TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης.

 

 

 Καραγκιοζοπαίκτες (3)

 

Πάνος Καπετανίδης

 

 

Φωτ. Σπύρος Στάβερης

 

Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter
Καραγκιοζοπαίκτες (3). Πάνος Καπετανίδης. Facebook Twitter

Βιογραφικό

Ο Πάνος Καπετανίδης γεννήθηκε το 1958 στο Κερατσίνι. Σπούδασε θέατρο (Απόφοιτος Ανώτερης σχολής Δραματικής Τέχνης).

Από πολύ μικρός έμαθε την Τέχνη του Καραγκιόζη, κοντά στον μεγάλο καραγκιοζοπαίκτη "ΒΑΓΓΟ".

Από το 1976 μέχρι το 1984 ασχολήθηκε με το θέατρο (ιδρυτικό μέλος της θεατρικής εταιρίας "Λαϊκό Θέατρο Πειραιά" όπου ερμήνευσε ρόλους από έργα κλασσικού ρεπερτορίου και έλληνες συγγραφείς. Το ίδιο διάστημα ασχολήθηκε και με το παιδικό Θέατρο.

Το 1985, με την τον Γάμο του Καραγκιόζη που ανεβάζει στο Θέατρο Λυκαβηττού, (Φεστβάκ Αθηνών) δείχνει το μεγάλο του ταλέντο στο Θέατρο Σκιών. Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε και στην Κρήτη, στην βδομάδα "Γιάννη Μαρκόπουλου" όπου τα μουσικά μέρη έπαιξε 25μελής ορχήστρα υπό την διεύθυνση του συνθέτη, ενώ στο Καυτατζόγλειο Στάδιο Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά, παρακολουθούν παράσταση Καραγκιόζη 30.000 θεατές μαζί. Ο Γάμος του Καραγκιόζη επαναλήφθηκε το 1987 στην Καλλιθέα και το 1992 στο Κατράκειο, στον Πολιτιστικό Αύγουστο.

Από τότε δίνει πάνω από 200 παραστάσεις το χρόνο, σ' όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, χαρίζοντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Το 1989 παίζει στην ομογένεια στον Πολιτιστικό Μήνα του Καναδά. Παίζει σε 10 πόλεις του Καναδά, ενώ το 1990 επισκέπτεται το Βέλγιο, την Γερμανία και την Ολλανδία, όπου δίνει δέκα παραστάσεις.

Στα δύο του ταξίδια 1994 και 1995 στην Προύσα της Τουρκίας υπερασπίστηκε στο εκεί διεθνές φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, τον Ελληνικό Καραγκιόζη. Διατήρησε αρκετές χειμερινές σαιζόν και μόνιμα Θέατρα στον Πειραιά και στην Αθήνα ενώ τα καλοκαίρια δίνει παραστάσεις σε τρεις μόνιμους χώρους στο Κερατσίνι.

Στην τηλεόραση διατέλεσε παραγωγός των εκπομπών της ΕΤ-2 Καραγκιόζης (1989 -'90) και Διευθυντής παραγωγής της εκπομπής Και μιλάει και λαλάει που προβάλλονταν από την ΕΤ-2 (1994-'95).

Το 1993 διατελεί Διευθυντής και εκπαιδευτής προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση, πάνω στο Θέατρο Σκιών για άνεργους νέους (ΕΚΤ 93).

Από το 1985 έως το 1998 εκλέγεται συνεχώς για 13 χρόνια Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών όπου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες για το μέλλον του Ελληνικού Καραγκιόζη, την αναβίωσή του, το ξαναζωντάνεμα και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος του Καραγκιοζοπαίκτη. Από τον Σεπτέμβρη του 2005 είναι και πάλι Πρόεδρος.

Από το 1988 μέχρι το 1993 γράφει την σατυρική στήλη Καραγκιοζάκια για μεγάλους, σε τοπική εφημερίδα και αργότερα σε μηνιαίο περιοδικό, σατιρίζοντας τη σύγχρονη επικαιρότητα μέσα από πρόσωπα του Καραγκιόζη.

Στο Θέατρο Σκιών δικά του έργα: Το Μαγικό μπουκάλι και το Μολυσμένο δέντρο.

Το 1992 ιδρύει με συνεργάτες του την μη κερδοσκοπική εταιρία "Θέατρο των Σκιών" ενώ εγκαινιάζει στον κυβερνοχώρο την πρώτη πλήρη ιστοσελίδα για τον Ελληνικό Καραγκιόζη (www.karagkiozis.com)

Το 1993 διατελεί Διευθυντής και εκπαιδευτής προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση, πάνω στο Θέατρο Σκιών.

Το 1996, '97 και '98 δίδαξε παιδιά του δημοτικού σχολείου την τέχνη του Καραγκιόζη, σε σχετικό πρόγραμμα του Π.Κ. Δήμου Βύρωνα.

Τη χειμερινή περίοδο 1997 - '98, για πρώτη φορά στήνει τον μπερντέ του σε κεντρικό Αθηναϊκό Θέατρο, στο Θέατρο ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ, όπου δίνει 2 παραστάσεις κάθε Κυριακή όλη τη χειμερινή σεζόν, ενώ την άνοιξη του 1998 παίζει στο Θέατρο ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ (Αγ. Σοφία Πειραιάς)

Το καλοκαίρι του 1999 στήνει το πρώτο του Θερινό θεατράκι, το «ΠΑΝΟραμα» στο Πευκί Ευβοίας, όπου σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Τον χειμώνα του 1999 και χειμώνα του 2000 συμμετείχε στο "7ο και 8ο Διεθνές φεστιβάλ θεάτρου κούκλας και σκιών" στην Αθήνα και Καλλιθέα αντίστοιχα, και στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Πάτρας.

Το Καλοκαίρι του 2001 στο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών του Σπαθάρειου Μουσείου Αμαρουσίου.

Συμμετείχε επίσης στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ της Λάρνακας (Κύπρος)

Από το καλοκαίρι του 2000, ο δάσκαλός του Βάγγος του εμπιστεύεται την συνέχεια της 30χρονης παράδοσής του στο Θέατρο ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ στην Καστέλα του Πειραιά, όπου δίνει παραστάσεις τα δύο επόμενα καλοκαίρια.

Από τον χειμώνα του 2001 έως το 2003, πραγματοποιεί για τρεις σεζόν παραστάσεις σε μία από τις 20 αίθουσες στο VILLAGE PARK Ρέντη, κάθε Κυριακή πρωί.

Από το καλοκαίρι του 2002 παίζει τρεις φορές την εβδομάδα (Ιούνιο και Ιούλιο) στο θεατράκι του πάρκου "Α. Παπανδρέου" στο Κερατσίνι.

Από το 1998 μέχρι σήμερα (2005), είναι μέλος της "Επιτροπής Απονομής Τιμητικών Συντάξεων" του Υπουργείου Πολιτισμού.

www.karagkiozis.com

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ