TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Τεχνικές κολύμβησης των σαμουράι

Τεχνικές κολύμβησης των σαμουράι


 

"Σήμερα, οι άγριοι σαμουράι έχουν εξαφανιστεί και για τους περισσότερους κολυμβητές στην Ιαπωνία, ο αγωνιστικός στόχος δεν υπάρχει, η πρωταρχική τους πρόθεση είναι συνήθως να αισθάνονται Ιάπωνες, αποκτώντας μια πνευματική πειθαρχία, η οποία στοχεύει στο mizu no kokoro, το σημείο εκείνο όπου το πνεύμα (kokoro) γίνεται σαν το νερό (mizu)."



 

Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Μάχη μεταξύ δύο σαμουράι αντίπαλων στρατοπέδων, του Takatsuna και του Kagesue, στον ποταμό Uji. Ζωγραφική πάνω σε ξύλο του Utagawa Kuniyoshi (1797 -1861). © The Trustees of the British Museum


 

Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι

 

Yuko Ito
En attendant Nadeau - 10 Αυγούστου 2022
Από το αφιέρωμα "Κολύμβηση" του περιοδικού EAN για το καλοκαίρι του 2022

Όλοι οι στρατοί του κόσμου θεώρησαν χρήσιμο για τους στρατιώτες τους να ξέρουν κολύμπι, είτε για να αποφύγουν τον πνιγμό κατά τη διάρκεια ασκήσεων, μετακινήσεων και μαχών, είτε για να είναι αποτελεσματικοί στον πόλεμο. Η Yuko Ito παρουσιάζει την τέχνη της κολύμβησης των σαμουράι, την εξέλιξή της και την επίδρασή της στην κολυμβητική κουλτούρα της Ιαπωνίας.


Οι Ιάπωνες ανέπτυξαν πρωτότυπες στρατιωτικές τεχνικές κολύμβησης ήδη από την περίοδο Sengoku ("εμπόλεμες χώρες"), μεταξύ 1467 και 1615, κατά την οποία οι φεουδαρχικές φατρίες βρίσκονταν σε μόνιμη σύγκρουση μεταξύ τους. Κάθε αρχοντικός στρατός επινόησε τις δικές του τεχνικές κολύμβησης προσαρμοσμένες στη γεωγραφική θέση, στη φύση του νερού, στις συνθήκες της μάχης... Οι σαμουράι έπρεπε να μάθουν να επιπλέουν, να διασχίζουν υδάτινες εκτάσεις με όπλα και πανοπλίες, να φυλάσσονται από τον εχθρό και να του επιτίθενται, είτε ήταν πεζοί είτε όχι. Στην Edo εποχή, οι τεχνικές αυτές, που ομαδοποιήθηκαν με την ονομασία suijutsu (τεχνικές του νερού), έγιναν μία από τις δεκαοκτώ τέχνες που μεταδίδονταν στις σχολές σαμουράι και στη συνέχεια ονομάστηκαν suiren, tosuijutsu, κ.λπ., ανάλογα με τον τόπο και την περίοδο. Διαμορφώθηκαν διαφορετικές "παραδόσεις" και γράφτηκαν εγχειρίδια. Από τις αρχές του 19ου αιώνα διοργανώθηκαν αγώνες μεταξύ διαφορετικών σχολείων.

Το suijutsu είναι επομένως μια πρακτική γνώση προσαρμοσμένη σε κάθε κατάσταση (πώς να κολυμπάς σε ρηχά νερά, να μάχεσαι με σπαθί μακριά από την ακτή, να σώζεις έναν μαχητή από πνιγμό...), μια επιστήμη ανάλυσης του νερού (τα ρεύματα, το βάθος...) βασισμένη σε οπτικά και απτικά δεδομένα, και μια ψυχική εκπαίδευση που ευνοεί την εμβάπτιση στο νερό.

Δεκατρείς παραδόσεις από διαφορετικές σχολές έχουν επιβιώσει και έχουν καταγραφεί. Αναφέρονται γενικά ως nihon eiho ("παραδοσιακοί τύποι κολύμβησης") και περιλαμβάνουν τεχνικές που άλλοτε είναι παρόμοιες και άλλοτε ειδικές για ορισμένες σχολές. Η Ιαπωνική Ομοσπονδία Κολύμβησης έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρησή τους: έχει επικυρώσει στυλ και κινήσεις (που διδάσκονται στο Ναυτικό και σε συλλόγους), πιστοποιεί αγώνες, διοργανώνει ετήσια πρωταθλήματα και επιδείξεις.

Για τα δυτικά μάτια, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τύπους κολύμβησης του nihon eiho είναι το katchu gozen oyogi, δηλαδή η "κολύμβηση με πανοπλία", που μας φαίνεται ακόμη πιο παράξενη επειδή διεξάγεται ακόμη και σήμερα μέσα σε πισίνα: ένας κολυμβητής, ντυμένος με στολή σαμουράι (η οποία ζυγίζει από 15 έως 20 κιλά), μπαίνει στο νερό και διασχίζει την πισίνα κάθετα, με το χαρακτηριστικό μισοφέγγαρο του κράνους να εξέχει από την επιφάνεια του νερού. Όμως αυτό το κολύμπι με πανοπλία είναι μόνο ένα από τα πιο περίεργα κατάλοιπα του suijutsu: είχε ήδη μετατραπεί σε τελετουργικό κολύμπι κατά την εποχή Edo, με σκοπό τον εντυπωσιασμό επαρχιακών διοικητών ή προυχόντων. Οι σημερινές ομαδικές επιδείξεις, στις οποίες οι κολυμβητές κρατούν σημαίες, είναι κι αυτές, για παράδειγμα, μακρινές αναμνήσεις από τις μάχες των φατριών της εποχής Sengoku (όπου έπρεπε να κολυμπάς κρατώντας το σημαιάκι της φατρίας) που στην εποχή Edo μετουσιώθηκαν σε μια  καλλιτεχνική τους εκδοχή.


Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Zusetsu Nihon Eiho – 12 Ryuha no Hiho. Εικονογραφημένο εγχειρίδιο 199 σελ. με τις μυστικές αρχές δώδεκα σχολών κλασικής ιαπωνικής κολύμβησης. 'Εκδοση της Ιαπωνικής Ομοσπονδίας Κολύμβησης (1975).

Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Zusetsu Nihon Eiho – 12 Ryuha no Hiho.
Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Zusetsu Nihon Eiho – 12 Ryuha no Hiho.


 

Το nihon eiho στηρίζεται σε δύο βασικές τεχνικές που πρέπει να τις κατέχει κανείς τέλεια: δυνατές κινήσεις των ποδιών και γνώση της πλάγιας κολύμβησης. Επιδιώκει την ανάπτυξη της αντοχής, της ακρίβειας και της υδάτινης άνεσης. Διάφορες σιντο-βουδιστικές έννοιες έχουν επίσης εισχωρήσει στο nihon eiho και έχουν προσθέσει μια διαλογιστική διάσταση.

Η πρωτότυπη κίνηση των ποδιών του suijutsu επέτρεπε όχι μόνο την κίνηση αλλά και τον χειρισμό, σε σταθερή θέση, των όπλων μάχης. Η τοξοβολία στο νερό, που ασκείται ακόμη και σήμερα, απαιτεί, μεταξύ άλλων, ένα πολύ επιδέξιο υδάτινο "πετάλι" για τη διατήρηση της σταθερότητας που είναι απαραίτητη για τις κινήσεις του τοξότη. Αυτό, μαζί με την εκμάθηση των τεχνικών του πλάγιου χτυπήματος ποδιών (futaenoshi), αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο τον 20ό αιώνα για την εκπαίδευση των πρωταθλητών (η Ιαπωνία κέρδισε πολλά Ολυμπιακά μετάλλια στις δεκαετίες του 1920 και 1930 και εξακολουθεί να κερδίζει μέχρι σήμερα), για τη γρήγορη υιοθέτηση των δυτικών ειδών κολύμβησης (η συγχρονισμένη κολύμβηση που εισήχθη στην Ιαπωνία το 1953 αφομοιώθηκε γρήγορα) και για τη διδασκαλία της υδάτινης αυτοπεποίθησης σε πολλούς κολυμβητές αναψυχής.

Το nihon eiho κάνει μια τριχοτόμηση των τύπων κολύμβησης προφανώς διαφορετική από εκείνη της δυτικής αθλητικής πρακτικής: ο διαχωρισμός γίνεται σε είδη ή τεχνικές που γίνονται "επίπεδα", "πλάγια" και "όρθια". Η ταξινόμηση αυτή αναμειγνύει επομένως τα είδη "κολύμβησης" που περιλαμβάνουν "μετακίνηση" και άλλα που δεν περιλαμβάνουν. Στα πρωταθλήματα του nihon eiho σήμερα, υπάρχει η κολύμβηση ταχύτητας, αλλά και πολλά άλλα είδη κολύμβησης για τα οποία το χρονόμετρο δεν παίζει κανένα ρόλο, και τα οποία κρίνονται για την ομορφιά της κίνησής τους ή την ακροβατική πολυπλοκότητά τους.

Στις αθλητικές αναμετρήσεις, βλέπουμε αγώνες που μοιάζουν αρκετά με αυτούς που διεξάγονται στη Δύση, αλλά κυρίως τυπικά ιαπωνικά υδάτινα θεάματα: ομάδες κολυμβητών με ομπρέλες, άλλοι που περιστρέφονται στο νερό κρατώντας βεντάλιες ανάμεσα στα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών τους, ή επιπλέουν με την πλάτη τους κάνοντας καλλιγραφίες...

Σε αυτές τις ναυτικές εκδηλώσεις, βλέπουμε επίσης το απίθανο ina tobi ("ιπτάμενο μουλάρι"), μια τεχνική κατά την οποία πρέπει να ανασηκώσεις το στήθος σου κάθετα και απότομα έξω από το νερό σχεδόν μέχρι τη μέση, ενώ παράλληλα φέρνεις τα χέρια μπροστά για να χτυπήσεις το νερό με δύναμη. Η κίνηση αυτή, που εκτελούνταν επί τόπου, βοηθούσε τους σαμουράι να βλέπουν μακριά ή να απελευθερώνονται από τα φύκια στα οποία είχαν πιαστεί, ή και να εφορμούν αιφνίδια για να καταλάβουν εχθρικά πλοία. Καθώς εκτελείται εν κινήσει, με διαστήματα υποβρύχιας κατάδυσης (αλλά τότε έχει άλλη ονομασία), η κολύμβηση αυτή υποτίθεται ότι επιτρέπει την αποτελεσματικότερη προώθηση ενάντια στο ρεύμα.

Αλλά το nihon eiho δεν είναι μόνο για τους μεγάλους αθλητές: μια ολόκληρη γενιά ηλικιωμένων κολυμβητών χρησιμοποιεί κινήσεις που, για το ανεκπαίδευτο μάτι, μοιάζουν με αυτές του δυτικού "ινδικού πρόσθιου" ή "crawl water-polo"· είναι πολύ αποτελεσματικές και επιτρέπουν να έχεις το κεφάλι έξω από το νερό. Είναι ιδιαίτερα άνετες για τους ηλικιωμένους, καθώς δεν απαιτούν πολύπλοκη αναπνοή - με τους υποβρύχιους χρόνους άπνοιας - της σύγχρονης δυτικής κολύμβησης.

Έτσι, το suijutsu έδωσε στους Ιάπωνες "εργαλεία" που τους συνδέουν με την ιστορία τους καθώς προέρχονται από την κληρονομιά τους, ενώ είναι και χρήσιμα για όλους τους τύπους κολυμβητών. Τους επέτρεψε, αρκετά νωρίς, να παράγουν πρωταθλητές που μπορούσαν να αγωνιστούν στον διεθνή αθλητισμό.

Σήμερα, οι άγριοι σαμουράι έχουν εξαφανιστεί και τα ειρηνικά πλάσματα του νερού του nihon eiho μπορούν να εξασκούνται σε οποιοδήποτε από τα 132 είδη κολύμβησης που καταγράφονται και επικυρώνονται από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Κολύμβησης. Για τους περισσότερους από αυτούς τους κολυμβητές, ο αγωνιστικός στόχος δεν υπάρχει, η πρωταρχική τους πρόθεση είναι συνήθως να αισθάνονται Ιάπωνες και να αποκτήσουν μια πνευματική πειθαρχία, η οποία στοχεύει στο mizu no kokoro, το σημείο εκείνο όπου το πνεύμα (kokoro) γίνεται σαν το νερό (mizu).


Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Η μάχη του ποταμού Uji ανάμεσα στους σαμουράι Kagesue, Takatsuna και Shigetada. Τρίπτυχο του Utagawa Kuniyoshi (1797 -1861). © Museum of Fine Arts Boston


Nihon eiho: η κληρονομιά των σαμουράι Facebook Twitter
Η μεγάλη μάχη του ποταμού Uji (1854), τρίπτυχο του Shukado Yoshitora. © Ukiyoe Gallery

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ