Το National Geographic κατέγραψε τη σκληρή και σπάνια στιγμή κανιβαλισμού πολικών αρκούδων

Το National Geographic κατέγραψε τη σκληρή και σπάνια στιγμή κανιβαλισμού πολικών αρκούδων Facebook Twitter
6

Ένα νέο βίντεο του Νational Geographic κατέγραψε μια εξαιρετικά σπάνια, αλλά και σκληρή πτυχή της φύσης. O κανιβαλισμός στις πολικές αρκούδες έχει στο παρελθόν καταγραφεί σε φωτογραφίες, αλλά αυτή είναι ίσως η πρώτη καταγραφή σε βίντεο.


Το φαινόμενο, γνωστό από καιρό στην ντόπιους της Αρκτικής, έχει μελετηθεί από το 1980. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές αρκούδες τρώνε τα μικρά στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, όταν οι φώκιες που είναι η συνηθισμένη λεία τους είναι λιγοστές καθώς βρίσκονται στη θάλασσα. 


"Ένα από τα λίγα πράγματα που τους έχει απομείνει για να φάνε είναι, στην πραγματικότητα, τα μικρά διαφόρων ηλικιών, του είδους τους" λέει ο Ian Stirling, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. "Το υλικό είναι αρκετά σπάνιο, αλλά το συμβάν πιθανόν να μην είναι" προσθέτει για το βίντεο που δημοσιεύτηκε σήμερα, αλλά κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.

Το μικρό είναι βραδυκίνητο και η μητέρα αδύναμη. Το αρσενικό τους εντοπίζει και αρχίζει να τους καταδιώκει. Η τύχη τους είναι προδιαγεγραμμένη και μετά από λίγα λεπτά η μητέρα παρακολουθεί την αρσενική αρκούδα να την προσπερνά και να ορμά στο μικρό της το οποίο είναι ευκολότερος στόχος. Η μητέρα κάνει κάποιες προσπάθειες να αποτρέψει τον θηρευτή, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του. Μετά από λίγο υποχωρεί βιαστικά, προκειμένου να μη γίνει το επόμενο γεύμα του αρσενικού.

 

Το National Geographic προειδοποιεί πως οι εικόνες είναι αρκετά σκληρές:

 



Ο κανιβαλισμός είναι κοινή πρακτική στη φύση και έχει παρατηρηθεί σε ιπποπόταμους, σαλαμάνδρες, τίγρεις, αρκούδες, και διάφορα άλλα είδη. Στα αρσενικά ενεργοποιείται όταν πεινάνε ενώ τα θηλυκά είναι πολύ αδύναμα για να μονομαχήσουν μαζί τους και συνήθως υποχωρούν. "Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει η συμπεριφορά πιο διαδεδομένη" λέει ο Stirling. "Kαθώς οι πάγοι συνεχώς συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου, λιγοστεύουν και οι περιοχές  που πολικές αρκούδες χρησιμοποιούν για να κυνηγήσουν φώκιες" προσθέτει. "Χωρίς την ικανότητα να κυνηγούν φώκιες, οι πολικές αρκούδες μπορεί να οδηγηθεί σε ακόμη πιο ακραίο κανιβαλισμό, αν δεν το έχουν κάνει ήδη" καταλήγει.



6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
προς nayakepler Άσε τα λιοντάρια, τις αντιλόπες και τις αλεπουδίτσες ήσυχες ρε φίλε. Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν σαρκοφάγα ζώα και αγώνας επιβίωσης. Υπάρχει όμως και ειρηνική συνύπαρξη και τα περισσοτερα ζωα υπο φυσικές συνθήκες ζουν ως τα γεράματα τους. Εκτός αν επέμβει ο άνθρωπος βέβαια. Για τις αντιλόπες και τα λιοντάρια που λες. Ο συνολικός αριθμός των λιονταριων στη γη δεν ξεπερνά τα 20 χιλιάδες... Δεν έχει μείνει ούτε το 10% απο όσα υπήρχαν πριν ένα αιώνα. Ξέρεις τώρα πόσα ζώα σκοτώνει ο άνθρωπος κατα έτος για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες ; 65 δισεκατομύρια...άντε καλή τσικνοπέμπτη...
Πρώτον μάθε να πατάς "απάντηση στο σχόλιο". Δεύτερον τα λιοντάρια και οι αντιλόπες ήταν παράδειγμα της διατροφικής αλυσίδας. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι την έννοια του παραδείγματος. Ποιά ακριβώς ζώα ζουν ¨ως τα βαθιά γεράματα ειρηνικά" εκτός από τις περιφραγμένες κότες και κατσίκες στο χωριό? Που κάθε χρόνο μία τουλάχιστον κοτούλα θα φαγωθεί από αλεπού?Καλά κάνει και σκοτώνει ο άνθρωπος 65 δισεκατομμύρια ζώα (πού το έβγαλες αυτό αλήθεια) αν είμαστε 7μιση δισεκατομμύρια. Να πω επίσης ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τα 65 δις που λες είναι ζώα που έχουνε γεννηθεί και μεγαλώσει για ακριβω΄ς αυτό το σκοπό, για κατανάλωση. Διαφορετικά δε θα υπήρχαν. Παράδειγμα πάλι η κότα από το χωριό, που δε θα επιβίωνε μόνη της για τόσο μεγάλο διάστημα αν δεν είχε μαντρωθεί και ταϊστεί για να φαγωθεί μια μέρα. Παράδειγμα άλλο είναι ΚΑΠΟΙΟΙ κυνηγοί που δεν κυνηγούν μόνο για σπορ, αλλά για να μην παίρνουν το κρέας από το σούπερμάρκετ, κυρίως σε πολιτείες της Αμερικής και όχι στην Ελλάδα. Ούτε αναφέρομαι σε τρελούς που κυνηγάνε ζώα για το ελεφαντόδοντο ή το κέρατο ή τη χαίτη ή τη γούνα ή την ουρά. Αυτά είναι αδικαιολόγητα.Και όχι, δεν έχω καμία ηθική ένσταση σε αυτό αν δεν ταλαιπωρείται το ζώο την ώρα της θανάτωσης.
Πήγα να σου απαντήσω αναλυτικά αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα. Επιγραμματικά λοιπόν. Πληθυσμός γης: 7+ διςΠληθυσμός ζώων που θανατώνονται: 65 δις, χωρίς να αναφέρεις πουθενά πόθεν προέκυψε το νούμεροΑλλά έστω ότι θανατώνονται 65 δις ζώα. Τα περισσότερα αυτά έχουν μεγαλώσει γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό και δε θα υπήρχαν τόσα πολλά αν δεν υπήρχε βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας, οπότε και δε θα θανατώνονταν τόσα πολλά. Οπότε αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος πράγματι δε θα είχαμε τόσους ελέφαντες σκοτωμένους μόνο για το ελεφαντόδοντο, αλλά δε θα είχαμε και τόσα πολλά κοτόπουλα να ζουν. Και ίσως να μην είχε πρόβλημα και η Αυστραλία με τον πληθυσμό των κουνελιών αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος (αhttp://www.abc.net.au/science/articles/2009/04/08/2538860.htm).Ένα παράδειγμα είναι το περιφραγμένο κοτέτσι στο χωριό. Οι κότες είναι εκεί για να φαγωθούν και μαντρώνονται για να μην τις φάνε αλεπούδες και τσακάλια και άλλα άγρια ζώα. Αντίστοιχα με τις αγελάδες κτλ. Και ειδικά με τις κατσίκες, στα χωριά ειδικά, χρησιμοποιούν τους τράγους για γονιμοποίηση και μετά τους σκοτώνουν και τους τρώνε γιατί ούτε γάλα κάνουν, ούτε κυοφορούν, απλά τρώνε (οπότε για τον τάδε αγρότη/κτηνοτρόφο που έχει μία μικρή φάρμα είναι επιζήμιο, άρα κάπως πρέπει να χρησιμεύσει, άρα τον τρώνε). Το ίδιο γίνεται και στη βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας, σε μεγαλύτερη κλίμακα και -υποτίθεται- με κανόνες για ανθρώπινη αντιμετώπιση των ζώων και ειδικά για το πώς θα θανατωθούν.ΥΓ1 Ειλικρινά ποιά ακριβώς ζώα ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα αρμονικά χωρίς να κινδυνεύουν? Τα τσιμπούρια και οι σκύλοι?! Οι κότες και οι στρουθοκάμηλοι? Οι γάτες και τα ποντίκια? ΥΓ2 Τα πρώτα δύο "πράγματα" που έκανε ο άνθρωπος ήταν γεωργία και κτηνοτροφία πάντως.Και μάθε να πατάς το "απάντηση στο σχόλιο" την επόμενη φορά. Α, και για τα λιοντάρια: το 2012 ήταν πάνω από 32,000. Επειδή είναι κατηγοριοποιημένα σε vulnerable status φαντάζομαι θα έχει αυξηθεί από τότε. Το οποίο παρόλα αυτά δεν ακυρώνει το ότι δε ζει αρμονικά με την αντιλόπη και η φύση δεν είναι αγγελικά πλασμένη.
δυο "σεντόνια" για να απαντήσεις σε κάτι που νομίζεις ότι είπα ! Η φύση είναι αγγελικά πλασμένη με την πολύ συγκεκριμένη έννοια της αρμονίας και της ισορροπίας που υπήρχε τουλάχιστον μέχρι την επικράτηση του ανθρώπινου είδους. Αυτό που μετράει είναι η αρμονική επιβίωση των ειδών και όχι η επιβίωση μιας συγκεκριμένης αντιλόπης ή αλεπούς, και αυτό η φύση το έχει φροντίσει και διασφαλισει με απίστευτο τρόπο. Απο εκεί και πέρα αυτο που έχει συμβεί, το κρίσιμο που αγνοείς χαρακτηριστικά, είναι ότι σε 50 χρόνια τα λιοντάρια και οι αντιλόπες θα υπάρχουν μόνο σα δείγματα σε κάποιους ζωολογικούς κήπους μουσεία ακριβώς λόγω της παρέμβασης του ανθρώπου. όσο για την "απάντηση στο σχόλιο", που την έκανες εθνικό ζήτημα ήξερα να πατήσω, τι διάολο σε ένα υπολογιστή δουλευω εδω και 15 χρόνια, το πρόβλημα ήταν το μεσημέρι δεν υπήρχε ο αντίστοιχος συνδεσμος. α, μην πεις στον κόπο να γράψεις άλλο σεντόνι, με διαφώτισες ήδη...