Σεισμός

«Η ιδιωτικοποίηση των νησιών ανοίγει την πόρτα για κατάσχεσή τους από τους δανειστές»

«Η ιδιωτικοποίηση των νησιών ανοίγει την πόρτα για κατάσχεσή τους από τους δανειστές» Facebook Twitter
8

Για κίνδυνο κατάσχεσης νησιών και βραχονησίδων της Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, κάνει λόγο σε ερώτηση του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ο κύριος Αρσένης λέει ότι η διωτικοποίηση των εδαφών αυτών ανοίγει την πόρτα στους δανειστές ώστε να προβούν στη συνέχεια σε κατάσχεση τους, βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογραφεί.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης προς την Επιτροπή ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ντερούζ είχε με θράσος δηλώσει ότι μετά από συνομιλίες που είχε με τους «πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής» ή λύση στα οικονομικά μας προβλήματα είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιούσιας και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Ο διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει και τα δύο κατά γράμμα βγάζοντας στο σφυρί νησιά και βραχονησίδες.

Το χειρότερο όμως είναι ότι με τον τρόπο αυτό καθιστούν δυνατή την κατάσχεση των νησιών και των βραχονησίδων μας από κράτη και ιδιώτες δανειστές».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

«Νησιά και βραχονησίδες προς εμπορική αξιοποίηση δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Ανδρέας Ταπραντζής, στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Επισήμανε επιπλέον ότι αυτό θα γίνει με τη μορφή μακροχρόνιας ενοικίασης των νησιών από 30 έως 50 χρόνια με το ισχύον δίκαιο όπως τόνισε να μην επιτρέπει στο Ταμείο την ολοκληρωτική πώληση των νησιών. Το δημοσίευμα του πρακτορείου έκανε λόγο για σχετική λίστα 40 ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων.

Ο διευθυντής του Ταμείου επιβεβαίωσε την ύπαρξη της λίστας προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να κατασκευαστούν σε αυτά ολοκληρωμένες τουριστικές κατοικίες και άλλες τουριστικές δραστηριότητες.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των δημόσιων παραινέσεων από πλευράς του τότε εκπροσώπου της στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ, τις οποίες είχα θέσει με τη P-001864/2011 ερώτησή μου υπόψη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα μετά από συνομιλίες του με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής" όπως ο ίδιος είχε τονίσει στις δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Ντερούζ υποστήριξε δημόσια την καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας.

Δεδομένου α) ότι μέσω της εμπορικής τους αξιοποίησης, τα συγκεκριμένα νησιά και βραχονησίδες θα παύσουν να αποτελούν τμήμα της δημόσιας περιουσίας (domaine public) και θα γίνουν κομμάτι της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου και β) ότι το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο ομολογιακών και δανειακών συμβάσεων, δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις ρήτρες προνομίων και ασυλιών που απολαμβάνει στο ελληνικό δίκαιο σχετικά με διεκδικήσεις επί της ιδιωτικής του περιουσίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Η εμπορική αξιοποίηση των νησιών με μακροχρόνια ενοικίαση για κατασκευή τουριστικών κατοικιών και άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, εκθέτει τα νησιά αυτά στον κίνδυνο κατάσχεσης από δανειστές της Ελλάδας είτε κράτη είτε ιδιώτες σε περίπτωση που ανακύψουν οικονομικές διαφορές με το ελληνικό δημόσιο;»

8

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
εγω δεν καταλαβαινω γιατι απευθυνει στην επιτροπη το ερωτημα αυτο, η οποια φυσικα θα απαντησει "και εγω που να ξερω, αυτο αφορα την ερμηνεια του εσωτερικου σας δικαιου". Σε καθε περιπτωση παντως, εφοσον κατι ανηκει στη δημοσια κτηση ως κοινοχρηστο (και αυτο ισχυει σιγουρα για τον αιγιαλο, οχι ομως και για την "ενδοχωρα" των νησιων, η οποια, αν αφαιρεσουμε την ιδιοκτησιες των ιδιωτων, το υπολοιπο της δεν ειναι αυτοματα τμημα της δημοσιας κτησης ως "κοινοχρηστο"), ακομα και αν παραχωρηθει σε ιδιωτες προς εκμεταλλευση δεν παυει να ειναι κοινοχρηστο και να εξαιρειται απο καθε κατασχεση. Αυτο που φαινεται να εννοει ο Αρσενης ειναι οτι αν μια εκταση (σημαντικο: οχι κοινοχρηστη) ανηκει στο δημοσιο ως πραγμα ειδικης χρησης (π.χ. ενα παλιο πεδιο βολης), με την παραχωρηση του αιρεται η αφιερωση στην ειδικη χρηση και πλεον εντασσεται στην ιδιωτικη περιουσια, η οποια περιλαμβανει ολα τα πραγματα που ανηκουν στο Δημοσιο και τυγχανουν απλης οικονομικης εκμεταλλευσης. Και η τελευταια μπορει βεβαια να κατασχεθει, αυτο το λεει ομως το ελληνικο δικαιο και δεν σχετιζεται με καποια παραιτηση απο ασυλιες. Για τα σχετικα ζητηματα εχουν ξεκατινιαστει προσφατως διαφοροι συνταγματολογοι και πλεον μπορουμε να πουμε οτι το τοπιο εχει ξεκαθαρισει καπως.
Αν το Δημόσιο αξιοποιήσει εμπορικά κάποια περιουσία του αυτό σημαίνει ότι γίνεται αυτόματα ιδιωτική και μπορεί να κατασχεθεί; Αυτό το ρωτά στα σοβαρά ένας ευρωβουλευτής; Επειδή μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο κ. Αρσένης αγνοεί τη νομική πραγματικότητα, μάλλον η συγκεκριμένη ερώτηση στοχεύει εις άγραν ψηφαλακίων...
Η ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.Γι' αυτό ας ξεκαθαριστεί ότι:Η ενοικίαση, πώληση ή κατάσχεση ενός νησιού δ̲ε̲ν̲ σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας επί του νησιού. Ο Σκορπιός ανήκε κάποτε στην οικογένεια Ωνάση, χωρίς να πάψει ν' αποτελεί μέρος της ελληνικής επικράτειας. Μετά οι Ωνάσηδες τον πούλησαν σε ξένους, αλλά εξακολουθεί να είναι ελληνικό έδαφος.Η σύγχυση που επικρατεί σ' αυτό το ζήτημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' τους δημαγωγούς που φωνάζουν «Ξεπουλάνε τα νησιά μας στους ξένους / στους Τούρκους» κτλ.
Αν,αντι για ξεπουλημα χρησιμοποιήσεις τις λεξεις αναγκαστικη ενοικιαση για 50 και πλεον χρονια εναντι εξοφλησης χρεους,τι εχεις?Στον Σκορπιο,πρεπει να ξερεις ,δεν μπορεις να πας.Στο αρθρο γινεται διαχωρισμος σε δημοσια περιουσια και σε ιδιωτικη περιουσια του δημοσιου,με διαφορετικο καθεστως...
> Αν,αντι για ξεπουλημα χρησιμοποιήσεις τις λεξεις αναγκαστικη ενοικιαση για 50 και πλεον χρονια εναντι εξοφλησης χρεους,τι εχεις?Ό,τι έχεις και με μη αναγκαστική ενοικίαση: το νησί παραμένει στην ελληνική επικράτεια.> Στον Σκορπιο,πρεπει να ξερεις ,δεν μπορεις να πας.Στον Σκορπιό δεν μπορεί να πάει κάποιος, όπως δεν μπορεί να μπει και στο σπίτι σου, εκτός αν το επιτρέψεις εσύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σπίτι σου δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια. (Παρεμπιπτόντως: μπορείς να βγεις στην παραλία του Σκορπιού, αλλά δεν επιτρέπεται να μπεις παραμέσα).
mayromata καλή μου! εδώ μπαίνει και ένα φιλοσοφικό ερώτημα όσον αφορα την ιδιοκτησία!! τι πάει να πει ιδιωτικός χώρος? νομίζω πως δεν έχει ΚΑΝΕΙΣ μόνιμο δικαίωμα επι της γης... κάνε τη χρήση σου αλλα όταν δεν έχεις άλη δουλεία σήκω φύγε! εσείς οι προοδευτικοί πως δεν έχετε αμφισβητήσει ακόμα αυτήν την απαρχαιωμένη αντίληψη περι ιδιοκτησίας.. (μάλλον εξηγείται υπό το πρίσμα του ατομισμού, του σύγχρονου θεού σας). Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, οι καρποί της σε όλο τον κόσμο!