Μικρά και δύσκολα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Μικρά και δύσκολα βήματα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς Facebook Twitter
1

Η συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Brussels Group φαίνεται πως θα καθυστερήσει, καθώς δεν υπάρχει ακόμα σύγκλιση σε βασικά σημεία.

Όπως γράφει ο Γ. Αγγέλης στο capital.gr, η διαφορά εντοπίζεται σε τρία βασικά νούμερα: στο ύψος της ανάπτυξης, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατά συνέπεια το ύψος του πακέτου μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πακέτο μέτρων με στόχο την είσπραξη περίπου 3 δισ. ευρώ εντός του έτους. Αυτό όμως φέρεται να αμφισβητείται από τους θεσμούς, σημειώνει ο capital, καθώς αφ΄ ενός η εκτίμηση για τη σχέση ρυθμού ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος κινείται μεταξύ 1% και 1,5% για το 2015 και αφ΄ εταίρου υπάρχουν διαφορές ως προς την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πακέτου «μέτρων» που θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει.

Ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες συζητήσεις, και οι δύο πλευρές αποφεύγουν τις διαρροές και τις δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στη διαδικασία, αν και παράπονα συνεχίζουν να υπάρχουν. Η διαδικασία προχωρά με μικρά και δύσκολα βήματα και κοινοτικοί αξιωματούχοι, που επικαλείται ο capital, εκτιμούν ότι η πρόοδος που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο θα χρειαστεί να αξιολογηθεί περισσότερες από μία φορές από το EuroWorgking Group, πριν γίνει δυνατή η συνεδρίαση του Eurogroup για την εκταμίευση δόσεων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ενδέχεται να εξαντληθεί το χρονικό διάστημα της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα βρίσκεται οριακά στην ημερομηνία - κλειδί της 9ης Απριλίου, όταν θα πρέπει να πληρώσει την επόμενη δόση, ύψους 448 εκατ. ευρώ, στο ΔΝΤ. Κοινοτικοί αξιωματούχοι φέρεται να σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται η τμηματική εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων προκειμένου να αποφευχθούν άκαιρα «ατυχήματα» στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Ακόμα όμως και αν ξεπεραστεί το ζήτημα της 9ης Απριλίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρότερο πρόβλημα στις 14 και 17 Απριλίου, όταν λήγουν δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ από τις οποίες το ένα περίπου δισ. κατέχουν ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι δεν θα ανανεώσουν την συμμετοχή τους στις εκδόσεις που θα γίνουν στο μεταξύ. Όπως επισημαίνει ο capital, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί περίπου ένα δισ. ευρώ τουλάχιστον από επιπλέον εσωτερικό δανεισμό για να μην υπάρξει αδυναμία αποπληρωμής. Ωστόσο, οι εγχώριες τράπεζες δεν μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση, μετά τους περιορισμούς που μπει από την ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να αλλάξει στάση.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια