που γνώρισε η αγορά των ψηφιακών έργων τέχνης, τα περιβόητα NFTs δεν αποδείχθηκαν μόνο μια καλλιτεχνική και αισθητική λαίλαπα αλλά και ο πιο σύντομος δρόμος προς την οικονομική καταστροφή.
THE LIFO TEAM