TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Στον Οτέλο, η πατρίδα (μη) ευγνωμονούσα

Στον Οτέλο, η πατρίδα (μη) ευγνωμονούσα

Ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, ο ηγέτης-σύμβολο της Επανάστασης των Γαρυφάλων που ανέτρεψε στις 25 Απριλίου του 74 τη δικτατορία του Σαλαζάρ, δεν δικαιούται, σύμφωνα με τη σημερινή πορτογαλική κυβέρνηση, εθνικό πένθος.

Οτέλο Facebook Twitter
Ο Φιντέλ Κάστρο (στο τιμόνι του τζιπ) ξεναγεί τον Οτέλο ντε Καρβάλιο (στη διπλανή θέση) και τον Marques Júnior στην ενδοχώρα της Κούβας (Ιούλιος 1975). Φωτ. Foto Arquivo De Luísa Marques Júnior

Το αντίο του Πορτογάλου ποιητή και πολιτικού Μανουέλ Αλέγκρε στον Οτέλο ντε Καρβάλιο

TSF, 25 Ιουλίου 2021

Ο Μανουέλ Αλέγκρε θυμάται τον Οτέλο ντε Καρβάλιο ως τον άνθρωπο που έκανε την 25η Απριλίου και τον περιγράφει ως "θερμό και καλοπροαίρετο" άνθρωπο". Σε συνέντευξή του στο TSF, ο Πορτογάλος πολιτικός [και διάσημος ποιητής  -σ.σ.] τονίζει ότι αυτή είναι μια ημέρα πένθους για τη χώρα.


"Είναι πολύ θλιβερή είδηση, γιατί ήμουν, μεταξύ άλλων, φίλος του Οτέλο και του ήμουν ευγνώμων για ό,τι έκανε. Ήξερα ότι ήταν πολύ άρρωστος. Κατάφερα να του μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Οτέλο είναι ο άνθρωπος της 25ης Απριλίου, ο άνθρωπος που συντόνισε την 25η Απριλίου. Είναι ο άνθρωπος εκείνης της ημέρας που ο Eduardo Lourenço αποκάλεσε "ελευθερία που έγινε μέρα". Αυτή είναι η μνήμη που πρέπει να κρατήσουμε για τον Οτέλο: είναι ο άνθρωπος που συντόνισε ολόκληρη την 25η Απριλίου, που έκανε την 25η Απριλίου, μέρα αποκατάστασης της ελευθερία μας".

Ο Μανουέλ Αλέγκρε λέει ότι διατηρεί "τη μνήμη ενός φίλου και θυμάται την τελευταία συνομιλία τους: "Μιλήσαμε για την υγεία του. Στην αρχή ήταν απελπισμένος, αλλά είπε ότι θα αγωνιστεί για να ανακάμψει. Έδωσε μάλιστα την εντύπωση ότι αναρρώνει. Δυστυχώς, αυτό δεν στάθηκε δυνατό".


Για τον Μανουέλ Αλέγκρε αυτή "είναι μια ημέρα πένθους για την Πορτογαλία, επειδή αυτός [ο Οτέλο] είναι ένα μεγάλο σύμβολο της 25ης Απριλίου".

Όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση, ο Μανουέλ Αλέγκρε λέει ότι συναντιόνταν "κατά καιρούς", κυρίως σε γεύματα που ήταν πάντα "μια γιορτή των αναμνήσεων, αλλά και των στιγμών του τώρα: συνήθως, δεν μιλούσαν καν για πολιτική, μιλούσαν για την οικογένεια και άλλα πράγματα".

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσει η Ιστορία τη σημασία του Οτέλο με τη δέουσα απόσταση", ο Μανουέλ Αλέγκρε απάντησε πως "δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία ιστορική απόσταση σε σχέση με τον ρόλο που έπαιξε ο Οτέλο στην απελευθέρωση της χώρας. Δεν χρειάζεται να αποστασιοποιηθεί κανείς καθόλου. Δεν νομίζω ότι σε σχέση με το ρόλο που έπαιξε ο Οτέλο στην απελευθέρωση της χώρας χρειάζεται ιστορική απόσταση".


Για την ιστορική προσωπικότητα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υποψήφιο για την προεδρία, ο καπετάνιος του Απριλίου, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών, είναι ήδη "μέρος της ιστορίας της Πορτογαλίας".


Ο Μανουέλ Αλέγκρε υπενθύμισε ότι "ο Οτέλο ήταν ο στρατηγός, ο επιχειρησιακός συντονιστής της 25ης Απριλίου και θα είναι πάντα συνδεδεμένος με εκείνη τη στιγμή, με την ημέρα της ελευθερίας".


"Είτε το θέλει κανείς είτε όχι, ο Οτέλο είναι ήδη στην Ιστορία, διότι αυτό που μένει από τις πράξεις που εκτελούνται είναι οι πράξεις που μεταμορφώνουν την Ιστορία ή που γράφουν Ιστορία, και αυτός έγραψε Ιστορία εκείνη την ημέρα. Όχι μόνος του, φυσικά, με όλους τους συντρόφους του, αλλά είναι ένα σύμβολο, είναι μια χαρισματική φιγούρα και το σύμβολο της 25ης Απριλίου", είπε.


Κατά την άποψη του Μανουέλ Αλέγκρε, δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει "την ιστορική διάσταση μιας ημέρας που άλλαξε τη χώρα" με πράξεις που "δεν πρέπει να ξεπλυθούν ή να σβηστούν", "που είναι ήσσονος σημασίας πράξεις και θα παραμείνουν στο τέλος των βιβλίων Ιστορίας, αν παραμείνουν καθόλου".


"Αυτό που μένει είναι αυτή η πράξη που πραγματικά άλλαξε τη ζωή της χώρας μας, απελευθέρωσε τη χώρα μας και άλλαξε τις ζωές μας", είπε.
 

Στον Οτέλο, η πατρίδα (μη) ευγνωμονούσα Facebook Twitter
Ο ποιητής και βουλευτής Μανουέλ Αλέγκρε. Φωτ. Daniel Rocha

 


Ο Μανουέλ Αλέγκρε ζητά να κηρυχθεί εθνικό πένθος για τον Οτέλο

PÚBLICO, 26.07.2021



Η ιστορική φιγούρα της σοσιαλιστικής Αριστεράς Μανουέλ Αλέγκρε υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κηρύξει εθνικό πένθος για τον θάνατο του Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο. "Αν ζούσε ο Μάριο Σοάρες και είχε την εξουσία, θα διέταζε εθνικό πένθος για το θάνατο του Οτέλο. Νομίζω ότι ο θάνατός του αξίζει εθνικό πένθος", δήλωσε ο ποιητής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος στη Diário de Notícias.


Η απόφαση για την κήρυξη εθνικού πένθους, καθώς και για τη διάρκεια και την έκτασή του, ανήκει στην Κυβέρνηση και πρέπει να εκδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και οι δύο αυτοί θεσμοί περιορίστηκαν στο να εκφράσουν τη λύπη τους για τον θάνατο του Οτέλο, αυτή την Κυριακή, σε ηλικία 84 ετών, χωρίς να κηρύξουν μέρα εθνικού πένθους.


Ο Μανουέλ Αλέγκρε δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Κυριακή ήταν μια "ημέρα πένθους για όλους τους Πορτογάλους που ταυτίζονται με την ελευθερία και την 25η Απριλίου" και, παρ' όλη τη διαμάχη γύρω από τον Οτέλο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ηγήθηκε των Λαϊκών Δυνάμεων της 25ης Απριλίου (FP-25), ο σοσιαλιστής υποστηρίζει ότι "αυτό που έκανε ο Οτέλο εκείνη την ημέρα, την 25η Απριλίου, είναι αρκετό για να έχει μια θέση στην Ιστορία". Και επιμένει: "Ο Οτέλο είναι ο άνθρωπος της 25ης Απριλίου", καταλήγοντας με ένα "Σου είμαι ευγνώμων, φίλε!"

Καθώς ο Marcelo Rebelo de Sousa [σημερινός πρόεδρος της Πορτογαλίας -σ.σ.] επεσήμανε ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τον εκτιμήσει η ιστορία με την κατάλληλη απόσταση", ο Manuel Alegre αντέτεινε ότι για να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Οτέλο στην απελευθέρωση της χώρας "δεν χρειάζεται καμία απόσταση. Όποιος ταυτίζεται με την 25η Απριλίου, σε όποιον αρέσει η ελευθερία, ξέρει ότι ο Οτέλο έχει ταυτιστεί με εκείνη την ημέρα, με την 25η Απριλίου, και έχει ταυτιστεί με την ελευθερία", δήλωσε ο ποιητής στην Agência Lusa.


Και πρόσθεσε: "Η χώρα τού οφείλει την ελευθερία. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Η χώρα οφείλει σε αυτόν και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην 25η Απριλίου, αλλά και σε αυτόν ειδικά ως επιχειρησιακό συντονιστή του κινήματος της 25ης Απριλίου και ως σύμβολο που υπήρξε την ίδια εκείνη μέρα της 25ης Απριλίου, του οφείλει την ελευθερία και του οφείλει ό,τι ακολούθησε, δηλαδή τη δημοκρατία και την ειρήνη".

Μτφ. Σ.Σ.

Trova do vento que passa. 'Ενα ποίημα του Μανουέλ Αλέγκρε, που απαγγέλλει ο ίδιος μαζί με τον συνθέτη και κιθαρίστα Κάρλος Παρέντες και την Αμάλια Ροντρίγκες.

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ