Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου

Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου Facebook Twitter
2

Αυτό που ίσως προκαλέσει μεγάλη εντύπωση σε κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά την Σέριφο, είναι ο σεβασμός που έχουν δείξει οι κάτοικοι στη γη τους. Θα μπορούσε η κακογουστιά της ομπρέλας και του beach bar να καλύψει κάθε σπιθαμή των όμορφων παραλιών τους και να γεμίσει τις τσέπες τους με χρήμα. Αντί για αυτό οι παραλίες τους μόνο με αρμυρίκια, άμμο και πέτρες μοιάζουν βγαλμένες από άλλη δεκαετία.

Ο σεβασμός, που επιδεικνύουν οι κάτοικοι του νησιού στη γη τους, μπορείς να τον βρεις και στην συμπεριφορά τους απέναντι στους επισκέπτες του νησιού. Συμπεριφέρονται με ευγένεια και όχι με δουλοπρέπεια απέναντι στους ξένους(σ.σ Αν χρειάζεται κάποιος να σου εξηγήσει την διαφορά τότε άστο).

Επίσης δεν πλασάρεται ως νησί με δυο πρόσωπα. Από την μια θα θυμίζουμε αποικία της παραλιακής(συμπεριφορά, τιμές) και από την άλλη θα σας καλούμε να ανακαλύψετε «την άλλη Σέριφο». Όπως κάνουν τόσοι και τόσοι σε αυτό το κουραστικό παιχνίδι κάθε καλοκαίρι με απώτερο στόχο το εύκολο χρήμα.

Το ευγενικό πρόσωπο της Σερίφου Facebook Twitter
H Σέριφος δεν πλασάρεται ως νησί με δυο πρόσωπα, όπως κάνουν τόσα και τόςα άλλα σε αυτό το κουραστικό παιχνίδι κάθε καλοκαίρι...

Βέβαια και εδώ, οι βιλίτσες, λίγες ακόμα, ξεφυτρώνουν σαν (δηλητηριώδη;) μανιτάρια πάνω από την άγονη γη. Όμως δεν υπάρχουν μέρη και άνθρωποι χωρίς απώλειες.

Το χαμηλών τόνων νησί δεν έχει πουλήσει (στην τηλεόραση;)ούτε την ιστορία του. Εδώ, στις 7 Αυγούστου του 1916, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων πραγματοποιούν την πρώτη απεργία στην Ελλάδα, αρνούμενοι να φορτώσουν πλοίο το οποίο είχε προορισμό στην Γλασκώβη ή τη Γερμανία. Τα αιτήματα τους ήταν οχτάωρη εργασία, μέτρα ασφαλείας και αύξηση μισθών. Ήταν η πρώτη αιματηρή απεργία που σημειώθηκε στην Ελλάδα με σημαντικά αποτελέσματα καθώς εδώ υπογράφτηκε για πρώτη φορά η 8ωρη εργασία.

Και κάτι τελευταίο: Ανακαλύψτε στην Σέριφο την αξέχαστη εμπειρία να τρως σε ταβέρνες χωρίς να ακούς αυτή την χλαπάτσα λαικού και νησιώτικου τραγουδιού από τα ηχεία. Αφήνουν μόνο τα τζιτζίκια να τραγουδήσουν και καλά κάνουν. Ένα καλοκαίρι μένει και σε αυτά τα καημένα!

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
προσεγμένο κάμπινγκ, ωραίες φάτσες (υποκειμενικό), ευγενικοί κάτοικοι, ήσυχη, με τον κόσμο της αν το προσπαθήσεις, οκ τιμές, κοντά, τιρκουάζ νερά παντού και όλα πεντακάθαρα. +1 αν σας αρέσει και ο γυμνισμός, είναι γενικά πολύ φρι νησί. γενικά φοβερή επιλογή.