ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

New York City’s Paley Park

Facebook Twitter
6

Το Paley Park είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Νέας Υόρκης˙ ένα μικρό ησυχαστήριο για τους πολυάσχολους πολίτες της, το οποίο βρίσκεται στο Μανχάταν, συγκεκριμένα στον αριθμό 3 της ανατολικής 53ης οδού. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1967, λειτουργώντας από τότε, ως ένα μικρό κομμάτι ηρεμίας και μια όαση γαλήνης στο κέντρο της πιο πολύβουης πόλης του κόσμου.

 

 

 

 

Αυτό το παρκάκι, που σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου, Zion & Breen, και χρηματοδοτήθηκε από τον μεγάλο-επιχειρηματία και διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, William S. Paley, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή, ως ένα νέο, ευφυές και πρωτότυπο είδος αστικού σχεδιασμού. Μάλιστα, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Project for Public Spaces, ως ένας από τους καλύτερους αστικούς χώρους του κόσμου. 

 

 

 

 

 

Αυτό που καθιστά το Paley Park τόσο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρέχει τόσο μια οικεία και άμεση σχέση με το δρόμο, όσο και μια ανάπαυλα απ’ τον θόρυβο και το χάος της πόλης˙ φαίνεται να είναι μια επέκταση του πολύβουου κέντρου, αλλά ταυτόχρονα και τόσο  ανεξάρτητο. Αυτό το καταφέρνει με τον έξυπνο και λειτουργικό του σχεδιασμό και την απλή χωροταξική του οργάνωση.

 

 

 

Η ελαφριά του ανύψωση απ’το επίπεδο του δρόμου με λίγα χαμηλά σκαλιά, το καθιστούν εξίσου μια φυσική προέκταση του πεζοδρομίου, αλλά ταυτόχρονα κάνουν κατανοητό το ότι εισέρχεσαι σ’ έναν ξεχωριστό χώρο, σε μια υπαίθρια αίθουσα περίπου 450 τ.μ. με φυτά, υδάτινα στοιχεία και υπαίθριο εξοπλισμό.

 

 

 

 

Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, είναι ο ύψους 6 μέτρων καταρράκτης, που εκτείνεται σε ολόκληρο το πίσω μέρος του πάρκου και δημιουργεί ένα φράγμα ήχου που καλύπτει τον θόρυβο από τον πολυσύχναστο δρόμο. Εκατέρωθεν του καταρράκτη, οι τοίχοι από μικρά τούβλα είναι καλυμμένοι με κισσό, και στην είσοδο του πάρκου βρίσκεται μια μεγάλη καγκελόπορτα, που το διαχωρίζει από τον δρόμο, διατηρώντας, ωστόσο, οπτική αλληλεπίδραση.

 

 

 

Η προσεκτικά μελετημένη  χρήση του νερού, τα ευάερα δέντρα, οι γλάστρες με τα λουλούδια και τα αναρριχώμενα φυτά, τα ελαφριά έπιπλα και το πέτρινο πλακόστρωτο, συνθέτουν ένα μοναδικό μίγμα από υλικά, υφές και χρώματα, καθιστώντας το Paley Park ένα απ’τα πιο θαυμαστά “πάρκα τσέπης” (pocket parks)* στον αστικό κόσμο.

 

 

 

Η ξεχωριστή εμπειρία που βιώνει κανείς σ’ αυτό το έξυπνα σχεδιασμένο, όμορφο και λειτουργικό μέρος, αναπληρώνει το μικρό του μέγεθος και, επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ακόμη και ένας περιορισμένου μεγέθους χώρος, μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης και ως ένα μέρος για χαλάρωση και ηρεμία. Το Paley Park, έχει καταφέρει χωρίς καμία προσπάθεια, να γίνει ένας ανεκτίμητος θησαυρός του Μανχάταν, ένα αριστούργημα τόσο αστικού σχεδιασμού, όσο και ανθρωπογενούς, κοινωνικού χώρου. 

 

 

 

* ένα “πάρκο τσέπης” είναι ένα μικρό αστικό πάρκο, που κυρίως δημιουργείται σε κάποιον ακάλυπτο χώρο ενός οικοδομικού τετραγώνου, σε ένα άδειο οικόπεδο για παράδειγμα. Πρόκειται για μικρής κλίμακας ανάπλαση, συνήθως ως μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου αστικής αναδιαμόρφωσης.

 

 

extra: μπορείς να δεις την λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα πάρκα του κόσμου, εδώ

 

Design
6

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σπίτι που ζει μόνο τη νύχτα

Design / Ένα σπίτι που οι νύχτες του είναι καλύτερες από τις μέρες του

Το σπίτι του εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου στην Κυψέλη είναι ένα πολύχρωμο σύμπαν, με ιδιαίτερα φωτιστικά και έπιπλα που παραπέμπουν στην αρχαιότητα, θυμίζοντας περισσότερο σκηνικό θεάτρου.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που αδιαφορεί για την τελειότητα

Design / Ένα σπίτι που αδιαφορεί για την τελειότητα

Το μποέμ διαμέρισμα της εικαστικού Ιόλης Ξιφαρά στα Εξάρχεια το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Έργα τέχνης, σπάνια αντικείμενα από παλαιοπωλεία και μια εντυπωσιακή βιβλιοθήκη δημιουργούν μια ανεπιτήδευτη παριζιάνικη ατμόσφαιρα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που σε ταξιδεύει στη Χώρα των Θαυμάτων

Design / Ένα σπίτι σαν ψυχεδελικό trip

Η μονοκατοικία του Ηλία στο Ψυχικό είναι γεμάτη φώτα, λαμπιόνια, ντισκομπάλες και αμέτρητα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο σύμπαν και σε παρασύρουν σε έναν κόσμο παιδικότητας, φαντασίας και απελευθέρωσης.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Λούκα Γκουαντανίνο και ο Στέφανο Μπάισι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Zara Home

Design / Ο Λούκα Γκουαντανίνο και ο Στέφανο Μπάισι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη Zara Home

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και ο αρχιτέκτονας και production designer συνυπογράφουν ένα πρότζεκτ που αντιμετωπίζει το interior design ως κινηματογραφική εμπειρία. Η συλλογή, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2026, περιλαμβάνει περίπου 140 κομμάτια ένδυσης, επίπλωσης και αντικειμένων, ενώ οι ευρύτερες κατηγορίες της ξεπερνούν τα 200 προϊόντα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η «Φούσκα» φιλοδοξεί να γίνει το καλύτερο περιοδικό κόμικς του γαλαξία

Design / Η «Φούσκα» φιλοδοξεί να γίνει το καλύτερο περιοδικό κόμικς του γαλαξία

Ο Γιάννης Ιατρού και ο Ίωνας Αγγελής πήραν το ρίσκο να εκδώσουν ένα νέο ανεξάρτητο, τετραμηνιαίο περιοδικό, στις σελίδες του οποίου θα συναντώνται Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο Μίλο Μανάρα και ο Σιντάρο Κάγκο. Ο Γιάννης Ιατρού εξηγεί γιατί αποφάσισε να επενδύσει σε ένα έντυπο σε εποχές που αυτό δοκιμάζεται, και μιλάει για το πώς οραματίζεται το μέλλον των κόμικς στην Ελλάδα.
M. HULOT
Ένα άλλο .sympan στον Πειραιά

Design / Ένα άλλο .sympan στον Πειραιά

Ένα καφενείο με ψάθινες καρέκλες μιας άλλης εποχής, μια αυλή με ασβεστωμένα παρτέρια και βασιλικούς, και κάμαρες που μοιάζουν να έχουν βγει από μυθιστόρημα του Καραγάτση: ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο στο λιμάνι αποκτά νέα ζωή, συνδυάζοντας το design, την τέχνη και τη φιλοξενία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ένα σπίτι-καταφύγιο

Design / Ένα σπίτι που έχει φτιαχτεί κομμάτι κομμάτι

Το διαμέρισμά της Ειρήνης Παχυγιάννη στο κέντρο είναι γεμάτο αντικείμενα από ταξίδια, vintage κομμάτια και έπιπλα από την πλατεία Αβησσυνίας, τα οποία δημιουργούν έναν χώρο όπου συνυπάρχουν διαφορετικές εποχές και ιστορίες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι γεμάτο φίλους και μουσική

Design / Ένα σπίτι που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Το διαμέρισμα της Κατερίνας Κασιμάτη στο Παγκράτι έχει αντικείμενα από κάθε γωνιά της γης: ένα χειροποίητο κομμάτι από το Ουζμπεκιστάν, ξυλόγλυπτα από τη Βραζιλία, λαϊκή τέχνη από την Κούβα και χάρτες για να ονειρεύεται τα επόμενα ταξίδια της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η έκθεση «Αδύναμα Έργα» για τον αρχιτέκτονα Χρήστο Παπούλια

Design / Χρήστος Παπούλιας: Ο αρχιτέκτονας που οραματίστηκε ένα μουσείο πάνω στην Ακρόπολη

Σχεδίασε ένα μουσείο πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες. Η έκθεση «Αδύναμα έργα» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, μέσα από το πολύτιμο αρχείο του, φωτίζει τη διαδρομή και τις ιδέες ενός αντισυμβατικού στοχαστή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Υφαίνοντας στα Ανώγεια

Design / Ανώγεια: Κτίρια και υφαντά μιλούν για την ιστορία του τόπου

Στο Περαχώρι των Ανωγείων, βρίσκεται το εργαστήρι υφαντικής της Αγάπης Σμπώκου, υπόδειγμα σχεδιασμού, χωρίς περιττά φτιασιδώματα. Η αρχιτεκτονική εδώ ακολουθεί το πνεύμα του τόπου και των ανθρώπων του: λιτή, ουσιαστική, με μια εσωτερική αξιοπρέπεια που δεν χρειάζεται να φωνάζει.
ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ
Ένα σπίτι που θα ζήλευαν μέχρι κι αυτοί που δεν διαβάζουν

Design / Ένα σπίτι που θα ζήλευαν μέχρι κι αυτοί που δεν διαβάζουν

Το διαμέρισμα του Γιώργου Γεωργακόπουλου και της Φωτεινής Καπίρη στην πλατεία Αμερικής έχει κάτι βαθιά καλλιτεχνικό στον πυρήνα του. Σε ένα σπίτι του 1963, έργα τέχνης, παλιά έπιπλα και αντικείμενα με οικογενειακή ιστορία συνδυάζονται με σύγχρονες παρεμβάσεις, δημιουργώντας έναν χώρο που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της παλιάς Αθήνας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που ζει στη σκιά ενός μαύρου χεριού

Design / Ένα σπίτι που ζει στη σκιά ενός μαύρου χεριού

Το διαμέρισμα του αρχαιολόγου-εικαστικού Διονύση Παππά στην πλατεία Βικτωρίας είναι ένα ιδιαίτερο σύμπαν, όπου όλα, τα φυτά, τα έργα τέχνης, ακόμα και ο ήλιος, λειτουργούν με έναν δικό τους, αρμονικό ρυθμό, που εύκολα σε παίρνει μαζί του.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

6 σχόλια
Αγαπητέ Lab S. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτά τα πάρκα είναι ιδανικά για το κέντρο της πόλης, τόσο για την Αθήνα, όσο και για την Θεσσαλονίκη, και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική ανάπλαση. Αλλά...
Kαλημερα σε ολους! Τα παρκα τσεπης ειναι η ιδανικη λυση για τη δημιουργια ανοικτων χωρων στην Αθηνα...το μονο που χρειαζεται ειναι βουληση, φαντασια και πλανο... μερικες ιδεες για την ΑΘηνα και πως θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει η ιδεα του "pocket park" και εδω: http://land8.com/photo/pocket-park-in-athens-parko?context=user
Εντελώς τυχαία τον περασμένο Νοέμβριο πέρασα μπροστά του και φυσικά και κάθισα,παρά το ψιλοκρύο,αλλά και το φωτογράφισα.Καταπληκτική όαση ανάμεσα σε μεγαθήρια κτίρια!!
Καταπληκτικό, αλήθεια!Μόνο που το είδα, δροσίστηκα!Ζήτω οι μικρές, κρυφές, "φυλλωτές" - εκ του πυλωτές - μέσα στις πόλεις!όασηκαι πανέμορφες φωτογραφίεςμπράβο!