"Μην κάνετε σεξ με τον Pepper" λένε οι δημιουργοί του πρώτου ρομπότ με συναισθηματική νοημοσύνη

"Μην κάνετε σεξ με τον Pepper" λένε οι δημιουργοί του πρώτου ρομπότ με συναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
3

Ο Pepper είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ, που κατασκεύασε πέρυσι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες Ιαπωνικές πολυεθνικές, η SoftBank και είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, που το καθιστά ικανό να "διαβάζει" και να ανταποκρίνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Στην Ιαπωνία είναι πλέον τόσο ευρέως διαδεδομένο, που μπορεί κανείς να το συναντήσει από καφετέριες και καταστήματα μέχρι και σπίτια. Μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα ρομπότ μορφώνουν, ψυχαγωγούν και μπορούν μέχρι να περιμένουν στην ουρά της τράπεζας αντί του ιδιοκτήτη τους, αλλά σύμφωνα με τη SoftBank "απαγορεύεται να εμπλακούν σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα ή άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά".

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον Guardian, το γιατί η εταιρία θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο και μπήκε στη διαδικασία να το διευκρινίσει στους όρους χρήσης του Pepper, που περιλαμβάνονται στο συμφωνητικό αγοράς, εξηγείται εν μέρει αν λάβει κανείς υπόψιν τα κρούσματα βίας που έχουν καταγραφεί απέναντι στο ρομπότ από οργισμένους αγοραστές του.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως δεν όσοι ξεσπούν στο ρομπότ δεν είναι επειδή δεν μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες, μα αντίθετα επειδή η συμπεριφορά του μοιάζει τόσο πολύ με των ανθρώπων, που οι ιδιοκτήτες λειτουργούν όπως θα λειτουργούσαν απέναντι σε κάποιον άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία φοβάται πως το εκ κατασκευής ευγενικό κι εξυπηρετικό ρομπότ μπορεί να ξυπνήσει σε κάποιον τέτοια οικειότητα που ενδεχομένως θελήσει να έρθει και σε σεξουαλική επαφή μαζί του.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, είναι το πως η εταιρία θα μπορέσει να καταλάβει αν όντως ο Pepper έχει κάνει σεξ ή όχι.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM