Ρίο: Βίαιη απομάκρυνση των αστέγων από την Κόπα Καμπάνα ακόμη και μέσα στη νύχτα καταγγέλλει ΜΚΟ

Ρίο: Βίαιη απομάκρυνση των αστέγων από την Κόπα Καμπάνα ακόμη και μέσα στη νύχτα καταγγέλλει ΜΚΟ Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με το Thomson Reuters Foundation, που επικαλείται τις καταγγελίες της βραζιλιάνικης ΜΚΟ «Project Ruas»,  οι αρχές της χώρας απομακρύνουν αναγκαστικά και με τη βία, ακόμη και μέσα στη νύχτα, τους αστέγους από τουριστικές περιοχές του Ρίο ντε Ζανέιρο, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί η πόλη.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προτείνουν τη μεταφορά κάποιων από τους άστεγους της πόλης—ο αριθμός τους υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 5.500—σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα στάδια όπου διεξάγονται οι Αγώνες, εξήγησε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Project Ruas».

Αργά τη νύχτα όμως, η αστυνομία αναγκάζει βίαια τους άστεγους να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται η παραλία Κοπακαμπάνα και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ίδιας οργάνωσης.

«Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά. Έχουμε λάβει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς» κάποιων από αυτούς, τόνισε ο Μουρίλο Σαμπίνου, ο εκπρόσωπος της «Project Ruas».

«Δημιουργείται η αίσθηση πως (ο δήμος) προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, για να μην φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια στο Ρίο», εξήγησε ο Σαμπίνου.

Ωστόσο μια εκπρόσωπος του δήμου του Ρίο ντε Ζανέιρο αντέτεινε ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους για να μην είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Το ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους είναι κοινή πρακτική. Δεν έχω ενημερωθεί για (σ.σ. βίαιες ή αναγκαστικές) απομακρύνσεις (άστεγων) που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», επέμεινε η εκπρόσωπος.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Ζανέιρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν, λόγω της συγκεκριμένης διοργάνωσης καθώς και διαφόρων άλλων αθλητικών διοργανώσεων μετά το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του δημοτικού συμβουλίου.

Οι περισσότεροι άστεγοι της πόλης βρίσκουν απασχόληση μόνο στην παραοικονομία. Ανακυκλώνουν μέταλλα και άλλα σκουπίδια, ανέφερε ο Σαμπίνου, επικαλούμενος στοιχεία από την πιο πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού του Ρίο.

Πάνω από το 60% των άστεγων στο Ρίο έχουν γεννηθεί στην πολιτεία. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις οι κάτοικοι των οποίων εξασφαλίζουν τις περισσότερες φορές μόνο επισφαλείς θέσεις απασχόλησης και δεν έχουν συμβόλαια για τα ακίνητα όπου διαμένουν ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, τονίζει ο Σαμπίνου.

Η πλειονότητά τους κατέληξε στους δρόμους λόγω απολύσεων ή ενδοοικογενειακών προβλημάτων, και πολλοί άρχισαν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ή να καταφεύγουν στο αλκοόλ όταν έχασαν τα σπίτια τους, κατά τον ίδιο.

Αφού οι άστεγοι απομακρυνθούν από τις περιοχές γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και μεταφερθούν σε άλλα σημεία της πόλης, συχνά δεν έχουν καν χρήματα να πάρουν το λεωφορείο ή άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς για να επιστρέψουν εκεί όπου ζουν κανονικά, τόνισε ο Σαμπίνο.

Υπολογίζεται ότι ο δήμος της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης θα φιλοξενήσει συνολικά 500.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η οποία ολοκληρώνεται την 21η Αυγούστου (σ.σ. η τελετή λήξης θα γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ης Αυγούστου ώρα Ελλάδας).

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει αναπτύξει 85.000 άνδρες της αστυνομίας και του στρατού για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM