LIVE!

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
6

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Τις περισσότερες φορές, όπου δεις μπέργκερ στην Αθήνα, ψάξε για τον greek-american πίσω από την ταμπέλα. Το μπέργκερ της πόλης μας, μοιάζει να είναι προϊόν νοσταλγίας, μια προσπάθεια του ανάμεσα-σε-δυό-πατρίδες ελληνοαμερικάνου, να αναπαράγει στην άλλη όχθη της καταγωγής του, το μπέργκερ που τον μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και το Σιάτλ. Πολλές αλυσίδες κρύβουν πίσω τους παρέες που επανέκαμψαν εδώ και συσπειρώθηκαν πίσω από κουζίνες, πάνω από συνταγές αυθεντικών μπιφτεκιών και ζουμερών ψωμακίων-buns όπως τα λένε τα παιδιά-προσπαθώντας να αναπαράγουν την αληθινή γεύση, πριν την κυκλοφορήσουν στο κοινό, πίσω από μια ταμπέλα με συνήθως, μαυροκόκκινο λογότυπο.

 

Και πάλι, όμως, όλοι οι ελληνοαμερικάνοι φίλοι μου εδώ, περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες από μπεργκεράδικο σε μπεργκεράδικο, αναζητώντας μια γεύση που μόνον αυτοί έχουν στον ουρανίσκο τους. Ποτέ δεν λυπούνται τα χιλιόμετρα για να δοκιμάσουν άλλο-ένα-cheeseburger. Καλοκάγαθα παιδιά όλα τους, δεν θα σου θάψουν ευθέως την τελευταία τους δοκιμή, όμως, στα μάτια τους θα διαβάσεις τη θλίψη άλλης μιας μικρής απογοήτευσης.

 

Ο Γιώργος μεγάλωσε κι αυτός έχοντας ανάμεσα στα πόδια του έναν ωκεανό. Πάνω-κάτω Ν. Υόρκη-Αθήνα. Ο μπαμπάς έχει στο βιογραφικό του πάνω από 50 μαγαζιά. Άμα είσαι παλιός, θα θυμάσαι το Bio-Bio, την Cubanita, το Red Marrakesh, το Casa di Pasta. Όταν ο Γιώργος μεγάλωσε όσο να'χει το δικό του λόγο στις επιχειρήσεις, ένα μπέργκερ ονειρεύτηκε στο επαγγελματικό του ρεπερτόριο, κυρίως για να το φτιάξει και να το τρώει μόνος του, όπως Αμερική!

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Στην πρώτη προσπάθεια, κατάλαβε γιατί μερικά πράγματα αρνούνται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, γιατί ενίοτε η γεύση δεν θέλει να σου κάνει τη χάρη μακριά από τα χωρικά της ύδατα. Το real american burger είναι βασικά, το βοδινό του κρέας, από λάπα. Με λίπος ως 65%, μόνο κρέας ψημένο, αυστηρά medium well, στην πλάντσα. Τίποτ'άλλο! Αυτό, όμως, το βοδινό κάνει όλη τη διαφορά. Άλλη ράτσα, άλλος αέρας, άλλη τροφή, άλλα λιβάδια. Για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα με τις ελληνικές ποικιλίες, πρέπει να κάνεις ένα ειδικό blend-εσύ πες το και παζλ-από διαφορετικά κομμάτια. Που ποτέ ο χασάπης δεν θα σου στείλει στην ίδια αναλογία. Άρα, για να κάνεις σωστό μπέργκερ εν Αθήναις, κάνεις εισαγωγή το κρέας. Από Αμερική και Αυστραλία.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Το μπέργκερ, όμως, δεν πάει μόνο του! Είναι και το bun! Που περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, μπορεί να είναι μπριοσέ, ψωμένιο με σουσάμι αλλά το αυθεντικό γίνεται μόνο από πατατάλευρο. Αυτό δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το φτιάχνεις μόνος σου!

Μετά είναι και οι σος. Την bbq την φτιάχνεις μόνο από αυθεντική συνταγή της Λουιζιάνα. Να σιγομαγειρευτεί γλυκόξινη για 5 ώρες.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Και φυσικά, τί ψυχή έχει ένα μπέργκερ χωρίς την πατάτα του; 9 το πρωί, σου λέει, πιάνει δουλιά ο ειδικός της πατάτας στην κουζίνα και μέχρι τις 7 το βράδυ, προετοιμάζει το τραγανό, αλάδωτο αριστούργημα, που ακούει στο όνομα 3 way potato. Σε απλά ελληνικά, κόβεις την πατάτα ψιλό μπαστουνάκι, την πλένεις, την βράζεις ελάχιστα για να μην τραβήξει λάδι στο τηγάνι, γενικά κάνεις ό,τι μπορείς να της αφαιρέσεις το άμυλο, την τηγανίζεις μια να τρομάξει, την ξανατηγανίζεις άλλη μια να έρθει στα πιο τραγανά της ίσια. Κι έχεις και την ελληνική ποικιλία που δεν σου κάνει τη χάρη να σταθεί στο κρατσανιστό ύψος της αμερικάνικης, οπότε εδώ, πάντα θα κάνουμε μια εκπτωσούλα.

 

Μια burger-o-κουβέντα με τον Γιώργο Παπακώστα. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

 

Φάτο όπως οι αμερικάνοι!

*Αν θες να τεστάρεις ένα μπεργκεράδικο για πρώτη φορά, θα παραγγείλεις οπωσδήποτε cheese. Εκεί θα ανιχνεύσεις το ψήσιμο, την ποιότητα του κρέατος.

*Το BBQ είναι η ψυχή της «βρωμιάς», το dirty που οφείλει να σου τάξει ένα μπέργκερ.

*Μπέργκερ με αβγό θα πάρεις για να διώξεις από πάνω σου το hangover. Πάντα παρέα με ένα milk-shake.

*Το μπέργκερ με σολομό ταιριάζει στις κυρίες και στους εκλεπτυσμένους ουρανίσκους. Κατά προτίμηση με wasabi mayo.

*Τα γκουρμέ, αυτά με τις τρούφες, το γαλλικό κατσικίσιο τυρί, jalapenos και λοιπούς νεωτερισμούς με αυξημένο δείχτη umami, είναι αυτά που προτιμούν οι δημοσιογράφοι. Στη σωστή τους εκτέλεση, είναι τόσο γευστικά turbo που η γεύση τους σου μένει στο στόμα μέχρι και 2 ώρες μετά.

*Η London μόδα που ήρθε και στην Αθήνα, θέλει να συνδυάζεις το μπέργκερ σου με ένα κοκτέιλ. Του ταιριάζει μια μαργαρίτα, ένα φραουλο-ντάκιουρι, ένα καυτερό bloody mary.

 

(The Burger Joint, Φοίβης 17, Γλυφάδα, Σολομού 4, Ν. Ψυχικό, 2106712222)

 

 

Γεύση
6

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια
Εχω ακουσει πολλες φορες οτι το μπιφτεκι του burger πρεπει να ειναι σκετος κιμας μοσχαρισιος,αλλα υποθετω οτι εκτος απο το αλατοπιπερο,δε μπορει,καποιο καρυκευμα θα μπαινει να παρει λιγο αρωμα!Ξερει κανεις κατι επ'αυτου;
Candidate,δεν υπαρχουν πρεπει αλλα γουστα. Εμεις δεν βαζουμε τιποτα απολυτος παρα λιγο χονδρο αλατι οταν το περναμε απο την μηχανη του κιμα ωστε να παει παντου. Τα αρωματα που λες εχουν να κανουν με την καταγωγη του κρεατος αλλα και με τι τροφη μεγαλωσε. Εμας πχ ειναι grass fed ελευθερας βοσκης το οποιο σημαινει πως ολο και καποια μαργαριτα θα εφαγε
'Εχω φάει και στα δύο μαγαζιά. Το κατάστημα της Γλυφάδας είναι πολύ απλό, σαν χώρος δεν είναι κάτι σπουδαίο. Του Ψυχικού το θεωρώ ίσως το πιο ομορφο burgerαδικο της Αθήνας.Το burger του είναι πολύ καλό -μέσα στα 3 καλύτερα της Αθήνας- και συμφωνώ με την Ψυχούλη ότι αν θες να καταλάβεις τα βασικά (κρέας και ψωμάκι) πρεπει να πάρεις ένα απλό τζηζ. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό που κάνει με το καλαμπόκι. Γενικώς αν είστε του burger είναι ένα must, αλλά αποφύγετε σαβ/κο και δημοφιλείς ώρες γιατί γίνεται χαμός