Tο χέρι της να μας φυλάει-από την ανοστιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Tο χέρι της να μας φυλάει-από την ανοστιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
2

Αυτό το είδος χεριού, τροφαντό σαν φουσκωμένο ζυμαράκι έτοιμο να μπει στο φούρνο, λίγο ταλαιπωρημένο από τα σημάδια του χρόνου αλλά αγέροχο και δυναμικό, με τα χρυσαφικά και το περιποιημένο μανικιούρ, το χέρι της μαμάς, της θείας, της Χρύσας Παραδείση, της Βέφας και κάθε Βέφας, το έχω ταυτίσει με το “χέρι” της μαγειρικής.

Από μέσα του έχουν περάσει δεκάδες κουτάλες, μαχαίρια και τόνοι από πατάτες, σκόρδα και κρεμμύδια, βουνά το αλατοπίπερο, πεδιάδες τα ζαρζαβατικά, χιλιόμετρα τα μακαρόνια, το φαγητό της κάθε μέρας, το κέικ της γιορτής, ο μπακλαβάς των Χριστουγέννων και το τσουρέκι της Λαμπρής.

Αυτό το χέρι έχει μεγαλώσει παιδιά, έχει τραπεζώσει σόγια, έχει ανοίξει φύλλο για τυρόπιτες, έχει κάψει το κοκκινιστό, έχει βουλιάξει στο ζυμάρι του ψωμιού, έχει ταξιδέψει μίλλια πολλά στις αφρισμένες σαπουνάδες του νεροχύτη. Έχει καεί, έχει κοπεί. Τη νοστιμιά την “πιάνει” στην άκρη των δαχτύλων, εκεί αγγίζει τον ήχο της, όπως ο πιανίστας τη μουσική μιας φούγκας.

Αυτό το χέρι εμπιστεύεσαι πάνω από ο,τιδήποτε όταν ψάχνεις το δικό σου δρόμο μιας συνταγής, αυτό θα σηκώσει το τηλέφωνο για να καθοδηγήσει τα πρώτα σου βήματα στο δρόμο της μπεσαμέλ, σ’αυτό θα επιστρέφεις όταν χαθείς στη μετάφραση της συνταγογραφίας.

Στο σίγουρο δρόμο μιας κατσαρόλας που σιγοψιθυρίζει το σωστό δέσιμο του φρικασέ, εκεί όπου μαγειρεύεται η βεβαιότητα πως ο κόσμος είναι ακόμα στη θέση του, γυρίζει στη σωστή φορά, από την ανατολή στη δύση και πάλι από την αρχή, στο φαγάκι της κάθε καινούριας μέρας.

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια