New York City’s Paley Park

Facebook Twitter
6

Το Paley Park είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Νέας Υόρκης˙ ένα μικρό ησυχαστήριο για τους πολυάσχολους πολίτες της, το οποίο βρίσκεται στο Μανχάταν, συγκεκριμένα στον αριθμό 3 της ανατολικής 53ης οδού. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1967, λειτουργώντας από τότε, ως ένα μικρό κομμάτι ηρεμίας και μια όαση γαλήνης στο κέντρο της πιο πολύβουης πόλης του κόσμου.

 

 

 

 

Αυτό το παρκάκι, που σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου, Zion & Breen, και χρηματοδοτήθηκε από τον μεγάλο-επιχειρηματία και διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, William S. Paley, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή, ως ένα νέο, ευφυές και πρωτότυπο είδος αστικού σχεδιασμού. Μάλιστα, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Project for Public Spaces, ως ένας από τους καλύτερους αστικούς χώρους του κόσμου. 

 

 

 

 

 

Αυτό που καθιστά το Paley Park τόσο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρέχει τόσο μια οικεία και άμεση σχέση με το δρόμο, όσο και μια ανάπαυλα απ’ τον θόρυβο και το χάος της πόλης˙ φαίνεται να είναι μια επέκταση του πολύβουου κέντρου, αλλά ταυτόχρονα και τόσο  ανεξάρτητο. Αυτό το καταφέρνει με τον έξυπνο και λειτουργικό του σχεδιασμό και την απλή χωροταξική του οργάνωση.

 

 

 

Η ελαφριά του ανύψωση απ’το επίπεδο του δρόμου με λίγα χαμηλά σκαλιά, το καθιστούν εξίσου μια φυσική προέκταση του πεζοδρομίου, αλλά ταυτόχρονα κάνουν κατανοητό το ότι εισέρχεσαι σ’ έναν ξεχωριστό χώρο, σε μια υπαίθρια αίθουσα περίπου 450 τ.μ. με φυτά, υδάτινα στοιχεία και υπαίθριο εξοπλισμό.

 

 

 

 

Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, είναι ο ύψους 6 μέτρων καταρράκτης, που εκτείνεται σε ολόκληρο το πίσω μέρος του πάρκου και δημιουργεί ένα φράγμα ήχου που καλύπτει τον θόρυβο από τον πολυσύχναστο δρόμο. Εκατέρωθεν του καταρράκτη, οι τοίχοι από μικρά τούβλα είναι καλυμμένοι με κισσό, και στην είσοδο του πάρκου βρίσκεται μια μεγάλη καγκελόπορτα, που το διαχωρίζει από τον δρόμο, διατηρώντας, ωστόσο, οπτική αλληλεπίδραση.

 

 

 

Η προσεκτικά μελετημένη  χρήση του νερού, τα ευάερα δέντρα, οι γλάστρες με τα λουλούδια και τα αναρριχώμενα φυτά, τα ελαφριά έπιπλα και το πέτρινο πλακόστρωτο, συνθέτουν ένα μοναδικό μίγμα από υλικά, υφές και χρώματα, καθιστώντας το Paley Park ένα απ’τα πιο θαυμαστά “πάρκα τσέπης” (pocket parks)* στον αστικό κόσμο.

 

 

 

Η ξεχωριστή εμπειρία που βιώνει κανείς σ’ αυτό το έξυπνα σχεδιασμένο, όμορφο και λειτουργικό μέρος, αναπληρώνει το μικρό του μέγεθος και, επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ακόμη και ένας περιορισμένου μεγέθους χώρος, μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης και ως ένα μέρος για χαλάρωση και ηρεμία. Το Paley Park, έχει καταφέρει χωρίς καμία προσπάθεια, να γίνει ένας ανεκτίμητος θησαυρός του Μανχάταν, ένα αριστούργημα τόσο αστικού σχεδιασμού, όσο και ανθρωπογενούς, κοινωνικού χώρου. 

 

 

 

* ένα “πάρκο τσέπης” είναι ένα μικρό αστικό πάρκο, που κυρίως δημιουργείται σε κάποιον ακάλυπτο χώρο ενός οικοδομικού τετραγώνου, σε ένα άδειο οικόπεδο για παράδειγμα. Πρόκειται για μικρής κλίμακας ανάπλαση, συνήθως ως μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου αστικής αναδιαμόρφωσης.

 

 

extra: μπορείς να δεις την λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα πάρκα του κόσμου, εδώ

 

Design
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Αγαπητέ Lab S. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτά τα πάρκα είναι ιδανικά για το κέντρο της πόλης, τόσο για την Αθήνα, όσο και για την Θεσσαλονίκη, και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική ανάπλαση. Αλλά...
Kαλημερα σε ολους! Τα παρκα τσεπης ειναι η ιδανικη λυση για τη δημιουργια ανοικτων χωρων στην Αθηνα...το μονο που χρειαζεται ειναι βουληση, φαντασια και πλανο... μερικες ιδεες για την ΑΘηνα και πως θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει η ιδεα του "pocket park" και εδω: http://land8.com/photo/pocket-park-in-athens-parko?context=user
Εντελώς τυχαία τον περασμένο Νοέμβριο πέρασα μπροστά του και φυσικά και κάθισα,παρά το ψιλοκρύο,αλλά και το φωτογράφισα.Καταπληκτική όαση ανάμεσα σε μεγαθήρια κτίρια!!
Καταπληκτικό, αλήθεια!Μόνο που το είδα, δροσίστηκα!Ζήτω οι μικρές, κρυφές, "φυλλωτές" - εκ του πυλωτές - μέσα στις πόλεις!όασηκαι πανέμορφες φωτογραφίεςμπράβο!