H B. Kορέα ενημέρωσε τους ανταποκριτές να ετοιμαστούν για ένα «μεγάλο και σημαντικό γεγονός»

H B. Kορέα ενημέρωσε τους ανταποκριτές να ετοιμαστούν για ένα «μεγάλο και σημαντικό γεγονός» Facebook Twitter
1

Οι βορειοκορεάτικες αρχές ενημέρωσαν τους ξένους δημοσιογράφους που επισκέπτονται την Βόρεια Κορέα, προσκεκλημένοι για την κάλυψη της εθνικής εορτής της χώρας, να ετοιμαστούν για ένα «μεγάλο και σημαντικό γεγονός» που θα λάβει χώρα αύριο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση με τις εντάσεις στην περιοχή σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.


Περίπου 200 ξένοι ανταποκριτές βρίσκονται στην Πιονγκγιάνγκ, καθώς η χώρα γιορτάζει το Σάββατο 15 Απριλίου την 105η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή της χώρας και παππού του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν, στην μεγαλύτερη εθνική εορτή της Βόρειας Κορέας, την αποκαλούμενη «Ημέρα του Ήλιου».


Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την φύση του γεγονότος, ούτε πού αυτό θα συμβεί, ενώ παρόμοιες ανακοινώσεις στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με μικρής σημασίας γεγονότα.


Το 2016 για παράδειγμα, ξένοι δημοσιογράφοι υποβλήθηκαν σε ώρες εξέτασης από αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, ενόψει – όπως αποδείχθηκε – μιας ποπ συναυλίας που έγινε στο τέλος του συνεδρίου του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.


Οι εντάσεις όμως κλιμακώθηκαν ραγδαία στην κορεατική χερσόνησο με πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ των οποίων ηγείται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Carl Vinson, να κατευθύνονται προς τον δυτικό Ειρηνικό ενώ η Βόρεια Κορέα να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στην έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή.


Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε για μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος που θέτει η Βόρεια Κορέα.


Τον Απρίλιο του 2012, η Βόρεια Κορέα αποπειράθηκε να εκτοξεύσει ένα πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ενόψει της 100ης «Ημέρας του Ήλιου». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει την αποτυχία εκτόξευσης του πυραύλου.
Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στους δημοσιογράφους στην Πιονγκγιάνγκ που έχουν προσκληθεί για να καλύψουν τις εορταστικές εκδηλώσεις ότι το πρόγραμμα τους ακυρώθηκε και αντ' αυτού να συναντηθούν νωρίς το πρωί της Πέμπτης για να ετοιμαστούν για ένα «μεγάλο και σημαντικό γεγονός».


Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποιεί συχνά αντίστοιχες επισκέψεις εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης για να προβάλει νέα κατασκευαστικά έργα. Τις πρόσφατες εβδομάδες, εργάτες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον ουρανοξύστη στον οδό Ryomyong στην κεντρική Πιονγκγιάνγκ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Διεθνή / Στο Ισραήλ ο Ρουμπιο - Η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στην ατζέντα

Ο Ρούμπιο έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι η αμερικανική διοίκηση δεν θα αντιταχθεί στην προσάρτηση αυτή - Αξιωματούχοι επισημαίνουν όμως τον κίνδυνο να διαταραχθούν οι Συμφωνιες του Αβραάμ
LIFO NEWSROOM