TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Πως τορπιλίζεται ένα ψήφισμα για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πως τορπιλίζεται ένα ψήφισμα για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


 

"Το χειρότερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο εμπλέκονται το Κατάρ και σοσιαλιστές πολιτικοί. Κατά τη διαπραγμάτευση ενός ψηφίσματος για το Κατάρ, είδα από πρώτο χέρι την παρέμβαση του Εμιράτου. Εκθέτω εδώ τα παρασκήνια μιας ιστορίας που δεν έχει ειπωθεί ακόμη. "


Manon Aubry
Γαλλίδα ευρωβουλευτής, εκλεγμένη με το αριστερό κόμμα LFI (Ανυπότακτη Γαλλία)

 


Τα παρασκήνια των ψηφισμάτων Facebook Twitter
Η Manon Aubry εύχεται ειρωνικά "καλή σύνταξη" στον Jean-Claude Juncker με ένα πακέτο γεμάτο από ψεύτικα πενηντάευρα, θυμίζοντας το σκάνδαλο LuxLeaks που είχε ξεσπάσει το 2014, και τις ευθύνες του πρώην προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών. Φωτ. Twitter Manon Aubry

Η διαφθορά υπέρ του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Η δημοκρατία μας δεν είναι προς πώληση".


Manon Aubry

Mediapart - 12 Δεκεμβρίου 2022
 

600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι πρώην ευρωβουλευτή, σύλληψη της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  έρευνες σε πολλά γραφεία και σπίτια ευρωβουλευτών... Η κλίμακα αυτού του σκανδάλου είναι πρωτοφανής! Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της εξέλιξης των τελευταίων μηνών...

Η ακραία εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών που επέτρεψε το Κατάρ είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αλλά το 2021, ο Guardian αποκαλύπτει το μέγεθός της σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο: περισσότεροι από 6.500 εργάτες πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει σε εργοτάξια από το 2011.

Έκτοτε, ζητώ σε ΚΑΘΕ μηνιαία ολομέλεια του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα αυτό. Θα μου το αρνηθούν συστηματικά, κυρίως η σοσιαλιστική ομάδα και η δεξιά (PPE), παρά την έκταση του σκανδάλου, τις αμέτρητες αποδείξεις και τη γενική συγκίνηση.

Κατά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανανεώνω το αίτημά μου στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά η Σοσιαλιστική Ομάδα ήταν αντίθετη. Ζητώ τότε να διεξαχθεί δημόσια ψηφοφορία για την προσθήκη του ψηφίσματος αυτού στην ημερήσια διάταξη, ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με λίγες εξαιρέσεις, κυρίως Σοσιαλιστών, η ομάδα S&D αντιτίθεται σ' αυτό, μαζί με τη δεξιά και την ακροδεξιά! Κερδίζουμε την ψηφοφορία με μόλις 16 ψήφους, με πολλούς δεξιούς ευρωβουλευτές να απουσιάζουν. Επιτέλους, ένα ψήφισμα!

Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Οι Σοσιαλιστές αναλαμβάνουν το συντονισμό των διαπραγματεύσεων για το κείμενο (ενώ θα έπρεπε να το επωμιστούμε εμείς). Και η πρεσβεία του Κατάρ επικοινωνεί μαζί μου για μια συνάντηση, την οποία αρνούμαι. Άλλοι προφανώς δεν είχαν τους ίδιους ενδοιασμούς...

Κάθε ομάδα συντάσσει πρώτα την πρότασή της πριν από την κοινή πρόταση. Η πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας προκαλεί κατάπληξη. Καμία καταδίκη του Κατάρ για την οργάνωση ενός συστήματος εκμετάλλευσης μέχρι θανάτου των εργαζομένων. Όσα στοιχεία χρησιμοποιεί η γλώσσα του καθεστώτος επαναλαμβάνονται ανενδοίαστα.

Η πρόταση ψηφίσματος δεν φείδεται επαίνων για τις "πολύ σημαντικές προσπάθειες" του Κατάρ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το παράδειγμά του για τις χώρες του Κόλπου. Ωστόσο, οργανισμοί τεκμηριώνουν την έλλειψη εφαρμογής των υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων στην πράξη. Σοκαριστικό.

Ενώ το ψήφισμα θα έπρεπε να ασχολείται με "την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ", η πρόταση των Σοσιαλιστών παρεκκλίνει εντελώς για να επαινέσει το Κατάρ με κάθε τρόπο. Τι σχέση έχει εδώ το Αφγανιστάν [η πρόταση χαιρετίζει τη συμβολή του Κατάρ στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν -σ.σ.];

Και το κερασάκι στην τούρτα, το ψήφισμα χαιρετίζει τη "στρατηγική εταιρική σχέση" μεταξύ της ΕΕ και του Κατάρ, ιδίως για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εν ολίγοις, για τους σοσιαλιστές όλα είναι μια χαρά, κι αυτό τους επιτρέπει να ευχαριστούν το Κατάρ και να κάνουν τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εταιρική σχέση αυτή εξασφάλισε και μια επικερδή συνεργασία για την Total, η οποία φέτος το καλοκαίρι υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ για την επί τόπου ανάπτυξη της μεγαλύτερης κλιματικής βόμβας στον κόσμο. Το πεδίο φυσικού αερίου North Field μπορεί να απελευθερώσει το ισοδύναμο των μισών ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ εκπομπών του 2019.

Ας έρθουμε τώρα στις διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχω εκ μέρους της ομάδας μας The Left in the European Parliament – GUE/NGL. Πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που αποτελεί ευλογία για τη Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία υπερασπίζεται το Κατάρ. Δεν πιστεύω αυτά που ακούω και κρατώ σημειώσεις γι' αυτά που λέγονται, κάτι που δεν κάνω ποτέ.

Εδώ ένα μικρό δείγμα: 

"Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι υπήρξαν 6.500 θάνατοι, η έρευνα του Guardian είναι αναξιόπιστη". "Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά για "προβλήματα"... Σημειώστε ότι ο σοσιαλιστής εισηγητής υποστηρίζεται συστηματικά από τον σύμβουλο της ομάδας του PPE (δεξιά).

Κατά περίεργο τρόπο, καταφέρνω να σημειώσω κάποια πρόοδο στο κείμενο μόλις αυτό δεν αφορά το Κατάρ. Ένα ταμείο αποζημίωσης για τα θύματα που να χρηματοδοτείται από τη FIFA είναι εντάξει. Αλλά όχι από το Κατάρ. Ούτε ρητή καταδίκη των παραβιάσεων.

Όταν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις, έμεινα τόσο έκπληκτη που αποφάσισα να διηγηθώ την ιστορία τους σε ένα βίντεο, θέτοντας το ερώτημα: έχει διεισδύσει το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν πίστευα ότι θα έπεφτα τόσο μέσα...

Αποτέλεσμα: στο κείμενο, με κάθε ευκαιρία, "συγχαίρουμε το Κατάρ" (περίεργο για ένα κείμενο που υποτίθεται ότι καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...). Αποφάσισα να μην το υπογράψω και να καταθέσω περίπου σαράντα τροπολογίες, ώστε να καθοριστεί με σαφήνεια η ευθύνη του Κατάρ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σοσιαλιστές (με κάποιες εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων και των Γάλλων συναδέλφων μας) μαζί με τη Δεξιά θα καταψηφίσουν όλες τις τροπολογίες μου που στοχεύουν στο Κατάρ και θα εμποδίσουν την υιοθέτησή τους. 

Η τροπολογία μου που καταδικάζει σαφώς το Κατάρ για την αποτυχία του να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων απορρίφθηκε με διαφορά 29 ψήφων.

Η τροπολογία μου η οποία τονίζει ότι οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται, και καλεί το Κατάρ να τις τερματίσει, απορρίφθηκε με διαφορά 37 ψήφων.

Η τροπολογία μου που καθιστά το Κατάρ, τη FIFA και τις διάφορες εταιρείες υπεύθυνες για την κλιματική και περιβαλλοντική καταστροφή που αποτελεί αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο απορρίπτεται κι αυτή λόγω της  συμμαχίας των σοσιαλιστών με τη δεξιά.

'Οπως και η τροπολογία μου που επισημαίνει το θράσος του Κατάρ να αναγνωρίζει μόνο 37 θανάτους στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Απορρίφθηκε με διαφορά 16 ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίθεση της δεξιάς και της ακροδεξιάς σε αυτές τις προτάσεις. Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι ένας κοινοβουλευτικός βοηθός της Δεξιάς βρίσκεται στο στόχαστρο της τρέχουσας έρευνας. Αλλά διαφθορά ή όχι, είναι σίγουρο ότι αυτοί τουλάχιστον θα ανεχθούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων!

Όμως, οι επιζήμιες συνέπειες της διαφθοράς είναι προφανείς. Το χρήμα του Κατάρ εξαγόρασε τον εφησυχασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ζητάμε λοιπόν να τεθεί το ψήφισμα αυτό εκ νέου σε ψηφοφορία και να εξεταστούν οι προτάσεις μας χωρίς ξένες παρεμβάσεις!

Θα ήταν επίσης χρήσιμο να εξεταστούν οι δεσμοί μεταξύ του Κατάρ και του συνόλου των μελών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, ο Έλληνας δεξιός Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς δεν υπολείπεται σε ραντεβού με το Εμιράτο, και σε εγκώμια...

Εν τω μεταξύ, εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώ επίσης

- μια συζήτηση στην ολομέλειας τη Δευτέρας

- την παραίτηση της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή από τη θέση της και το διορισμό αντιπροέδρου για την καταπολέμηση της διαφθοράς

- μια εσωτερική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή

Αυτό που αποδεικνύει όμως η υπόθεση αυτή είναι η ανάγκη να εξυγιανθούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να ενισχυθούν σημαντικά οι ηθικοί κανόνες, όπως ζητάμε από την αρχή της θητείας μας:

- Δημιουργία μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής ηθικής αρχής 

- Αναθεώρηση των κανόνων δεοντολογίας των θεσμικών οργάνων

- Ενίσχυση του μητρώου διαφάνειας και του δεσμευτικού του χαρακτήρα

- Επανεξέταση των κανόνων για την πρόσβαση πρώην ευρωβουλευτών στους θεσμούς του Ευρωκοινοβουλίου

- Ιχνηλασιμότητα των νομοθετικών διαδικασιών και των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων

Ο αγώνας για την ηθική στην πολιτική και κατά των λόμπι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στρατεύθηκα. Δεν μπορείς να αγοράσεις βουλευτές όπως αγοράζεις ποδοσφαιρικούς συλλόγους! Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη σε όλα τα επίπεδα των θεσμών!

Όπως είπε ο Ροβεσπιέρος: "Είμαι φτιαγμένος για να καταπολεμώ το έγκλημα, όχι για να το διοικώ. Δεν έχει φτάσει η μέρα που οι ενάρετοι άνθρωποι θα μπορούν να υπηρετούν απρόσκοπτα την πατρίδα· υπερασπιστές της ελευθερίας θα είναι πάντα απόκληροι, όσο θα κυριαρχεί η ορδή των λωποδυτών."

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ