Επιστροφή στη δραχμή ζητούν πέντε μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ

Επιστροφή στη δραχμή ζητούν πέντε μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
6

Κείμενο με το οποίο υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη αυτή συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των «θεσμών» για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων», κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε στελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές του βουλευτή και μέλους της ΠΓ Στάθη Λεουτσάκου, των βουλευτών Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκου και των μελών της ΠΓ Αντώνη Νταβανέλου και Σόφης Παπαδόγιαννη. Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει προς τους θεσμούς και να διακηρύξει στον ελληνικό λαό, πως «έστω και την ύστατη στιγμή, αν δεν γίνει δεκτός ένας θετικός συμβιβασμός, που να αποτυπώνεται σε ένα πρόγραμμα που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα παρέχει ικανή ρευστότητα στην οικονομία και θα διασφαλίζει τη βαθιά διαγραφή του χρέους, τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει έναν εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο, που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους».

Επισημαίνεται ακόμη ότι εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα προκειμένου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Ειδικότερα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία: 1) Ριζική αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με εθνικοποίηση και αναπροσανατολισμό σε αναπτυξιακή κατεύθυνση υπό κοινωνικό έλεγχο 2) Πλήρη απόρριψη της δημοσιονομικής λιτότητας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την έξοδο της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. 3) Εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου από το ευρώ και της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που αποτελούν απολύτως διαχειρίσιμη επιλογή και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή, την ανάπτυξη και την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών, προς όφελος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

«Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας, ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM