Τζέιμς Κλάπερ: Η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές σε τουλάχιστον 24 χώρες

Τζέιμς Κλάπερ: Η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές σε τουλάχιστον 24 χώρες Facebook Twitter
EPA/JIM LO SCALZO
1

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών σε τουλάχιστον «24 χώρες».

Καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας ο Κλάπερ είπε ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στον κυβερνοχώρο. Αναφερόμενος στην έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ενορχήστρωσε τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, είπε ότι βασίστηκε σε ανθρώπινες πηγές, σε συλλογή τεχνικών δεδομένων και σε πληροφορίες ανοιχτών πηγών.


Ο Κλάπερ διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης αυτής έχει χαρακτηριστεί απόρρητο προκειμένου να προστατευθούν οι «ευαίσθητες» πηγές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν.


Από την πλευρά του, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, καταθέτοντας στην ίδια Επιτροπή, απέφυγε να σχολιάσει αν η ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά τυχόν διασυνδέσεις μεταξύ συνεργατών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα αυτό σε ένα δημόσιο φόρουμ.


Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Όρεγκον Ρον Γουάιντεν είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να δώσει μια αποχαρακτηρισμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό πριν από τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα που θα ορκιστεί ο Τραμπ, ωστόσο ο διευθυντής του FBI είπε ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να απαντήσει στο ζήτημα αυτό δημοσίως.


Σύμφωνα πάντα με τον Κόμεϊ, η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος (DNC) απέρριψε «πολλά αιτήματα» που υπέβαλε το FBI προκειμένου να ερευνήσει τους διακομιστές της που είχαν δεχτεί την επίθεση των χάκερ. Είπε ότι δεν είναι βέβαιος γιατί δεν δόθηκε η άδεια από την DNC και διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του βασίστηκε στην ανάλυση που έκανε η εταιρεία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο CrowdStrike. Ο Κόμεϊ είπε επίσης πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το επιτελείο του Τραμπ ή η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων δέχτηκαν επίθεση από χάκερ κατά την προεκλογική περίοδο.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια