Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
10

Ο Peter Kaaden, Γερμανός φωτογράφος και συνεργάτης του περιοδικού Dazed, επισκέφτηκε το Λούβρο από το οποίο και έφυγε με μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών των αριστουργηματικών γλυπτών. Θεωρώντας σχεδόν απίθανο πως θα δημιουργούνταν πρόβλημα, δημοσίευσε κάποιες από αυτές στο Facebook.

Χρειάστηκαν μόλις τρία λεπτά για να λάβει την πρώτη προειδοποίηση από τους operators η οποία του υπογράμμιζε πως απαγορεύεται αυστηρά η δημοσίευση εικόνων που περιέχουν γυμνό ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Οι επίμαχες φωτογραφίες αφαιρέθηκαν αυτομάτως από το ίδιο το Facebook.

"Eίναι παράλογο που το Facebook λογοκρίνει την σημαντικότερη συλλογή Τέχνης του πλανήτη." ανέφερε ο Kaaden ο οποίος αποφάσισε να διαμορφώσει τις φωτογραφίες του με προβοκατόρικο και υπερβολικό τρόπο ώστε να είναι κατάλληλες για το Facebook, αλλά σίγουρα όχι κατάλληλες για να αναδείξουν την ομορφιά των γλυπτών.

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter

" Ακόμη πιο παράλογο είναι το γεγονός πως υπάρχει κάποιος που αποφασίζει τι είναι πορνογραφικό, τι ακατάλληλο και τι περνάει σαν Τέχνη για το Facebook. Καταλαβαίνω πως υπάρχουν κανόνες, αλλά νομίζω πως το Facebook πρέπει να αναθεωρήσει σχετικά με το ποιοι ελέγχουν την τήρησή τους. Υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα που κυκλοφορούν εκεί μέσα. Το γεγονός πως καθημερινά στο Λούβρο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσα τους και παιδιά νομίζω πως δείχνει από μόνο του πόσο αμήχανη είναι αυτή η  λογοκρίσιά" συμπληρώνει ο Peter Kaaden.

Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
Tα λογοκριμένα γυμνά του Λούβρου Facebook Twitter
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Εικαστικά / Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Σαντάλ Άκερμαν

Οι Βρυξέλλες τιμούν μια ακούραστη δημιουργό που χάρη στη νεωτερικότητα, την οραματική αντιμετώπιση των εικόνων, του χρόνου και του χώρου και στους προβληματισμούς που διατρέχουν το έργο της εξακολουθεί να επηρεάζει γενιές καλλιτεχνών.
NEWSROOM
Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
Πάλι καλά που υπάρχουν αυτά τα αγάλματα να μας θυμίζουν πως κάποτε οι άνθρωποι ήταν ελεύθεροι να χαίρονται το σώμα τους χωρίς ενοχές.Μετά ήρθε ο σκοταδισμός μασκαρεμένος σε αγάπη για τον πλησίον...
απλα παρατηρηστε οτι το fb εχει μετρο ηθικης για τις δικες σας φωτογραφίες. Για τους τεχνολογίζοντες δειτε αυτο και ανοιξτε λίγο τα ματια σας http://www.thersa.org/events/audio-and-past-events/2014/Free-is-a-Lie
Η τεχνη ειναι καταπληκτικη..οι φωτογραφιες του ειναι χαλια...! Πανω απο τις μισες εστιαζουν σε στηθη και γεννητικα οργανα...δεν γνωριζω το μετρο ηθικης του fb, αλλα οι φωτγραφιες του δεν μου αρεσουν..
Μάλλον οι φωτογραφίες ήταν σαν την τελευταια ή τις δύο πρώτες γενικές φωτογραφίες γλυπτών που μαλιστα ειναι στην ίδια αιθουσα. Προφανως μετα την λογοκρισία στο facebook εστιασε σε συγκεκριμμενα σημειαωσε να δειξει την υπερβολική αντιδραση. Στη συγκεκριμενη αιθουσα (αν δεν εχει αλλάξει η διαταξη του μουσειθο από τον καιρό που πήγα ειναι διπλα από την αιθουσα της Αφροδίτης της Μήλου) ολα τα γλυπτά εχουν γυμνό
Δεν μπορουμε να γνωριζουμε εαν οι εστιασεις στα "επιμαχα" σημεια εγιναν πριν ή μετα τη λογοκρισια του fb....Χρησιμοποιεις "μαλλον" και "προφανως".Επειδη εχω παει και εγω στο Λουβρο θα σου πω οτι εχω κ εγω ανεβασει φωτο και απο τη Νικη της Σαμοθρακης και απο την Αφροδιτη της Μηλου στο fb. Κανεις δεν μου τις κατεβασε...Τωρα τι σχεση εχει αυτο που λες για τη διαταξη τις αιθουσας και για τα αλλα αγαλματα δεν καταλαβαινω....Ειπα ξεκαθαρα οτι θεωρω βλακεια και ασχημο να εστιαζεις τις φωτο σου στα στηθη και στα γεννητικα οργανα. Εμενα δεν μου αρεσει! Αυτο!
Θρησκευτικά κατάλοιπα......μπορείς να δεις σκοτωμούς κλπ (ή και να σκοτώσεις ο ίδιος αν είναι "ιερό" καθήκον), αλλά όχι το γυμνό σώμα.....στα 2014...
δεν ειναι θρησκευτικά, ειναι νεοπουριτανικα μαζι με το οτι ειναι μηχανη που κοβει λεφτα. Μην ξεχνας ειναι επιχειρηση το fb ουτε εκκλησια ουτε charity που φιλοξενει την online επικοινωνια μας τζαμπα.Για την ακριβεια την πληρωνουμε με κατι πολυ ακριβο και πολυτιμο: την εκχωρηση ελεγχου των δεδομένων μας. turkeyyyys...
Η σεμνοτυφια του fb υπαρχει για να μη θιξει τους χρήστες....ιστορικά η σεμνοτυφία προερχεται απ τη θρησκεία. Δεν επιβαλλει αυτη κατι στις εταιριες οπως το fb, επιβαλλει όμως αντιληψεις στους χρήστες των εταιριών (και στα αφεντικά των εταιριών)