TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Το «Soula Show» της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri

Το "Soula Show" της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri

 

 

Ανατολίτικες συγγένειες του Soula Show με την καλύτερη μουσική  εκπομπή που προβάλλεται αυτή την εποχή στην ελληνική TV (...Σούλη Ανατολή είναι άλλωστε και το καλλιτεχνικό όνομα της Ρένας Μόρφη).

 *

 

Στο σπίτι της, στο Κάιρο, η διάσημη τραγουδίστρια (βραβεύτηκε το 2017 ως καλύτερη τραγουδίστρια στον αραβικό κόσμο) υποδεχόταν από το 2011 ως το 2018 φίλους μουσικούς και τραγουδιστές, αλλά και νέα ταλέντα, σε μία εκπομπή που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά κανάλια Al Hayat TV και Dubai TV. Τραγουδούσε και η ίδια με τους καλεσμένους της, ενώ, εκτός από τη μουσική, δεν δίσταζε να θίγει και επίκαιρα θέματα, όπως οι αραβικές επαναστάσεις, ο πόλεμος στη Συρία, κλπ. Γεννημένη στη Συρία, είχε υποστηρίξει από την αρχή τους Σύριους αντιφρονούντες.

 

Το «Soula Show» της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri Facebook Twitter
Φωτ. FB Soula Show.

Διαβάστε εδώ μία ανάλαφρη συνέντευξη της Assala Nasri για τη Vogue Arabia:

 

 

Assala Nasri: "Είμαι μία αυθεντική και επαναστάτρια γυναίκα που μισεί την αποτυχία"

 

Alexandria Gouveia

Vogue Arabia, Μάρτης 2020

 

 

Η Σύρια αισθησιακή τραγουδίστρια Assala Nasri είναι συγκροτημένη, αυθόρμητη, τολμηρή και ειλικρινής. Αφού ξεπέρασε τις προσωπικές της προκλήσεις, τώρα, περισσότερο από ποτέ, αγγίζει τους θαυμαστές της με τη φωνή και την τέχνη της


*

 

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία μου συνέντευξη με τη Σύρια τραγουδίστρια Assala Nasri με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου της δίσκου. Σε αυτήν την πρώτη συνάντηση, φαινόταν τόσο αυθόρμητη και ειλικρινής· άφθαρτη, δυνατή, αποφασιστική και ευαίσθητη. Ενώ έχει περάσει μια δεκαετία, μοιάζει σαν να ήταν χθες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει - η Nasri είναι ίδια όπως πάντα.

Η τραγουδίστρια μάς εκμυστηρεύεται ότι ο Λιβανέζος σχεδιαστής Nicolas Jebran ήταν αυτός που την έπεισε να κάνει αυτό το ταξίδι με την Vogue Arabia και να εμφανιστεί στο εξώφυλλό του περιοδικού που γιορτάζει τρία χρόνια ύπαρξης. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η Nasri και ο Jebran έχουν μία ιδιαίτερη σχέση. Αναφέρεται σ' αυτήν ως "ένα λαμπερό αστέρι· ένα χαρούμενο, επαναστατικό, ιδιότροπο και θετικό πνεύμα που δεν παραδίνεται ποτέ και που παρακάμπτει τα εμπόδια με τη μουσική της." Σχολιάζοντας την φωτογράφηση για το εξώφυλλο, ο Nasri λέει, "Όταν είδα την πρώτη φωτογραφία, ξέχασα πόσο κουρασμένος ήμουν από το ταξίδι μου στο Μαρακές. Ο Hassan Hajjaj δημιουργεί γνήσια τέχνη. Ποτέ δεν πόζαρα για έναν φωτογράφο σαν αυτόν. Είναι πραγματικός καλλιτέχνης και νοιάζεται υπερβολικά πολύ για κάθε λεπτομέρεια για να δημιουργήσει τις μοναδικές του φωτογραφίες. "

 



Συνεχίζοντας την κουβέντα, και αναφερόμενη στη φήμη της, η τραγουδίστρια αποκαλύπτει ότι συχνά θεωρεί ότι θα μπορούσε να την αποποιηθεί ανά πάσα στιγμή. "Η φήμη μου έχει να κάνει με τη φωνή μου. Δεν ξέρω πότε θα μου την στερήσει ο Θεός", λέει. Και έτσι, προσπαθεί να κρατήσει τη ζωή της ως γυναίκα χωριστά από τη ζωή της ως σταρ, αν και παραδέχεται ότι σπάνια το πετυχαίνει. Η Nasri δεν αρνείται ότι απολαμβάνει την αγάπη των θαυμαστών της όταν βρίσκεται στη σκηνή, αλλά με τους ανθρώπους που είναι κοντά της, ζει σαν οποιονδήποτε άλλον. "Παρόλο που η φήμη δίνει τα πάντα, τη μισώ και δεν ανέχομαι να με καταδυναστεύει ως και στις λεπτομέρειες", ισχυρίζεται. "Όταν κάτι κακό συμβαίνει στη ζωή μου, θα καταβάλω μεγαλύτερη προσπάθεια και θα γίνω πιο ανθεκτική. Είμαι μία αυθεντική και επαναστάτρια γυναίκα που μισεί την αποτυχία."

 

Όταν η Nasri ανακοίνωσε το διαζύγιό της με τον Παλαιστίνιο-Αμερικανό σκηνοθέτη και παραγωγό Tarek El Eryan στο Instagram, εξέφρασε τη θλίψη της χωρίς να αναφέρει τους λόγους για τον χωρισμό. Πιστεύει ότι το διαζύγιο είναι ένα προσωπικό ζήτημα, το οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει, ειδικά επειδή δεν αφορά μόνο την ίδια. Το διαζύγιό της ήταν μια δοκιμασία, και ίσως το κλάμα της πάνω στη σκηνή στη Σαουδική Αραβία να είναι μία αδιαμφισβήτη απόδειξη. Δεν ξέρει αν τα δάκρυά της οφείλονται στην απογοήτευσή της ή επειδή ένιωθε ασφαλής στο Βασίλειο, με το οποίο συνδέεται βαθιά. "Ο Σαουδαραβικός λαός με διαμόρφωσε πνευματικά. Αισθάνομαι ότι πραγματικά ανήκω σε αυτήν τη χώρα που με στήριξε από την αρχή."

 

 

 

Όποια κι αν είναι η αιτία των δακρύων της, αποτελούν την πιο αληθινή έκφραση της θλίψης της. Μετά από 14 χρόνια γάμου, έχασε τον σύντροφό της, τον πατέρα των δύο παιδιών της και τον έρωτα της ζωής της. Σήμερα, προσπαθεί να βλέπει τα πράγματα αλλιώς. "Ήμασταν 90% θετικοί κατά τη διάρκεια του γάμου μας και δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την περίοδο. Ο χωρισμός μας δεν σημαίνει ότι έχουμε απαρνηθεί όσα καταφέραμε να κάνουμε μαζί. Ο Tarek και εγώ ήμασταν ένα επιτυχημένο και χαρούμενο ζευγάρι και το διαζύγιο το αποφασίσαμε μαζί." Αρνείται να μιλήσει για την πιθανότητα συμφιλίωσης, προσθέτοντας, "Είμαι ακόμα εξαντλημένη. Δεν μπορώ να είμαι ειλικρινής σε αυτό το θέμα." Δεν έχει ακόμη αναρρώσει από το διαζύγιο. "Θα έλεγα ένα πράγμα στον Tarek: "Πάντα σου εξομολογιόμουν ότι χρειάζομαι έναν πατέρα στη ζωή μου και μου είχες υποσχεθεί ότι θα είμαι το παιδί σου για το υπόλοιπο της ζωής μου, ακόμα κι αν είναι αδύνατο να ζήσουμε μαζί. Δεν εκπλήρωσες την υπόσχεσή σου όταν χωρίσαμε." Και ρωτάει, "Γιατί να μην μπορώ να παίξω το ρόλο ενός πραγματικού παιδιού στη ζωή του Tarek;"

 

 

Το «Soula Show» της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri Facebook Twitter
Φωτ. FB Soula Show.

 

 

Το «Soula Show» της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri Facebook Twitter
Φωτ. FB Soula Show.

 

 

Η Nasri συνέρχεται γρήγορα και εξηγεί, "Παρ' όλες τις απώλειες, κέρδισα τον εαυτό μου." Αποκαλύπτει ότι φροντίζει τώρα περισσότερο την εμφάνισή της, την υγεία της, τη θηλυκότητά της ενώ παρακολουθεί και τη μόδα. Στο παρελθόν, αφιέρωνε πολύ χρόνο και προσπάθεια φροντίζοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια της ζωής του συζύγου της. Η διάσημη τραγουδίστρια ξεκινάει να μιλά για τις γυναίκες γενικά, δηλώνοντας ότι τις υποστηρίζει όλες, συμπεριλαμβανομένων των καταπιεσμένων, κακοποιημένων, επιτυχημένων και επίμονων γυναικών, και πάνω απ 'όλα, μητέρων. Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία της για τον φόρτο εργασίας των γυναικών καριέρας, εξηγώντας: "Αναλαμβάνοντας το κοινωνικό αυτό καθήκον, η εργαζόμενη γυναίκα υπόκειται σε μεγαλύτερη καταπίεση, καθώς η έξοδος στη δουλειά απαιτεί διπλή προσπάθεια · πρέπει να εργαστεί εντός και εκτός του σπιτιού. Έτσι, δίνει λιγότερη προσοχή στον εαυτό της· χάνει ακόμη και πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματά της στην πορεία." Τονίζει για άλλη μια φορά το δικαίωμα των γυναικών να φροντίζουν τον εαυτό τους, την υγεία τους και να ζουν τη ζωή και τη θηλυκότητά τους στο έπακρο. "Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα φρόντιζα περισσότερο τον εαυτό μου. 'Εχω παραμελήσει τον εαυτό μου για πολύ καιρό."

 

Τώρα, μετά το διαζύγιο, η Nasri ζει στην Αίγυπτο. Την θεωρεί πατρίδα της, καθώς τα παιδιά της γεννήθηκαν εκεί, και θέλει τα δίδυμά της να είναι κοντά στον πατέρα τους. Τα τέσσερα παιδιά της παραμένουν η κύρια προτεραιότητά της και ενδιαφέρεται για το χρόνο που περνά μαζί τους. "Είμαι μία διασημότητα και αυτό με υποβάλλει σε μεγάλες κοινωνικές πιέσεις. Μου αρέσει να περνάω πολύ χρόνο με τα παιδιά μου. Δυστυχώς, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο." Φροντίζει να παρακολουθεί τη σχολική τους πρόοδο καθώς θέλει να λάβουν πανεπιστημιακή μόρφωση. "Έδωσα στην κόρη μου τη Sham απόλυτη ελευθερία γιατί είναι πλέον ώριμη, μορφωμένη και μπορείς να της έχεις αμπιστοσύνη", εξηγεί. "Την άφησα να βρει τον δικό της δρόμο στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Και αυτό θα κάνω με όλα τα παιδιά μου. Δεν θα τους επιβάλω τους δικούς μου κανόνες. Ποτέ ποτέ."

 

Έχοντας μιλήσει διεξοδικά για τον χαρακτήρα της, το ήθος της, τις αποτυχίες και τις επιτυχίες της, η σταρ παθιάζεται όταν οδηγείται η κουβέντα στην τέχνη. "Μισώ το κιτς. Η μουσική πρέπει να μας εξευγενίζει και να προωθεί την ηθική. Νιώθω περήφανη που έχουμε πραγματικούς καλλιτέχνες όπως ο Nawal Al-Kuwaitia, η Mona Zaki και ο Angham. Σέβομαι αυτά τα ονόματα και εκτιμώ την προσωπική όσο και καλλιτεχνική τους ηθική."

'Οσον αφορά τις προτιμήσεις της σε τραγούδια, λέει, "Μου αρέσουν οι λυπημένες μελωδίες. Ακόμη κι αν νιώθω χαρούμενη, επιλέγω λυπημένα τραγούδια." Η Nasri κάλεσε στο παρελθόν και άλλους για να επιλέξουν μαζί της τραγούδια, όπως ο αδερφός της Anas, που είναι και μάνατζέρ της, ή και ο σύζηγός της El Eryan. Επέλεξαν από κοινού πολλά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Ya Majnoun, Alli Jara, Samehtak, και Mabaash Ana." Ωστόσο, παραδέχεται πως δεν ήταν πάντα ικανοποιημένη με τις επιλογές τους. "Παρουσίασα πάρα πολλά τραγούδια για τα οποία δεν έχω πειστεί. Δεν μου ταιριάζουν, ούτε εκφράζουν τις αρχές μου, όπως το Kabartak Ala Sedak, ανάμεσα σε άλλα. Με κάνουν να νιώθω ντροπή, έτσι κλείνω τα μάτια μου όταν τα εκτελώ. "

 

 

Όσο για τους πολλούς φαν της, η Nasri επικοινωνεί μαζί τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως του Twitter, καθώς αυτό της επιτρέπει να έρχεται πιο κοντά τους." Αυτές οι πλατφόρμες μου δίνουν μία αίσθηση αγαλλίασης. Μου αρέσει να με κολακεύουν και να με κανακεύουν. Αυτή είμαι από τότε που ήμουν επτά ετών. Συνήθιζα να περιβάλλομαι από φροντίδα και αγάπη από τότε που ήμουν στην πατρίδα μου, τη Συρία. Από παιδάκι, μου άρεσε πολύ να ακούω επαινετικά λόγια, ειδικά όσον αφορά τη φωνή και το ταλέντο μου." Η Nasri είναι κόρη του Σύριου καλλιτέχνη Μουσταφά Nasri και αγαπούσε την τέχνη από πολύ μικρή. Άρχισε να τραγουδάει όταν ήταν τεσσάρων ετών και παρουσίαζε προγράμματα και τραγούδια για παιδιά. Ο κόσμος την ανακάλυψε όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, Law Taaarafou, το 1993.

 

Σήμερα, εάν κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν περιστάσεις της ζωή της για να δημιουργήσουν αβάσιμες υποθέσεις, απαντά, "Μισώ να αναλύω ανάμεσα στις γραμμές. Όταν εκφράζω οποιαδήποτε κατάσταση ή άποψη, επιλέγω να το κάνω με άμεσο τρόπο." Παρότι είναι τολμηρή και αυθόρμητη, η Nasri πιστεύει ότι πρέπει να συγχωρούμε. "Η συγγνώμη είναι ένα χαρακτηριστικό της ειλικρίνειας και του αυθορμητισμού. Κάνω πολλά λάθη, οπότε πρέπει να ζητάω συγγνώμη." Και συνεχίζει, "Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις μου βασίζονται σε συναισθήματα. Η ζωή μου είναι σαν κάρμα και η επένδυση στους άλλους είναι η πιο σημαντική επένδυση στη ζωή μου. Μια μέρα, θα θερίσουμε ό, τι σπείραμε, είτε αυτό είναι καλό είτε είναι κακό."
Alexandria Gouveia

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

 

Το «Soula Show» της Σύριας τραγουδίστριας Assala Nasri Facebook Twitter
Η Assala Nasri στο εξώφυλλο της Vogue Arabia (03.2020). Photography: Hassan HajjajAssala Nasri wears dress, Nicolas Jebran

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ