ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες φτωχοί ή δυνάμει φτωχοί

Πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες φτωχοί ή δυνάμει φτωχοί Facebook Twitter
9

Πάνω από 6 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται από αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη νέα ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη χώρα στην 4η χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία.

Το 2013, το όριο της φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν επίσης ότι η κρίση έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας ενώ σημειώνουν την καθυστέρηση που υπάρχει στην καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ακόμη προσθέτουν ότι αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί.

Με βάση την έρευνα «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού».


Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Η χώρα βρίσκεται πλέον στη χειρότερη θέση μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης στη φτώχεια προηγείται πλέον της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Επισημαίνεται επίσης ότι το επίδομα ανεργίας δίνεται σε ελάχιστους σε σχέση με τους συνολικά άνεργους ενώ το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας χορηγείται με αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας.

Ακόμη, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη και ταυτόχρονα εμφανίζει πολύ διευρυμένη φτώχεια των ηλικιωμένων.



Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει η έκθεση, «το κοινωνικό σύστημα ιστορικά έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του ενώ όπου έγινε προσπάθεια βελτίωσης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων απέτυχε ακόμα περισσότερο».

9

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ