TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd

Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd

 

"Η συμπεριφορά της αστυνομίας στη Γαλλία είναι ίδια με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών" - Azzedine Taïbi, δήμαρχος στο παρισινό προάστιο Stains 

 

Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd Facebook Twitter
Η Ασσά Τραορέ, αδερφή του Ανταμά Τραορέ (στο κέντρο), ψυχή της Επιτροπής Τραορέ που εδώ και 4 χρόνια, με αλλεπάλληλες δράσεις και πορείες, ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φωτ. Clique TV

"Δικαιοσύνη για τον Ανταμά!: 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας

Στο τέλος της διαδήλωσης, η οποία είχε απαγορευτεί από την Αστυνομική διεύθυνση, σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τον προαύλιο χώρο του δικαστηρίου της πρωτεύουσας.

 

Henri Seckel - Louise Couvelaire

Le Monde, 03.06.2020

 *

Μπροστά από το δικαστήριο του Παρισιού, το κτήριο που ο κόσμος επισκέπτεται καθημερινά στην πρωτεύουσα, ένα εντυπωσιακό πλήθος, αποτελούμενο από πολλούς εφήβους και νεαρά άτομα, ήρθε να απαιτήσει "δικαιοσύνη για τον Ανταμά!", σύμφωνα με το σύνθημα που ακούστηκε όλο το βράδυ, την Τρίτη 2 Ιουνίου.

 

 

Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Ανταμά Τραορέ, 24 ετών, στο έδαφος του στρατώνα του Περσάν (Val-d'Oise) μετά από μία βίαιη προσαγωγή από τους χωροφύλακες, και μια εβδομάδα μετά τον θάνατο από ασφυξία του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη (Ηνωμένες Πολιτείες), περισσότερα από 20.000 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομική Αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, απάντησαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανταμά.

 

Η διαδήλωση, η οποία είχε ανακοινωθεί από τις 29 Μαΐου στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δεν είχε δηλωθεί από πριν στις αρχές, είχε απαγορευτεί από την Αστυνομική διεύθυνση λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, με την αιτιολογία ότι "αντέβαινε στο διάταγμα της 31ης Μαΐου 2020 σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην υγεία, το οποίο απαγορεύει τις συναθροίσεις στο δημόσιο χώρο με πάνω από δέκα άτομα. "

 

 

Το προαύλιο του δικαστηρίου αποδείχθηκε γρήγορα πολύ στενό για το πλήθος, που εν τέλει απλώθηκε, εμποδίζοντας την έξοδο του περιφερειακού και την γραμμή 3 του τραμ. Πολλοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν στα προκάτ γραφεία ή στα κοντέινερ του εργοταξίου της επέκτασης της γραμμής 14 του μετρό, απέναντι από το δικαστήριο, για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

 

Πάνω στα εκατοντάδες πλακάτ, πολλές αναφορές στον 'Ερικ Γκάρνερ, ο οποίος πέθανε το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη σύλληψή του, ή στον Ζιέντ και τον Μπούνα, που πέθαναν το 2005 στο Clichy-sous-Bois (Seine-Saint-Denis) μετά από καταδίωξη της αστυνομίας. Τρία γράμματα επαναλαμβάνονταν: "BLM", για "Black lives matter [Οι ζωές των Μαύρων έχουν σημασία]". Πάνω στις χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες που φορούσε η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών, διαβάζαμε μερικές φορές "I can't breathe [δεν μπορώ να αναπνεύσω]", λέξεις που πρόφεραν στις αντίστοιχες γλώσσες τους, λίγο πριν από το θάνατό τους, ο Τζορτζ Φλόιντ και ο Ανταμά Τραορέ.

 

 

Γαλλία: Adama Traoré όπως George Floyd Facebook Twitter
Η συγκέντρωση της Τρίτης 3 Ιουνίου μπροστά από το Δικαστήριο. Φωτ. Gonzalo Fuentes

 

 

Η Ασσά Τραορέ, αδελφή του Ανταμά που πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας, πήρε το λόγο για να χαιρετίσει τη μαζική κινητοποίηση: "'Οσοι είστε εδώ σήμερα, ανήκετε στην Ιστορία. Θα μπορείτε να πείτε ότι συμμετείχατε σε μια ανατροπή (...). Είναι μόνο η αρχή. Απευθύναμε ένα κάλεσμα μέσα σε λίγες μέρες. Την επόμενη φορά, θα γίνει πολύ πιο οργανωμένα."

 

Η 35χρονη νεαρή γυναίκα ζήτησε τον τερματισμό της "αστυνομικής ατιμωρησίας" και απότισε φόρο τιμής σε άλλους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την αστυνομία τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία: "Σήμερα, όταν αγωνιζόμαστε για τον Τζορτζ Φλόιντ, αγωνιζόμαστε για τον Ανταμά, αγωνιζόμαστε για τον Ιμπραχίμα Μπαχ [νεκρός το 2019], αγωνιζόμαστε για τον Γκαγιέ Καμαρά [νεκρός το 2018], αγωνιζόμαστε για τον Μπαμπακάρ Γκέγιε [νεκρός το 2015], αγωνιζόμαστε για τον 'Αντζελο Γκαράντ [νεκρός το 2017], η λίστα είναι πολύ μεγάλη."

Μετά από δύο ώρες ειρηνικής συγκέντρωσης, ξέσπασαν επεισόδια και το δικαστήριο άδειασε σταδιακά από τους διαδηλωτές την ίδια στιγμή που γέμιζε με δακρυγόνα. Ποδήλατα, πατίνια, σκούτερ και κάδοι απορριμμάτων μετατράπηκαν στη συνέχεια σε φλεγόμενα οδοφράγματα· βιτρίνες καταστημάτων και υπόστεγα λεωφορείων έγιναν θρύψαλα· στα στενά του 17ου διαμερίσματος, όπου επιτέλους τους είχε δωθεί η άδεια να βγάλουν πάλι έξω τα τραπεζοκαθίσματά τους, τα καφενεία και τα εστιατόρια αναγκάστηκαν να τα ξαναβάλουν πάλι μέσα όπως όπως, και να κατεβάσουν τα ρολά τους για να αποφύγουν τα σπασίματα. Δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί η Αστυνομική διεύθυνση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Υπάρχει το Μίσος (1995), αλλά υπάρχει και το Swagger (2016), ένα αλέγρο ντοκιμαντέρ για τα γαλλικά προάστια του Olivier Babinet.

 

 

"Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία", τουίταρε ο υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner. Τίποτα δεν δικαιολογεί τα έκτροπα που σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, όταν οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται για την προστασία της υγείας όλων." Στη Λιλ, περίπου 2.500 άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά. Αρκετές εκατοντάδες στη Μασσαλία και τη Λυών.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ρωτήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Εθνοσυνέλευση σχετικά με την περίπτωση ενός εφήβου από το Bondy (Seine-Saint-Denis), Γκαμπριέλ, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι όταν συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα προσπαθώντας να κλέψει ένα σκούτερ, υπερασπίστηκε την αστυνομία: "Υπάρχει μια δημοκρατική αστυνομία που προστατεύει σε αυτήν τη χώρα τις γυναίκες και τους άνδρες από τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του ρατσισμού. Υπάρχει μια δημοκρατική αστυνομία που αγρυπνεί μέρα και νύχτα για την ασφάλεια των πολιτών." Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καταπολεμά "με δύναμη τον ρατσισμό σε όλα τα μέτωπα κάθε φορά που αυτό είναι απαραίτητο".

 


Οι συγκεντρώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε μια νέα αντιπραγματογνωμοσύνη ύστερα από αίτημα της οικογένειας Τραορέ. Τα συμπεράσματά της ήταν αντίθετα με εκείνα μιας ιατρικής πραγματογνωμοσύνης που έγινε γνωστή τέσσερις μέρες νωρίτερα, και η οποία δεν καταλόγιζε ευθύνες στους τρεις χωροφύλακες - είχαν τεθεί υπό το καθεστώς του επικουρούμενου μάρτυρα για μη συνδρομή σε άτομα που κινδυνεύουν- για τον θάνατο του νεαρού 24χρονου άνδρα.

 

Σύμφωνα με αυτήν την τελευταία αντιπραγματογνωμοσύνη, που έκανε ένας καθηγητής που ειδικεύεται στις συστημικές ασθένειες, "ο θάνατος προέρχεται από ένα ασφυξικό σύνδρομο. Το ασφυξικό σύνδρομο προκύπτει από ένα καρδιογενές οίδημα. Το καρδιογενές οίδημα προκύπτει με τη σειρά του από την ασφυξία θέσης που προκαλείται από μία κοιλιακή πίεση. Η κοιλιακή πίεση είχε ως αποτέλεσμα "μία θέση του σώματος που εμποδίζει την κανονική ανταλλαγή αερίων και την αδυναμία απελευθέρωσης από αυτήν τη θέση". Δεν εντοπίζεται καμία άλλη αιτία θανάτου. "Αυτή η έκθεση διαψεύδει βήμα βήμα την πραγματογνωμοσύνη της τελευταίας εβδομάδας και αποδίδει στην κοιλιακή πίεση την αιτία που προκάλεσε το θάνατο του Ανταμά Τραορέ", δήλωσε με ικανοποίηση ο Γιασίν Μπουζρού, ο δικηγόρος της οικογένειας.

 

Αντίθετα, σύμφωνα με την τελευταία ιατρική πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε από τους δύο ανακριτές και πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα τριών ιατρών, η καρδιακή ανεπάρκεια υπήρξε η αιτία του θανάτου του Ανταμά Τραορέ. Η μελέτη αυτή αναφέρει ότι δεν βρίσκει "καμία προφανή παθολογία που να εξηγεί αυτό το καρδιογενές οίδημα" και το αποδίδει σε ένα συσχετισμό διαφόρων στοιχείων: μία πνευμονική σαρκοείδωση, μία υπερτροφική καρδιοπάθεια, ένα δρεπανοκυτταρικό χαρακτηριστικό, όλα αυτά "σε ένα πλαίσιο έντονου στρες" και "φυσικής προσπάθειας", "μετά από σημαντική κατανάλωση" κάνναβης. Απλές "υποθέσεις", αντέτεινε ο καθηγητής υπεύθυνος για την ανεξάρτητη αντιπραγματογνωμοσύνη. Η πολιτική αγωγή έχει άλλες δέκα μέρες για να ζητήσει από τους ανακριτές να διατάξουν μια νέα δεύτερη αντιπραγματογνωμοσύνη.

Henri Seckel et Louise Couvelaire

 

Μτφ. Σ.Σ.

 

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ