TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο πόλεμος των drones. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Daniel Hale εξηγεί την κρίση συνείδησής του.

Ο Πόλεμος των drones.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Daniel Hale εξηγεί την κρίση συνείδησής του.

"Τα αντίποινα των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Καμπούλ δεν άργησαν. Μία όμως από τις επιθέσεις με στόχο το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν και δέκα άμαχοι στην Καμπούλ, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ανέφερε η Washington Post τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.

Η αμερικανική εφημερίδα ανέφερε ότι τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Έβγαιναν από ένα αυτοκίνητο στο δρόμο τους όταν η αμερικανική αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά σε κοντινή απόσταση.

Μετά το χτύπημα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom) παραδέχθηκε αμέσως: "Γνωρίζουμε ότι έχουν αναφερθεί απώλειες μεταξύ των πολιτών ως αποτέλεσμα της σημερινής μας επίθεσης κατά ενός οχήματός στην Καμπούλ.

"Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα αποτελέσματα αυτής της επίθεσης, η οποία γνωρίζουμε ότι σταμάτησε μια άμεση απειλή για το αεροδρόμιο από το ISIS-K", πρόσθεσε η Centcom."

L'Obs/AFP,  30.08.2021

Πόλεμος των drones. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Daniel Hale εξηγεί την κρίση συνείδησής του. Facebook Twitter
Έλεγχοι λειτουργίας μετά την εκτόξευση του drone MQ-1 Predator στην αεροπορική βάση Μπάλαντ, Ιράκ. (USAF/Master Sgt. Steve Horton)

Ο πρώην αναλυτής πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι το πρώτο άτομο που καταδικάζεται για αδίκημα βάσει του νόμου περί κατασκοπείας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Στις 26 Ιουλίου 2021, ο Daniel Hale καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 45 μηνών.

Brett Wilkins

Consortium News, 25.07.2021

Οι δικηγόροι του Daniel Hale, του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντας που κατήγγειλε τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών υπέβαλαν επιστολή στον δικαστή Liam O'Grady, στην οποία ο πρώην αναλυτής πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει ότι μια κρίση συνείδησης ήταν αυτή που τον ώθησε να αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών.

Η 11σέλιδη χειρόγραφη επιστολή (pdf) αρχίζει με ένα απόσπασμα από τον Αμερικανό ναύαρχο Gene La Rocque, ο οποίος δήλωσε το 1995 ότι "τώρα σκοτώνουμε ανθρώπους χωρίς ποτέ να τους βλέπουμε. Πατάμε πλέον ένα κουμπί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά... Εφόσον όλα γίνονται με τηλεχειρισμό, δεν υπάρχουν ενδοιασμοί".

"Όλοι γνωρίζουν ότι παλεύω με την κατάθλιψη και το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες, αυτό δεν είναι μυστικό", έγραψε στην επιστολή ο 33χρονος Hale. "Η κατάθλιψη είναι διαρκής... Το στρες, ιδίως αυτό που προκαλείται από τον πόλεμο, μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και με διαφορετικούς τρόπους".

"Είδα για πρώτη φορά ένα χτύπημα από drone λίγες ημέρες αφότου έφτασα στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Hale. "Νωρίς εκείνο το πρωί, πριν ξημερώσει, μια ομάδα ανδρών είχε συγκεντρωθεί στις οροσειρές της επαρχίας Πατίκα γύρω από μια φωτιά, κρατώντας όπλα και φτιάχνοντας τσάι. Το γεγονός ότι έφεραν όπλα δεν θα θεωρούνταν ασυνήθιστο στον τόπο όπου μεγάλωσα, πόσο μάλλον στις σχεδόν άνομες φυλετικές περιοχές που δεν ελέγχονται από τις αφγανικές αρχές."

"Μόνο που ανάμεσά τους ήταν και ένα υποτιθέμενο μέλος των Ταλιμπάν, που προδόθηκε από το στοχοποιημένο κινητό του τηλέφωνο που είχε στην τσέπη του", έγραψε. "Όσον αφορά τα άλλα άτομα, το γεγονός ότι ήταν οπλισμένα, σε στρατεύσιμη ηλικία και κάθονταν μαζί με έναν ύποπτο εχθρικό μαχητή ήταν επαρκές στοιχείο για να θεωρηθούν κι αυτοί ύποπτοι".


 

Η μέθοδος Ομπάμα για την καταμέτρηση των θυμάτων

Το 2012 - την ίδια χρονιά που ο Hale τοποθετήθηκε στο Αφγανιστάν για να υποστηρίξει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας όπου του ανατέθηκε ο εντοπισμός, η παρακολούθηση και η στόχευση υπόπτων για τρομοκρατία "υψηλής αξίας" - οι New York Times ανέφεραν ότι ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αύξησε κατά πολύ τις αμερικανικές επιδρομές με drones στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, "υιοθέτησε μια αμφισβητούμενη μέθοδο καταμέτρησης των απωλειών μεταξύ των αμάχων, η οποία ουσιαστικά αντιμετωπίζει σε μια επιχειρησιακή ζώνη όλους τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ως μαχητές.

Οι επικριτές κατήγγειλαν την πολιτική αυτή ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τεχνητά τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο, τα οποία εκείνη την εποχή ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους.

"Αν και είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά, χωρίς να αποτελούν οποιαδήποτε απειλή, η μοίρα των ανδρών που έπιναν τσάι είχε εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά σφραγιστεί", συνεχίζει ο Hale. "Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω ήταν να παρακολουθώ, καθισμένος πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μου, όταν ξαφνικά ένα τρομακτικό μπαράζ πυραύλων έπεσε πάνω τους με όλα τα πυρά της κόλασης, σκορπίζοντας κρυστάλλινα μοβ σπλάχνα στην πλαγιά εκείνου του πρωινού βουνού".

"Από τότε και μέχρι σήμερα, συνεχίζω να θυμάμαι πολλές από αυτές τις σκηνές γραφικής βίας που πραγματοποιήθηκαν από την ψυχρή άνεση μιας πολυθρόνας γραφείου", έγραψε. "Δεν περνάει μέρα που να μην αναρωτιέμαι για τη νομιμότητα των πράξεών μου. Σύμφωνα με τους κανόνες πολεμικής εμπλοκής, θα ήταν ίσως αποδεκτό να βοηθήσω να σκοτωθούν αυτοί οι άνδρες - των οποίων τη γλώσσα δεν μιλούσα, των οποίων τα έθιμα δεν καταλάβαινα και των οποίων τα εγκλήματα δεν μπορούσα να αναγνωρίσω - με τον μακάβριο τρόπο που το έκανα".

"Αλλά πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί έντιμη πράξη το να είμαι συνεχώς σε επιφυλακή και να αναζητώ την επόμενη ευκαιρία για να σκοτώσω ανυποψίαστους ανθρώπους που, τις περισσότερες φορές, δεν αποτελούν κίνδυνο για μένα ή για οποιονδήποτε άλλο εκείνη τη στιγμή; Ας αφήσουμε την έννοια του έντιμου, πώς μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να συνεχίσει να πιστεύει ότι είναι απαραίτητο για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να βρίσκεται στο Αφγανιστάν και να σκοτώνει ανθρώπους, που κανένας τους δεν είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά του έθνους μας; Και όμως, το 2012, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την εξαφάνιση του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, συμμετείχα στη δολοφονία παραπλανημένων νέων ανδρών που ήταν απλώς παιδιά στις 11/9".

 

Ο πόλεμος των drones. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Daniel Hale εξηγεί την κρίση συνείδησής του. Facebook Twitter
Ο Daniel Hale πριν καταδικαστεί. © Bob Hayes

 

Δεν υπήρχαν μόνο άνδρες.

Ο Hale  συνεχίζει, περιγράφοντας αυτό που αποκαλεί την πιο οδυνηρή μέρα της ζωής του:

"Για εβδομάδες παρακολουθούσαμε τις κινήσεις ενός δικτύου κατασκευαστών παγιδευμένων αυτοκινήτων που ζούσαν γύρω από την Τζαλαλαμπάντ... Ήταν ένα συννεφιασμένο απόγευμα με πολύ αέρα όταν ανακαλύφθηκε ένας από τους υπόπτους... Ένα χτύπημα με δrone ήταν η μόνη μας ευκαιρία και ήδη το drone είχε αρχίσει να παίρνει θέση για να κάνει τη βολή. Όμως το λιγότερο εξελιγμένο drone Predator δυσκολευόταν να δει μέσα από τα σύννεφα και να αντιμετωπίσει τους ισχυρούς αντίθετους ανέμους.

"Η μοναδική κεφαλή του MQ-1 απέτυχε να χτυπήσει τον στόχο της, για λίγα μέτρα. Το όχημα, που είχε υποστεί ζημιές, χωρίς να έχει όμως αχρηστευτεί, συνέχισε την πορεία του, αφού απέφυγε οριακά την καταστροφή."

"Ο οδηγός σταμάτησε, βγήκε από το αυτοκίνητο και άγγιξε τo σώμα του σαν να μην μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν ακόμα ζωντανός. Από τη θέση του συνοδηγού βγήκε μία γυναίκα που φορούσε μπούρκα· δεν χωρούσε αμφιβολία. Και στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν οι δύο τους κόρες, παιδιά ηλικίας 5 και 3 ετών... Η μεγαλύτερη βρέθηκε νεκρή έχοντας υποστεί απροσδιόριστα τραύματα που προκλήθηκαν από τα θραύσματα που διαπέρασαν το σώμα της. Η μικρή της αδελφή ήταν ζωντανή αλλά σοβαρά αφυδατωμένη."

"Κάθε φορά που συναντώ κάποιον που πιστεύει ότι ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δικαιολογημένος και εγγυάται αξιόπιστα την ασφάλεια της Αμερικής, θυμάμαι εκείνη τη στιγμή και αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσα να συνεχίσω να πιστεύω ότι είμαι ένας σωστός άνθρωπος, που έχει δικαίωμα να ζει και να επιδιώκει την ευτυχία", γράφει ο Hale, ο οποίος λέει ότι συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι ο πόλεμος είχε πολύ λίγη σχέση με την πρόληψη της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο με την προστασία των κερδών των κατασκευαστών όπλων και των λεγόμενων εργολάβων της αμυντικής βιομηχανίας".

"Ολόγυρά μου, μπορούσα να δω τις πιο απτές αποδείξεις". έγραψε.

"Στον πιο μακρόχρονο ή πιο τεχνολογικά προηγμένο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία, οι συμβασιούχοι μισθοφόροι ήταν διπλάσιοι σε αριθμό από τους ένστολους στρατιώτες και κέρδιζαν έως και το δεκαπλάσιο του μισθού τους. Εν τω μεταξύ, δεν είχε σημασία αν επρόκειτο, όπως είχα δει, για έναν Αφγανό αγρότη που είχε ανατιναχτεί και κοπεί στα δύο, αλλά διατηρούσε ως εκ θαύματος τις αισθήσεις του και προσπαθούσε μάταια να μαζέψει τα σπλάχνα του από το έδαφος, ή αν επρόκειτο για ένα φέρετρο με αμερικανική σημαία που θα θαβόταν στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον υπό τους ήχους 21 κανονιοβολισμών".

"Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Και οι δύο χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την εύκολη ροή κεφαλαίων με τίμημα το αίμα - το δικό τους και το δικό μας", είπε. "Όταν το σκέφτομαι, θλίβομαι και ντρέπομαι για τον εαυτό μου, για όσα έκανα για να τους υποστηρίξω".

"Άρχισα να πιστεύω ότι η πολιτική των δολοφονιών με drones χρησιμοποιήθηκε για να εξαπατήσει το κοινό και να το κάνει να πιστέψει ότι μας προστατεύει", συνέχισε ο Hale, "και όταν τελικά έφυγα από τον στρατό, ο οποίος συνέχιζε πάντα αυτό στο οποίο συμμετείχα, άρχισα να το γνωστοποιώ, νιώθοντας ότι η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα των drones είχε κάτι το πολύ άσχημο".

"Εντιμότατε κύριε Πρόεδρε, η πιο αληθινή κοινοτοπία που έχω κατανοήσει για τη φύση του πολέμου είναι ότι ο πόλεμος είναι τραύμα", έγραψε. "Κανένας στρατιώτης που έχει την τύχη να επιστρέψει από τον πόλεμο δεν επιστρέφει χωρίς να έχει τραυματιστεί. Η ουσία της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι ότι πρόκειται για μια ηθική εξίσωση που προκαλεί αόρατες πληγές στον ψυχισμό ενός ατόμου που αναγκάζεται να σηκώσει το βάρος της επιβίωσης μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Ο τρόπος με τον οποίο το PTSD εκδηλώνεται εξαρτάται από τις συνθήκες του συμβάντος. Και πώς υποτίθεται ότι θα το διαχειριστεί ο χειριστής του drone;"

"Η συνείδησή μου, η οποία είχε κρατηθεί σε απόσταση, επέστρεψε με δύναμη", δήλωσε ο Hale. "Στην αρχή προσπάθησα να το αγνοήσω. Αντιθέτως, ευχήθηκα να έρθει κάποιος σε καλύτερη θέση από μένα και να μου πάρει το τρόπαιο αυτό. Αλλά και αυτό ήταν παράλογο".

'Οταν βρέθηκα μπροστά στην ανάγκη να αντιδράσω, αρκέστηκα να κάνω αυτό που ήταν σωστό σύμφωνα με τον Θεό και τη συνείδησή μου", κατέληξε. "Η απάντηση που βρήκα ήταν μία: για να σταματήσω τον κύκλο της βίας, έπρεπε να θυσιάσω τη δική μου ζωή, όχι κάποιου άλλου. Και τότε επικοινώνησα με έναν ερευνητή δημοσιογράφο, με τον οποίο είχα ήδη έρθει παλιά σε επαφή, και του είπα ότι είχα κάτι που ο αμερικανικός λαός έπρεπε να μάθει."

Ο Hale παραπέμφθηκε σε δίκη το 2019, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ, έχοντας προμηθεύσει απόρρητα έγγραφα σε έναν δημοσιογράφο, τα οποία σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα ταιριάζουν με την περιγραφή τους από τον ιδρυτικό συντάκτη του The Intercept, Jeremy Scahill. Είναι ο πρώτος που κινδυνεύει να καταδικαστεί σε υπόθεση παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας υπό την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι δικηγόροι του Hale υποστηρίζουν ότι τα ανθρωπιστικά του κίνητρα και η έλλειψη βλάβης από τις πράξεις του δικαιολογούν μια επιεική ποινή. Οι συνήγοροι υπεράσπισης Todd Richman και Cadence Mertz δήλωσαν ότι ο Hale "διέπραξε αυτό το αδίκημα για να επιστήσει την προσοχή σε αυτό που πίστευε ότι ήταν ανήθικη κυβερνητική συμπεριφορά που διαπράχθηκε υπό τον μανδύα της μυστικότητας και σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του τότε προέδρου Ομπάμα σχετικά με τη λεγόμενη ακρίβεια του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών του αμερικανικού στρατού".

'Οσο για την κατηγορούσα αρχή, εκείνη ισχυρίζεται ότι οι διαρροές του Hale ήταν πιο σοβαρές από εκείνες του Reality Winner, του παλιού μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος της NSA, ο οποίος απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα αφού εξέτισε τέσσερα χρόνια από την 63μηνη ποινή του - τη μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ για διαρροή απόρρητων κυβερνητικών πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης. Υποστηρίζει ότι η κατάλληλη ποινή για τον Hale θα έπρεπε να είναι "σημαντικά μεγαλύτερη" από εκείνη του Winner.

Ο πόλεμος των drones. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Daniel Hale εξηγεί την κρίση συνείδησής του. Facebook Twitter
O Daniel Hale μπροστά στον Λευκό Οίκο, σε διαμαρτυρία κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ. Φωτ. Courage to Resist
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ