Handelsblatt: Ασκούμενους σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς χαρακτήρισε ο Γιούνκερ τους Τσίπρα - Βαρουφάκη

Handelsblatt: Ασκούμενους σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς χαρακτήρισε ο Γιούνκερ τους Τσίπρα - Βαρουφάκη Facebook Twitter
4

Ως ασκούμενους της Ελλάδας σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς φέρεται να παρομοίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη δημοσίευμα της Handelsblatt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και Χριστιανοκοινωνικό κόμμα επέβαλαν να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας, οι εξελίξεις για την Ελλάδα με σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος τους να διεξαχθεί ευρύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit.

Οι προσδοκίες τους δεν ικανοποιήθηκαν στο βαθμό που επεδίωκαν. Ο Σόιμπλε καθησύχασε ότι δεν πρέπει να γίνονται εικασίες για τυχόν σχέδιο Β΄. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στην ΚΟ χειροτερεύει όλο και περισσότερο όχι μόνο ανάμεσα σε βουλευτές δευτερεύουσας σημασίας, αλλά και σε πρωτοκλασάτους, σημειώνει η Deutsche Welle.

Η ηγετική ομάδας της ΚΟ επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες τον Γιούνκερ και η συνάντηση τους εντυπωσίασε, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Handelsblatt. Μεταξύ άλλων, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας και η συζήτηση κατέληξε να γίνει σε υψηλούς τόνους, όπως μεταφέρουν συμμετέχοντες. Ο Γιούνκερ επέμενε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία μέλος της ευρωζώνης, διακηρυγμένος στόχος της Αγκελα Μέρκελ και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι πάση θυσία. Η γερμανική πλευρά επιμένει και περιμένει από τον πρωθυπουργό Τσίπρα κατάλογο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη συζήτηση ο Γιούνκερ φέρεται να παρομοίασε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη σαν δύο ασκούμενους που κάνουν εγχείριση ανοικτής καρδιάς, όπως μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση, αλλά ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε στη συνέχιση του προγράμματος στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο Γιούνκερ λόγω των διαφορετικών του προτεραιοτήτων κρατά εφεκτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εμμένει στην ίδια σκληρή γραμμή.

Αλλά κανείς δεν παραδέχεται ανοιχτά ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Στο ερώτημα μάλιστα εάν η ευρωζώνη μπορεί να διανοηθεί από τον Ιούνιο διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ υψηλόβαθμός ευρωπαίος διπλωμάτης απάντησε στη Handelsblatt αρνητικά με κατηγορηματικότητα. Ναι μεν προσπαθούν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι κύκλοι να διαιρέσουν τους δανειστές αλλά δεν πρόκειται να το επιτύχουν, σημειώνει ο διπλωμάτης. Για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχει το ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι δύσκολο να πείσει τους σκεπτικιστές από την ΚΟ της ομάδα για την αναγκαιότητα νέου πακέτου στήριξη σε περίπτωση που θα χρειαζόταν.

Πηγή: Deutsche Welle

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Προχωράμε στην πρόωρη εξόφληση του δανείου των 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα το 2010»

«Στόχος μας είναι έως το 2030 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί νέα προσφυγική κρίση όπως του 2015

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις επιπτώσεις από επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση στη Μέση Ανατολή διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΕΝΟΠΛΕΣ, ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι Έλληνες να εμπιστεύονται τις ένοπλες δυνάμεις σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς»

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο νέο πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα», που όπως ανέφερε θα ενισχύσει σημαντικά την προστασία της χώρας απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές
THE LIFO TEAM
ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΟΥΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ

Πολιτική / Σαμαράς από Βουλή: Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες αλλά ερασιτέχνες εφησυχασμένοι

Η «απάντηση» του Παύλου Μαρινάκη στον Αντώνη Σαμαρά που μίλησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, για την κύρωση ενεργειακών συμφωνιών
THE LIFO TEAM
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πολιτική / Υπουργείο Εξωτερικών: Καμία εκούσια διαρροή προσωπικών στοιχείων για τον επαναπατρισμό πολιτών

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα προβεί στις δέουσες ενέργειες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια