ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η Σιωπηλή άνοιξη και ο αφανισμός του μικρόκοσμου των εντόμων

Η Σιωπηλή άνοιξη
και ο αφανισμός του μικρόκοσμου των εντόμων



"Το ερώτημα είναι αν ένας πολιτισμός μπορεί να διεξάγει έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά της ζωής χωρίς να αυτοκαταστραφεί και χωρίς να χάσει το δικαίωμα να αποκαλείται πολιτισμένος".
Rachel Carson, Silent Spring (1962)


 

Η Σιωπηλή άνοιξη και ο απειλούμενος μικρόκοσμος των εντόμων Facebook Twitter
'Ενα έντομο ετοιμάζεται να προσγειωθεί στην ταινία Microcosmos: Le peuple de l'herbe (Μικρόκοσμος, ο λαός της χλόης, 1966), των Claude Nuridsany et Marie Pérennou. © Galatée Films


 

Ο αφανισμός των εντόμων στην Ανθρωπόκαινο περίοδο


Ian Angus
A l'encontre -27 Απριλίου 2023
 

Έξι δεκαετίες έχουν περάσει από τότε που η Ρέιτσελ Κάρσον έγραψε το λαμπρό βιβλίο της Silent Spring (Houghton Mifflin,1962), το οποίο συχνά περιγράφεται ως το θεμελιώδες έργο του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Στόχος της Ρέιτσελ Κάρσον ήταν να σταματήσει η εξολόθρευση των εντόμων, και πολλοί πίστεψαν ότι ο σκοπός της είχε πετύχει όταν σταμάτησε η ευρεία χρήση του DDT [ο Paul Hermann Müllerm, υπάλληλος της εταιρείας Geigy, ήταν ο εφευρέτης του DDT, και έλαβε βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη αυτή].

Η νίκη ήταν βραχύβια. Όταν δημοσιεύθηκε η Σιωπηλή Άνοιξη, η οικογένειά μου είχε μόλις μετακομίσει σε μια αγροτική περιοχή στο ανατολικό Οντάριο του Καναδά. Ως έφηβος, δεν ήμουν και πολύ ενθουσιασμένος που έχανα την αστική κοινωνική ζωή, αλλά γοητεύτηκα από τα τοπία που δεν είχα δει ποτέ στην πόλη. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι, ένα χωράφι κοντά στο σπίτι μας γέμιζε με πεταλούδες μονάρχες τη μέρα και πυγολαμπίδες τη νύχτα. Πέρασα πολλές ώρες παρατηρώντας αυτά τα έντομα.

Η Lis Angus και εγώ εξακολουθούμε να ζούμε σε αυτό το σπίτι. Εκείνο το χωράφι υπάρχει ακόμα σε πρωτόγονη μορφή, αλλά δεν έχουμε δει ούτε μονάρχη ούτε πυγολαμπίδα εδώ και δεκαετίες. Η συνεχιζόμενη σφαγή των εξάποδων ζώων είναι μεγαλύτερη και πιο επιζήμια από οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε φανταστεί η Ρέιτσελ Κάρσον.

Στις 3 Φεβρουαρίου, μια λεπτομερής έκθεση έδειξε ότι το 80% των ειδών πεταλούδας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειωθεί σε αριθμό ή σε γεωγραφική έκταση, από τη δεκαετία του 1970 και οι μισές από αυτές θεωρούνται πλέον απειλούμενες ή σχεδόν απειλούμενες. Με τις πεταλούδες να είναι μακράν τα πιο παρατηρημένα συστηματικά άγρια έντομα, η μείωσή τους είναι συγκρίσιμη με το παροιμιώδες καναρίνι που σταμάτησε να τραγουδά ή πέθανε προειδοποιώντας τους ανθρακωρύχους για τη συσσώρευση θανατηφόρων αερίων. Εάν υπάρχουν λιγότερες πεταλούδες, υπάρχουν πιθανώς λιγότερα έντομα όλων των ειδών.

Την ίδια ημέρα, επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών ανέφεραν ότι από το 2005, τα 98 είδη ιπτάμενων εντόμων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο πάνω από τον κόλπο Μποχάι μεταξύ Κίνας και Κορέας παρουσιάζουν σταθερή μείωση. Ο αριθμός των φυτοφάγων εντόμων έχει μειωθεί κατά 8% και ο αριθμός των αρπακτικών εντόμων που τα τρώνε έχει μειωθεί κατά σχεδόν 20%. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν "μια κρίσιμη μείωση της λειτουργικής ποικιλότητας (των εντόμων) και μια σταθερή απώλεια της οικολογικής ανθεκτικότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Ασία".

Οι μελέτες αυτές, που διεξήχθησαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έρχονται να προστεθούν στα όλο και περισσότερα στοιχεία για την ταχεία μείωση της ζωής των εντόμων παγκοσμίως. Ενώ οι περισσότερες ομάδες προστασίας εικονογραφούν τις εκκλήσεις τους για τη συγκέντρωση χρημάτων με φωτογραφίες από πάντα, τίγρεις και σπάνια πουλιά, η εκτεταμένη μείωση των εντόμων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για όλη τη ζωή στην Ανθρωπόκαινο. Ο Scott Black, εκτελεστικός διευθυντής της Xerces Society, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην προστασία των εντόμων και άλλων ασπόνδυλων, συνοψίζει τον κίνδυνο με τον συνοπτικό αυτόν τρόπο:

"Όσο κι αν φροντίζουμε τον πλανήτη, θα εξαφανιστούμε εμείς πριν από τα έντομα. Αλλά αυτό που θα δούμε είναι λιγότερα πουλιά στον ουρανό, ίσως και καθόλου. Για να έχεις πουλιά, χρειάζεσαι έντομα. Αν θέλεις φρούτα και λαχανικά, χρειάζεσαι έντομα. Αν θέλεις υγιή εδάφη, χρειάζεσαι έντομα. Αν θέλεις ποικίλους πληθυσμούς φυτών, χρειάζεσαι έντομα".

Τα έντομα βρίσκονται στην καρδιά αυτού που ο Καρλ Μαρξ ονόμαζε παγκόσμιο μεταβολισμό της φύσης, τη συνεχή ανακύκλωση της ενέργειας και της ύλης που καθιστά δυνατή τη ζωή. Τα αρθρόποδα -κυρίως έντομα, αλλά και αράχνες, ακάρεα, σαρανταποδαρούσες και μυριάποδα- επικονιάζουν το 80% όλων των φυτών, ανακυκλώνουν τα θρεπτικά συστατικά που συντηρούν τη ζωή, δημιουργούν υγιή και γόνιμα εδάφη, καθαρίζουν το νερό και αποτελούν την κύρια τροφή πολλών πτηνών και ζώων. Αν εξαφανίζονταν εντελώς, η βιόσφαιρα θα κατέρρεε και οι άνθρωποι δεν θα επιβίωναν για πολύ.

"Τα περισσότερα ψάρια, αμφίβια, πτηνά και θηλαστικά θα εξαφανίζονταν περίπου την ίδια στιγμή. Στη συνέχεια, τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά θα εξαφανίζονταν και μαζί τους το φυσικό πλαίσιο των περισσότερων δασών και άλλων χερσαίων βιοτόπων του κόσμου. Η γη θα σάπιζε. 'Οσο η νεκρή βλάστηση θα συσσωρεύεται και θα ξηραίνεται, στενεύοντας και φράζοντας τα δίκτυα των θρεπτικών κύκλων, άλλες πολύπλοκες μορφές βλάστησης θα εξαφανίζονται και μαζί τους τα τελευταία απομεινάρια των σπονδυλωτών. Οι εναπομείναντες μύκητες, έχοντας βιώσει μια πληθυσμιακή έκρηξη εκπληκτικών διαστάσεων, θα εξαφανίζονταν επίσης. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, ο κόσμος θα επέστρεφε στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, αποτελούμενος κυρίως από βακτήρια, φύκια και μερικά άλλα πολύ απλά πολυκύτταρα φυτά". [E. O. Wilson, The Little Things That Run the World (the Importance and Conservation of Invertebrates)», Conservation Biology 1, no. 4 (1987), 345.]

Για να είμαστε σαφείς, η εξαφάνιση όλων των εντόμων δεν είναι πιθανή στο ορατό μέλλον: πράγματι, ορισμένα έντομα πιθανώς θα ζήσουν περισσότερο από την ανθρωπότητα. Αυτό που βλέπουμε είναι ένας συνδυασμός οριστικών εξαφανίσεων και ριζικής μείωσης των πληθυσμών που ορισμένοι επιστήμονες ονομάζουν defaunation [η σταδιακή εξαφάνιση των ζώων σε μια κοινότητα]. "Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η defaunation θα γίνει όχι μόνο χαρακτηριστικό της έκτης μαζικής εξαφάνισης της ζωής στον πλανήτη, αλλά και κινητήριος μοχλός θεμελιωδών παγκόσμιων μετασχηματισμών στη λειτουργία των οικοσυστημάτων". [Rodolfo Dirzo et al, Defaunation in the Anthropocene, Science 345, n° 6195 (25 juillet 2014) : 406.]

Οι περισσότερες αναφορές για τη ζωή στη γη επικεντρώνονται στα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ψάρια και τα ερπετά, αλλά στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων αποτελείται από έντομα. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα είναι, αλλά μια καλή εκτίμηση είναι δέκα πεντάκις εκατομμύρια - το 10 ακολουθούμενο από δεκαοκτώ μηδενικά, δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο έντομα για κάθε άνθρωπο. Μαζί ζυγίζουν πολύ περισσότερο από το σύνολο των άλλων ειδών ζώων (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Η ποικιλία τους είναι τεράστια: μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 23.700 είδη σκαθαριών, 19.600 είδη μυγών, 17.500 είδη μυρμηγκιών, μελισσών και σφηκών και 11.500 είδη νυχτοπεταλούδων και πεταλούδων. Ένα εκατομμύριο είδη εντόμων έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και πιστεύεται ότι άλλα τέσσερα εκατομμύρια δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί ή κατονομαστεί. Με τους σημερινούς ρυθμούς, πολλά από αυτά θα εξαφανιστούν πριν καν ο άνθρωπος μάθει ότι υπάρχουν.

Με τόσο μεγάλους πληθυσμούς, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όλα ή έστω ένα σημαντικό ποσοστό των ειδών απειλούνται. Εκτός από τις πεταλούδες, που είναι όμορφες, και τις μέλισσες, που είναι κερδοφόρες, μέχρι πρόσφατα οι απειλές για τη ζωή των εντόμων σπάνια αναφέρονταν σε εκθέσεις για την απώλεια της βιοποικιλότητας. Το βραβευμένο βιβλίο της Elizabeth Kolbert του 2014, The Sixth Extinction (Βραβείο Pulitzer, 2017), για παράδειγμα, αναφέρεται μόνο εν συντομία στη μείωση των εντόμων ως δύσκολα μετρήσιμη συνέπεια της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο. Το Dodging Extinction. Power, Food, Money, and the Future of Life on Earth του Anthony Barnosky, που εκδόθηκε επίσης το 2014 [University of California Press], αναφέρει τα έντομα μόνο δύο φορές. Ομοίως, το μπεστ σέλερ του David Wallace-Wells, The Uninhabitable Earth: Life After Warming (2022) περιέχει μόνο τρεις παραγράφους για τα έντομα.

Αυτοί οι συγγραφείς δεν αγνόησαν αυθαίρετα τους εξάποδους συγγενείς μας: οι παραλείψεις τους αντανακλούν ένα μακροχρόνιο κενό στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ενώ οι εντομολόγοι έχουν δημοσιεύσει πολυάριθμες εκθέσεις σχετικά με τη βιολογία και τη συμπεριφορά συγκεκριμένων ειδών, λίγοι έχουν εξετάσει ή μετρήσει την εξέλιξη των πληθυσμών εντόμων στο πέρασμα του χρόνου. Ακόμη και για τις μέλισσες, μια από τις πιο μελετημένες ομάδες εντόμων, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ εξέφρασε το 2007 το παράπονο ότι "λείπουν μακροπρόθεσμα πληθυσμιακά δεδομένα και η γνώση του βασικού οικοσυστήματός τους είναι ελλιπής".

Μια σημαντική καμπή σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017, όταν δώδεκα Ευρωπαίοι επιστήμονες δημοσίευσαν μια επαναστατική έκθεση σχετικά με τη μείωση των ιπτάμενων εντόμων σε περιοχές προστασίας της φύσης στη Γερμανία. Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα μέλη της εθελοντικής Εντομολογικής Εταιρείας του Krefeld (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) παγίδευαν και μετρούσαν έντομα σε εξήντα τρία φυσικά καταφύγια χρησιμοποιώντας παγίδες που μοιάζουν με σκηνές. Μια ανάλυση των ερευνών τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, αποκάλυψε μια ανησυχητική τάση στις μέλισσες, τις σφήκες, τις πεταλούδες, τις μύγες, τα σκαθάρια και πολλά άλλα:

"Τα αποτελέσματά μας τεκμηριώνουν μια δραματική μείωση της μέσης βιομάζας των αερομεταφερόμενων εντόμων κατά 76% (έως και 82% στη μέση του καλοκαιριού) σε μόλις 27 χρόνια για τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές στη Γερμανία...

Η γενικευμένη μείωση της βιομάζας των εντόμων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι όλες οι παγίδες τοποθετήθηκαν σε προστατευόμενες περιοχές που υποτίθεται ότι διατηρούν τις λειτουργίες του οικοσυστήματος και τη βιοποικιλότητα. Ενώ η σταδιακή μείωση σπάνιων ειδών εντόμων είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό (π.χ. εξειδικευμένες πεταλούδες, που εξαρτώνται από ορισμένους τύπους βλάστησης), τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν μια συνεχή και ταχεία μείωση της συνολικής ποσότητας των ενεργών φτερωτών εντόμων στο χώρο και στο χρόνο". Caspar A. Hallmann et al., More than 75 Percent Decline over 27 Years in Total Flying Insect Biomass in Protected Areas, PLOS ONE 12, no. 10 (18.10.2017), 14, 15-16.] 

[...]  Στο βιβλίο τους The Cosmic Oasis, μια ιστορία της βιόσφαιρας που δημοσιεύτηκε το 2022, οι κορυφαίοι επιστήμονες της Ανθρωποκαίνου Mark Williams και Jan Zalasiewicz προειδοποιούν ότι δεν γίνεται να υποτιμήσουμε την απειλή που συνιστά η μείωση της ζωής των εντόμων, την οποία επιβεβαιώνουν πρόσφατες έρευνες.

"Περίπου τα δύο πέμπτα των ειδών των εντόμων στον κόσμο θα μπορούσαν να απειληθούν με εξαφάνιση μέσα σε λίγες δεκαετίες- εξοντώνονται σε μεγάλο βαθμό στα αστικά και γεωργικά τοπία και αποδεκατίζονται από τη ρύπανση στα υδάτινα περιβάλλοντα... Καθώς τα έντομα είναι βαθιά ενσωματωμένα στη λειτουργία των χερσαίων οικοσυστημάτων, μια σημαντική μείωση του αριθμού και της ποικιλομορφίας τους θα είχε ανυπολόγιστες επιπτώσεις- μάλιστα, θα οδηγούσε πιθανότατα σε ολική κατάρρευση των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας στηρίζουν".
 

Ο Ian Angus (γεννημένος το 1945) είναι Καναδός οικοσοσιαλιστής ακτιβιστής, ραδιοφωνικός παρουσιαστής μπλουζ μουσικής και αναλυτής τηλεπικοινωνιών. Είναι εκδότης του περιοδικού Climate & Capitalism, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Monthly Review, και ιδρυτικό εκτελεστικό μέλος του Παγκόσμιου Οικοσοσιαλιστικού Δικτύου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων A Redder Shade of Green: Intersections of Science and Socialism (Monthly Review Press, 2017), Facing the Anthropocene: Fossil Capitalism and the Crisis of the Earth System (Monthly Review Press, 2016), και από κοινού με τον Simon Butler, Too Many People? Population, Immigration, and the Environmental Crisis (Haymarket Books, 2011).


 

Το τρέιλερ της ταινίας Microcosmos: Le peuple de l'herbe (Μικρόκοσμος, ο λαός της χλόης, 1966), των Claude Nuridsany et Marie Pérennou.


 

Η ιστορία της "Σιωπηλής 'Ανοιξης"
 

Πώς μια θαρραλέα γυναίκα εναντιώθηκε στη χημική βιομηχανία και έθεσε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των επεμβάσεων της ανθρωπότητας στη φύση.

NDRC (Natural Resources Defense Council) - 13.08.2015
 

Αν και πιθανώς θα είναι πάντα λιγότερο προβεβλημένα από τους πολέμους, τις πορείες, τις εξεγέρσεις ή τις θυελλώδεις πολιτικές εκστρατείες, τα βιβλία υπήρξαν κατά καιρούς ο πιο ισχυρός παράγοντας κοινωνικής αλλαγής στην αμερικανική ζωή. Η Κοινή λογική του Τόμας Πέιν διέγειρε το ριζοσπαστικό συναίσθημα τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης· η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά της Χάριετ Μπίτσερ Στόου εμβάθυνε την αντιπάθεια του Βορρά για τη δουλεία κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε του Εμφυλίου Πολέμου· και η Σιωπηλή άνοιξη της Ρέιτσελ Κάρσον, η οποία το 1962 αποκάλυψε τους κινδύνους του φυτοφαρμάκου DDT, αμφισβήτησε εύγλωττα την πίστη της ανθρωπότητας στην τεχνολογική πρόοδο και βοήθησε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το περιβαλλοντικό κίνημα.

Η Κάρσον, διάσημη συγγραφέας για τη φύση και πρώην θαλάσσια βιολόγος της Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ (FWS), είχε τα μοναδικά εφόδια για να δημιουργήσει ένα τόσο εντυπωσιακό και εμπρηστικό βιβλίο. Γέννημα θρέμμα της αγροτικής Πενσυλβάνια, είχε μεγαλώσει με έναν ενθουσιασμό για τη φύση, ο οποίος συνοδευόταν από την ιδιαίτερη αγάπη της για τη συγγραφή και την ποίηση. Τα εκπαιδευτικά φυλλάδια που έγραφε για την FWS, καθώς και τα δημοσιευμένα βιβλία και άρθρα της σε περιοδικά, χαρακτηρίζονταν από σχολαστική έρευνα και ποιητική ανάδειξη του θέματός της.

Η Carson ήταν η πιο ευτυχισμένη όταν έγραφε για τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των φυσικών συστημάτων. Τα βιβλία της Under the Sea Wind, The Sea Around Us (το οποίο παρέμεινε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ των New York Times για 86 εβδομάδες) και The Edge of the Sea εξυμνούσαν τη σύνδεση στη φύση όλων των ζωντανών οργανισμών. Αν και σπάνια χρησιμοποιούσε τον όρο, η Κάρσον είχε μια οικολογική άποψη για τη φύση, περιγράφοντας με ακριβή αλλά και ποιητική γλώσσα τον πολύπλοκο ιστό της ζωής που συνέδεε τα μαλάκια με τα θαλασσοπούλια και τα ψάρια που κολυμπούσαν στα βαθύτερα και πιο απρόσιτα σημεία του ωκεανού.

Το DDT, το ισχυρότερο φυτοφάρμακο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, εξέθεσε την ευπάθεια της φύσης. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, η αποτελεσματικότητα των οποίων περιορίζεται στην καταστροφή ενός ή δύο ειδών εντόμων, το DDT ήταν ικανό να σκοτώσει εκατοντάδες διαφορετικά είδη ταυτόχρονα. Αναπτύχθηκε το 1939 και διακρίθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απαλλάσσοντας τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού από τα έντομα που προκαλούσαν ελονοσία στα αμερικανικά στρατεύματα, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως αποτελεσματική σκόνη απολυμάνσης στην Ευρώπη. Ο εφευρέτης του τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.

Όταν το DDT έγινε διαθέσιμο για κοινή χρήση το 1945, λίγοι ήταν εκείνοι που εξέφρασαν δεύτερες σκέψεις σχετικά με αυτή τη νέα θαυματουργή χημική σύνθεση. Ένας από αυτούς ήταν ο φυσιολόγος συγγραφέας Edwin Way Teale, ο οποίος προειδοποίησε: "Ένας ψεκασμός τόσο αδιάκριτος όσο το DDT μπορεί να διαταράξει την οικονομία της φύσης όσο μια επανάσταση διαταράσσει την κοινωνική οικονομία. Το ενενήντα τοις εκατό όλων των εντόμων είναι ωφέλμα, και αν σκοτωθούν, όλα βγαίνουν αμέσως εκτός ισορροπίας". Η Κάρσον Carson έγραψε κι αυτή στο Reader's Digest για να προτείνει ένα άρθρο σχετικά με μια σειρά δοκιμών για το DDT που διεξάγονταν όχι μακριά από το μέρος όπου ζούσε στο Maryland. Το περιοδικό απέρριψε την ιδέα.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1958, η επιθυμία της Κάρσον να γράψει για τους κινδύνους του DDT αναζωπυρώθηκε όταν έλαβε μια επιστολή από έναν φίλο της στη Μασαχουσέτη, ο οποίος θρηνούσε για τις μεγάλες απώλειες πουλιών που είχαν συμβεί στο Cape Cod ως αποτέλεσμα των ψεκασμών με DDT. Η χρήση του φυτοφαρμάκου είχε πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό από το 1945, και η Κάρσον προσπάθησε και πάλι, ανεπιτυχώς, να ζητήσει από ένα περιοδικό να της επιτρέψει να γράψει για την ιστορία των λιγότερο επιθυμητών επιπτώσεών του. Μέχρι το 1958, η Κάρσον ήταν συγγραφέας με μπεστ σέλερ και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να λάβει μια τέτοια ανάθεση για να γράψει για το DDT είναι ενδεικτικό του πόσο αιρετικές και αμφιλεγόμενες πρέπει να φάνταζαν οι απόψεις της για το θέμα. Έχοντας, ωστόσο, ήδη συγκεντρώσει μεγάλο όγκο ερευνών για το ζήτημα αυτό, η Κάρσον αποφάσισε να προχωρήσει και να αναλύσει το θέμα σε ένα βιβλίο.

Η Σιωπηλή Άνοιξη χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Περιέγραφε με σχολαστικότητα πώς το DDT εισήλθε στην τροφική αλυσίδα και συσσωρεύτηκε στους λιπώδεις ιστούς των ζώων, όπως και των ανθρώπων, προκαλώντας καρκίνο και γενετικές βλάβες. Μια απλή εφαρμογή σε μια καλλιέργεια, έγραψε, σκότωνε έντομα για εβδομάδες και μήνες -όχι μόνο τα στοχευόμενα έντομα αλλά αμέτρητα άλλα- και παρέμενε τοξικό στο περιβάλλον ακόμη και μετά την αραίωσή του από το νερό της βροχής. Η Κάρσον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το DDT και άλλα φυτοφάρμακα είχαν βλάψει ανεπανόρθωτα τα ζώα και είχαν μολύνει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Το πιο δυσοίωνο και διάσημο κεφάλαιο του βιβλίου, "Ένας μύθος για το αύριο", απεικόνιζε μια ανώνυμη αμερικανική πόλη όπου όλη η ζωή -από τα ψάρια και τα πουλιά μέχρι τα άνθη των μήλων και τα παιδιά των ανθρώπων- είχε "σιγήσει" από τις ύπουλες συνέπειες του DDT.

Το βιβλίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες στο The New Yorker τον Ιούνιο του 1962, θορύβησε τους αναγνώστες σε όλη την Αμερική και, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αγανάκτηση της χημικής βιομηχανίας. "Αν ο άνθρωπος ακολουθούσε πιστά τις διδαχές της δεσποινίδας Κάρσον", διαμαρτυρήθηκε ένα στέλεχος της American Cyanamid Company, "θα επιστρέφαμε στον Μεσαίωνα και τα έντομα, οι ασθένειες και τα παράσιτα θα κληρονομούσαν και πάλι τη γη". Η Monsanto δημοσίευσε και διένειμε 5.000 αντίτυπα ενός φυλλαδίου που παρωδούσε τη Σιωπηλή Άνοιξη με τίτλο "Το Έρημο Έτος", το οποίο αναφερόταν στην καταστροφή και την ταλαιπωρία ενός κόσμου όπου η πείνα, οι ασθένειες και τα έντομα οργίαζαν επειδή τα χημικά φυτοφάρμακα είχαν απαγορευτεί. Ορισμένες από τις επιθέσεις ήταν πιο προσωπικές, αμφισβητώντας την ακεραιότητα της Κάρσον, ακόμη και τη λογική της.

Η προσεκτική προετοιμασία της, ωστόσο, είχε αποδώσει καρπούς. Προβλέποντας τις αντιδράσεις της χημικής βιομηχανίας, είχε συντάξει τη Σιωπηλή Άνοιξη όπως ένα δικηγορικό φάκελο, με όχι λιγότερες από 55 σελίδες σημειώσεων και έναν κατάλογο εμπειρογνωμόνων που είχαν διαβάσει και εγκρίνει το χειρόγραφο. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες υπερασπίστηκαν την ίδια, και όταν ο πρόεδρος Τζον Φ. Κέννεντυ διέταξε την Προεδρική Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή να εξετάσει τα ζητήματα που έθετε το βιβλίο, η έκθεσή της δικαίωσε πλήρως τόσο τη Σιωπηλή Άνοιξη όσο και τη συγγραφέα της. Ως αποτέλεσμα, το DDT τέθηκε υπό πολύ στενότερη κυβερνητική εποπτεία και τελικά απαγορεύτηκε. Η δημόσια συζήτηση μετακινήθηκε γρήγορα από το αν τα φυτοφάρμακα ήταν επικίνδυνα στο ποια ήταν επικίνδυνα, και το βάρος της απόδειξης μετατοπίστηκε από τους πολέμιους της απεριόριστης χρήσης φυτοφαρμάκων στους κατασκευαστές.

Η σημαντικότερη κληρονομιά της Σιωπηλής Άνοιξης, ωστόσο, ήταν ότι ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η φύση είναι ευάλωτη στην ανθρώπινη παρέμβαση. Η Κάρσον είχε κάνει μια ριζοσπαστική πρόταση: ότι, κατά καιρούς, η τεχνολογική πρόοδος είναι τόσο ριζικά αντίθετη με τις φυσικές διεργασίες που πρέπει να περιοριστεί. Η διατήρηση της φύσης δεν είχε ποτέ προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό, διότι λίγοι άνθρωποι ανησυχούσαν πραγματικά για την εξαφάνιση της άγριας φύσης. Αλλά οι απειλές που είχε περιγράψει ο Κάρσον -η μόλυνση της τροφικής αλυσίδας, ο καρκίνος, η γενετική βλάβη, η εξάλειψη ολόκληρων ειδών- ήταν πολύ τρομακτικές για να αγνοηθούν. Για πρώτη φορά, η ανάγκη ρύθμισης της βιομηχανίας για την προστασία του περιβάλλοντος έγινε ευρέως αποδεκτή και έτσι γεννήθηκε ο περιβαλλοντισμός.

Η Κάρσον είχε πλήρη επίγνωση των ευρύτερων επιπτώσεων του έργου της. Εμφανιζόμενη σε ένα ντοκιμαντέρ του CBS σχετικά με τη Σιωπηλή Άνοιξη λίγο πριν από το θάνατό της από καρκίνο του μαστού το 1964, σημείωσε: "Η στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντική, απλώς και μόνο επειδή έχουμε πλέον αποκτήσει μια μοιραία δύναμη να αλλάζουμε και να καταστρέφουμε τη φύση. Όμως ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και ο πόλεμός του εναντίον της φύσης είναι αναπόφευκτα ένας πόλεμος εναντίον του εαυτού του; Βρισκόμαστε ως ανθρωπότητα, όσο ποτέ άλλοτε, μπροστά στην πρόκληση να αποδείξουμε την ωριμότητά μας και την κυριαρχία μας, όχι στη φύση, αλλά στον εαυτό μας".

Το μήνυμα της Σιωπηλής Άνοιξης, ενός από τα βιβλία-ορόσημα του 20ού αιώνα, αντηχεί δυνατά σήμερα, ακόμη και αρκετές δεκαετίες μετά τη δημοσίευσή του. Και εξίσου εμπνευσμένο είναι το παράδειγμα της ίδιας της Ρέιτσελ Κάρσον. Κόντρα σε συντριπτικές δυσκολίες και αντιξοότητες, αλλά με κίνητρο την απροκάλυπτη αγάπη της για τη φύση, στάθηκε σαν μονομάχος για την υπεράσπισή της.

Η Σιωπηλή άνοιξη και ο απειλούμενος μικρόκοσμος των εντόμων Facebook Twitter
Η Ρέιτσελ Κάρσον στη βεράντα της στο Σάουθπορτ, Μέιν, 1955. © Martha Freeman


Η Σιωπηλή άνοιξη και ο απειλούμενος μικρόκοσμος των εντόμων Facebook Twitter
Η Rachel Carson σε μία από τις θαλάσσιες βιολογικές της έρευνες μαζί με τον αστροναύτη Bob Hines στον Ατλαντικό Ωκεανό (1952). © U.S. Fish and Wildlife Service


Η Σιωπηλή άνοιξη και ο απειλούμενος μικρόκοσμος των εντόμων Facebook Twitter
Συνέντευξη στο CBS. © Rachel Carson Center's Environment & Society Portal


Η Σιωπηλή άνοιξη και ο απειλούμενος μικρόκοσμος των εντόμων Facebook Twitter
Αριστ. το εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης της Σιωπηλής 'Ανοιξης. Δεξ. ένας αμερικανός στρατιώτης ψεκάζεται με DDT. © Public Health Image Library

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ