Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην αγκαλιάζετε το σκύλο σας

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην αγκαλιάζετε το σκύλο σας Facebook Twitter
8

Μπορεί κάποιοι ιδιοκτήτες να σοκαριστούν, αλλά τα σκυλιά μας στην πραγματικότητα μισούν τις μεγάλες αγκαλιές που τους δίνουμε για να εκφράσουμε την αγάπη σας. Αυτή η θεωρία εξηγείται επιστημονικά μετά από μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας με τη συμμετοχή του The Kennel Club και δημοσιεύτηκε στο Psychology Today.

Ψυχολόγοι, ειδικοί σε θέματα συμπεριφοράς σκύλων, επισημαίνουν πως τα σκυλιά στρεσάρονται πολύ με τις αγκαλιές μας και είναι κάτι που δεν τους αρέσει καθόλου.

Σε μια μελέτη που ανέλυσε 250 φωτογραφίες σκύλων στην αγκαλιά των ιδιοκτητών τους, το 80% των ζώων παρουσίαζε τα σημάδια που αποκάλυπταν πόσο άβολα ένιωθε.

Οι ειδικοί στο The Kennel Club, και το Battersea Dogs & Cats Home, συμφώνησαν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους, όπως τα παιδιά, επειδή τα περισσότερα κατοικίδια ζώα δεν συμπαθούν τις αγκαλιές.

"Τα σκυλιά θεωρούνται συχνά μέρος της οικογένειας, ωστόσο δεν είναι άνθρωποι και μπορεί συνεπώς να αντιδρούν διαφορετικά σε ορισμένες αλληλεπιδράσεις όπως το αγκάλιασμα." αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Stanley Coren.

Τα σημάδια άγχους και ενόχλησης ενός σκύλου είναι πολλά και εμφανίζονταν σε πληθώρα στις εικόνες και τις συμπεριφορές που μελετήθηκαν. Τα αυτιά τους πιέζονται προς τα κάτω, τα μάτια τους μισοκλείνουν και το κεφάλι τους στρέφεται μακριά σε μια προσπάθεια να αποφύγουν αυτό που τους ενοχλεί ενώ δείχνουν να μη θέλουν την οπτική επαφή. Ενίοτε εκθέτουν και τα δόντια τους, κάτι που σημαίνει πως ο σκύλος είναι σε ετοιμότητα να δαγκώσει σαν ύστατη λύση αντίδρασης και άμυνας. Ακόμη και το σήκωμα του ενός ποδιού είναι σημάδι πως ο σκύλος δεν αισθάνεται άνετα και θέλει να ξεφύγει από τη δύσκολη αυτή θέση.

Μόνο 7,6 τοις εκατό από τις φωτογραφίες έδειχναν κάποιο ίχνος πως τα σκυλιά απολάμβαναν την αγκαλιά ενώ το υπόλοιπο 10,8 τοις εκατό ήταν αδιάφορο.

H εξήγηση για αυτό είναι πως τα σκυλιά είναι ζώα φτιαγμένα από τη φύση να τρέχουν και να ξεφεύγουν. Ο ακριβής όρος είναι "cursorial" και σημαίνει πως έχουν τεχνικά σχεδιαστεί για ταχεία εκτέλεση στην αντίδραση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους στρες ή απειλής, η πρώτη γραμμή άμυνας που χρησιμοποιεί ένα σκυλί δεν είναι τα δόντια του, αλλά η ικανότητά του να τρέξει μακριά και να πάρει απόσταση ασφαλείας Ακόμη και όταν δεν υπάρχει ορατή απειλή, όταν ένα σκυλί αισθανθεί πως χάνει αυτή τη δυνατότητα, αγχώνεται και έρχεται σε δύσκολη θέση. Η αγκαλιά μας είναι μια χειρονομία που προκαλεί αυτό το συναίσθημα στο σκύλο και τον κάνει να νιώθει εγκλωβισμένος και ακινητοποιημένος, ενώ την ίδια ώρα το ένστικτό του "χτυπά το καμπανάκι" πως αν συμβεί κάτι δεν θα μπορεί να τρέξει, δηλαδή να αντιδράσει όπως έχει από τη φύση προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καλύτερος τρόπος για να μεταφέρετε την αγάπη σας στο σκύλο είναι ένα μαλακό χτύπημα στο κεφάλι και ένα ξύσιμο στην κοιλιά ή ένα χάδι. Πάντως σίγουρα, η αγκαλιά με τα χέρια σας τυλιγμένα γύρω από το λαιμό του δεν είναι αυτό που θα ήθελε.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ανάλογα το σκυλί είναι μάλλον. Έχω τρία, ο ένας δεν γουστάρει ιδιαίτερα τις αγκαλιές, μόνο άμα επιστρέψω σπίτι γονατίζω και έρχεται μπροστά μου και βάζει τα ποδαράκια του γύρω από το λαιμό μου, τον αγκαλιάζω κι εγώ και κάθεται έτσι κανένα λεπτό και μετά φευγει μόνος του. Και καμιά φορά άμα κάθομαι στον καναπέ σηκώνεται και βάζει το κεφαλάκι του ανάμεσα στα πόδια μου και αν δεν τον αγκαλιάσω μου κάνει παράπονα μέχρι να το κάνω. Αλλιώς όταν δεν γουστάρει και πάω μόνη μου να τον αγκαλιάσω παίζει και να με δαγκώσει, πάντως δυσφορεί.Ο 2ος είναι παντελώς αδιάφορος. Δεν αλλάζει συμπεριφορά είτε τον αγκαλιάσω είτε του τραβάω τα αυτιά, με κοιτάει με ύφος δε θα μου χαλάσεις εσύ τη νιρβάνα μου και γυρνάει από την άλλη να ξανακοιμηθεί. Τον λέμε αρνί. Ο τρίτος όμως, άλλη φάση. Θέλει συνέχεια την επαφή μαζί μας. Καθόμαστε στον καναπέ είναι πάνω μας, μες το σπίτι συνέχει πίσω μου να κλαψουρίζει μέχρι να τον πάρω στα χέρια μου, όταν κοιμόμαστε θέλει να τον έχουμε αγκαλιά, οι άλλοι δεν μπαίνουν καν στο υπνοδωμάτιο, αυτός δεν κοιμάται αν δεν βολευτεί μες την αγκαλιά μου με το κεφάλι του στο λαιμό μου. Ευτυχώς είναι ο πιο μικρόσωμος απ'τους τρεις και δεν πιάνει πολύ χώρο αλλιώς θα πρεπε να αλλάξουμε κρεβάτι. Ίσως φταίει το ότι τον βρήκα εγκαταλελειμμένο πολύ μικρό, λίγων ημερών μαζί με τα αδερφάκια του. Τα άλλα δεν τα κατάφεραν, αυτόν τον τάιζα με μπιμπερό για να επιβιώσει. Πάντως είναι κολλημένος πάνω μου, τουαλετα να πάω κάθεται απ'έξω και κλαίει. Οπότε ίσως είναι στο χαρακτήρα του σκύλου και πως τον έχει μάθει ο ιδιοκτήτης του από μικρό. Αλλά από την εμπειρία μου και μόνο η πλειοψηφία νομίζω είναι σαν το πρώτο μου σκυλί, απολαμβάνουν τις αγκαλιές όταν τις θέλουν αυτοι, αλλιως ίσως γίνουν ενοχλητικές.
Μια ζωή ο Έλληνας θα το παίζει ξερόλας.Ο άλλος λέει η έρευνα θα είναι από επιστήμονες μαϊμού - ενώ ο ίδιος είναι Αϊνστάιν - ο άλλος λέει ο σκύλος απαιτεί την αγκαλιά (του το είπε βέβαια), και το χειρότερο όλων, αυτά τα σχόλια επικροτούνται όπως βλέπω από τους περισσότερους.Και αυτός βέβαια που προχθές ο σκύλος του κατασπάραξε το παιδάκι του στο κρεβάτι, πριν γίνει το γεγονός θα έλεγε ότι ο σκύλος του είναι ο πιο εκπαιδευμένος και ο πιο άκακος σκύλος του κόσμου.
Τα παιδιά πο το είπαν έχουν σκύλο. Κι εμένα αν κάποιος μου έλεγε γενικά ότι οι γάτες δεν εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους συμπαθούν το νερό θα του έδειχνα βίντεο της γάτας μου να κάνει αγαπούλες σαν σκύλος. ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ. Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεσαι δεν το ξέρω καθόλου, οπότε δεν έχω άποψη.
Αυτός ο πατέρας, ο οποίος βρήκε το σκυλί κατά τύχη, λίγο πριν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του, του κάνουν ευθανασία επειδή παρουσίασε συχνά βίαιη συμπεριφορά, δεν το έλαβε ποτέ υπόψη του καθώς η συμπεριφορά συνεχίστηκε και μετά την αλλαγή ιδιοκτήτη, η οποία παρατηρήθηκε και από τους γείτονες. Ποτέ αυτός ο σκύλος δεν εκπαιδεύτηκε, ούτε ήταν άκακος.
Ο σκύλος είναι όπως τον μάθεις από κουτάβι. Αν έμαθε σε αγκαλιές και χάδια δεν έχει πρόβλημα.Όπως το μάθεις το ζωάκι σου. Ειδικά ο σκύλος που παρουσιάζει ιδιαίτερα μιμητική συμπεριφορά.Διαβάστε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο:«Το Χάσκι που το μεγάλωσαν γάτες και νομίζει ότι είναι γάτα!»:http://www.news.gr/kosmos/paraxena/article-wide/149932/tally-gnoriste-to-skylo-poy-nomizei-oti-einai.html
Sorry , αλλα εδω διαβαζουμε μια ερευνα. Τωρα αν ο σκυλος θελει αγκαλιες η οχι , εσεις που λετε κιολας οτι το "απαιτει" που το ξερετε , σας το λεει ? η σας ανοιγει τα χερια και σας λεει αγκαλιαστε με οτα σηκωνετε ορθιος? Ελεος δεν ειναι ανθρωπος , οπως λεει και το αρθρο , μπορει να εχει αλλες αντιδρασεις και ερεθισματα , απο εμας τους ανθρωπους .