Ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα «δυσκολεύει» τις απεργίες

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο που θα «δυσκολεύει» τις απεργίες Facebook Twitter
7

Φρένο στις αποφάσεις των συνδικάτων για απεργίες επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με αλλαγές που ετοιμάζει στον συνδικαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με τα Νέα, για να είναι νόμιμη η απεργία πρέπει να ψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, δηλαδή θα χρειάζεται η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στη συνεδρίαση και στη λήψη της απόφασης. Επίσης, θα προβλέπεται  μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.

Η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, το νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, η επαναφορά της ανταπεργίας και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Οι αποφάσεις αυτές ήδη προκαλούν, σύμφωνα με τα Νέα,  την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ενώ η κυβέρνηση θέλει να τις κάνει νόμο ως το τέλος του 2014.

Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Μιλώντας ως αριστερός, συμφωνώ στο ότι πρέπει να στηρίζεται η απεργία από την ευρύτατη πλειοψηφία των εργαζομένων ειδάλλως αυτοακυρώνεται. Βέβαια αυτή η νωπή δεξιά κυβέρνηση αδιαφορώντας για τους εργαζομένους, αποκαλύπτει απερίφραστα τον αντιλαικό και χρησιμοθηρικό χαρακτήρα του μέτρου, και ενισχύει το άνω γεγονός. Μόνον τα συνδικάτα οφείλουν να προσδίδουν στην εκάστοτε απεργιακή κινητοποίηση θεμιτά χαρακτηριστικά, ως προυπόθεση βιώσιμης <<πάλης>>.-Επίσης, θα προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και τους εργοδότες.-Αυτές οι επιθυμίες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την ανωτέρα εκφράζει τις προθέσεις της κυβέρνησης για πάταξη εκ προοιμίου κάθε διαμαρτυρίας. Αλήθεια μήπως έχουμε απομακρυνθεί παρασάγγης από τον <<Ζαν-Ζακ Ρουσσώ>>;
Δηλαδή αφού συμφωνείς και εσύ ιδεολογικά ότι η απεργία πρέπει να στηρίζεται από την πλειοψηφία γιατί καταγγέλεις το συγκεκριμένο μέτρο?Επίσης δεν θα πρέπει πρώτα να υπάρξει προσπάθεια για συνεννόηση με τους εργοδότες? Απ' ευθείας απεργία?
Ιδεολογικά συμφωνώ, όντως. Αυτό το θεσμικό πρόβλημα όμως δε πρέπει να αποτελεί υποχείριο της εκάστοτε εξουσίας, αλλά το πλαίσιο των απεργιών πρέπει να ρυθμίζετε εξ αποφάσεων συνδικάτων, ήτοι υπέρ του εργατικού δυναμικού.Τώρα όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση σου, απαντώ ότι η απάντηση είναι προφανής και αυταπόδεικτη.Η απεργία αποτελεί το έσχατο μέσο που έχουν στη διάθεση τους οι εργάτες εφόσον έχουν εξαντληθεί τα όρια διμερούς διαλόγου ανάμεσα στην εργοδοσία και στους εργάτες ή αφού η εργοδοσία είναι εκ προοιμίου αντίθετη με τα αιτήματα, ρητώς. Σίγουρα έχουν υπάρξει απεργίες που δε στηρίζονται στην λαική νομιμότητα, και έχουν έλλειψη σοβαρότητος. -Το συμπέρασμα στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι ότι η απεργία είναι το ύψιστο μέσο πίεσης που έχουν την δυνατότητα να ασκούν οι <<καταπιεσμένοι>>, για αυτό πρέπει η βούληση να είναι νωπή και λαική. Κατα αυτόν τον τρόπο εξάλλου, ενδυναμώνεται το λαικό εργατικό μέτωπο.