Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Facebook Twitter
5

Ο ωκεανολόγος μηχανικός Brennan Phillips ηγήθηκε μιας επιστημονικής αποστολής στα απομακρυσμένα νησιά του Σολομώντα αναζητώντας ίχνη υδροθερμικής δραστηριότητας. Αυτό που ανακάλυψαν ξεπέρασε κάθε φαντασία τους.

Μέσα στο τοξικό και αφιλόξενο περιβάλλον του υποθαλάσσιου ηφαιστείου ανακάλυψαν ίχνη ζωής, μέχρι και ζωντανούς καρχαρίες που έδειχαν να μην επηρεάζονται καθόλου από τις εχθρικές συνθήκες.

Η βασική κορυφή του ηφαιστείου που ονομάζεται Kavachi δεν εξερράγει κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, γεγονός που επέτρεψεε στους επιστήμονες να ρίξουν στον κρατήρα διάφορα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μίας υποβρύχιας κάμερας για λήψεις σε μεγάλο βάθος.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό αποκάλυψε διάφορες μορφές ζωής όπως ψάρια, μέδουσες, αλλά και δύο διαφορετικά είδη καρχαριών, σφυροκέφαλους και λείους καρχαρίες (σ.σ. Καρχαρίνος ο δρεπανόμορφος).

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Ειδικά όταν δουλεύεις σε βαθιά νερά. Όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις, τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα», τόνισε ενθουσιασμένος ο Philips που πρόσθεσε: «Ένα από τα βίντεο μέσα από τον κρατήρα του Kavachi δείχνει μία ομάδα από μέδουσες μέσα στο ηφαίστειο που μοιάζουν πλήρως εγκλιματισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποια λυθρίνια και άλλα μικρά ψάρια. Στο τέλος του βίντεο εμφανίζονται στην κάμερα πολλοί καρχαρίες. Τώρα θέλω να περάσω τα επόμενα χρόνια μελετώντας τους ώστε να ανακαλύψω γιατί συμβαίνει αυτό».

Με στοιχεία από το National Geographic

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM