20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου

20 περίπατοι σε 5 θαμβωτικούς κήπους - από τον καναπέ σου Facebook Twitter
Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του.
0

Ας περιηγηθούμε, έστω εικονικά, και ας μάθουμε πληροφορίες για μερικούς από τους αξιοθαύμαστους κήπους σε όλο τον κόσμο.

Η έπαυλη Waddesdon (Αγγλία)

 

Το Waddesdon Manor είναι ένα κάστρο νεοαναγεννησιακού στιλ που υπήρξε το σπίτι της οικογένειας των Ρότσιλντ από τα τέλη του 1800, με πρώτο ιδιοκτήτη του τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild και τελευταίο τον James de Rothschild. Μετά το θάνατό του το 1959, το οίκημα, η πλειοψηφία των συλλογών που υπήρχαν μέσα σε αυτό αλλά και ολόκληρη η έκταση μέσα στην οποία βρίσκεται πέρασαν στο National Trust, ώστε το κοινό να μπορεί να επισκεφτεί και να εκτιμήσει από κοντά το κάστρο και τους κήπους του. Από τότε, το Ίδρυμα Rothschild διαχειρίζεται το Waddesdon Manor το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 466.000 επισκέπτες το 2018. Οι κήποι σχεδιάστηκαν από τον βαρόνο Ferdinand de Rothschild με τη βοήθεια της αρχιτεκτόνισσας τοπίου Elie Lainé. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε εικονικά και στους εκπληκτικά όμορφους εσωτερικούς χώρους του Waddesdon Manor εδώ.


Ο κήπος του Κλοντ Μονέ στο Ζιβερνί (Γαλλία)

 


Ο θρύλος λέει ότι ο φημισμένος Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ αποφάσισε ότι έπρεπε να μετακομίσει στο Ζιβερνί τη στιγμή που αντίκρισε το γραφικό χωριό μέσα από ένα τρένο. Αφού βρήκε και αγόρασε το δικό του σπίτι εκεί, ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα το όραμά του που ήταν να δημιουργήσει τους δικούς του κήπους, ώστε να τους ζωγραφίσει στη συνέχεια. Τα Water Lilies, μια σειρά περίπου 250 ζωγραφικών έργων του, εμπνεύστηκαν από τους κήπους που δημιούργησε ο ίδιος. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και εξέχοντα έργα όπως το The Water Lily Pond, γνωστό για την ιαπωνική γέφυρά του με θέα σε μια ήσυχη λίμνη με κρίνα. Ο κήπος του Μονέ ήταν η κύρια πηγή καλλιτεχνικής του έμπνευσης για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες της ζωής του παρότι ταλαιπωρούνταν με την όρασή του επειδή είχε αποκτήσει καταρράκτη. Όταν ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στους κήπους, μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε και στο σπίτι του Μονέ εδώ.

Ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο (ΗΠΑ)

 


Με πάνω από 50.000 μέλη, ο Βοτανικός Κήπος του Σικάγο έχει την υψηλότερη συμμετοχή σε μέλη από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο κήπο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί: Αποτελείται από 385 στρέμματα, μέσα στα οποία υπάρχουν 27 διαφορετικοί κήποι και τέσσερις διαφορετικές φυσικές περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε εδώ, ακόμα και τώρα που κάνετε αυτή την εικονική περιήγηση. Η Κηπουρική Λέσχη του Σικάγο (Chicago Horticultural Society), η οποία ιδρύθηκε το 1890, ήταν εκείνη που άνοιξε επίσημα αυτό τον βοτανικό κήπο το 1972. Ορισμένοι από τους 27 κήπους περιλαμβάνουν τον αγγλικό κήπο, τον ιαπωνικό κήπο και το Κέντρο Επιστήμης Φυτών (Plant Science Center).


Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης

 


Ο Τροπικός Βοτανικός Κήπος της Χαβάης ξετυλίγεται μέσα σε 17 στρέμματα και περιλαμβάνει και ένα φυσικό καταφύγιο. Με μια πληθώρα καταρρακτών, ρυάκια και μια προβλήτα που βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού, αυτή η εικονική περιήγηση θα σας προσφέρει σίγουρα χαλάρωση. Το 1977 ο Dan J. Lutkenhouse αγόρασε ένα ακίνητο που αργότερα έγινε αυτό που είναι σήμερα ο κήπος, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Lutkenhouse. Μετά το άνοιγμα του Τροπικού Βοτανικού Κήπου της Χαβάης, το 1984, η οικογένεια Lutkenhouse δώρισε την έκταση σε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το 1995. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 80 ειδών ελικοειδών και βρωμιελιών, για να μην αναφέρουμε τα δέντρα με καρύδες και με μάνγκο που υπάρχουν εδώ πάνω από έναν αιώνα.

Kew Gardens στο Ρίτσμοντ (Αγγλία)

 


Οι Kew Gardens είναι μέρος των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται το ιστορικό σπίτι αλλά και ο κήπος στο Wakehurst, που βρίσκεται μια ώρα μακριά, στο West Sussex της Αγγλίας. Οι κήποι εκτείνονται μέσα σε 326 στρέμματα και διαθέτουν το δικό τους παλάτι. Σημειωτέων ότι οι Kew Gardens αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτή η εικονική περιήγηση περιλαμβάνει επίσης και το Kew Palace –το κύριο κτίριο που έχει διατηρηθεί και είναι γνωστό ως το «ολλανδικό σπίτι»– που κάποτε ήταν η κατοικία του Βασιλιά Γεωργίου III και της οικογένειάς του. Παρόλο που είναι το μικρότερο παλάτι που υπάρχει, εξακολουθεί να είναι ένα εντυπωσιακό ιστορικό σπίτι, φτιαγμένο στο ύφος της αρχιτεκτονικής του μανιερισμού, με ολλανδικές επιρροές. Οι Kew Gardens και το Wakehurst διαθέτουν συνολικά περίπου 27.000 ταξινομημένα φυτά, πάνω από 8 εκατομμύρια δείγματα φυτών, μυκήτων και βοτάνων και μια τράπεζα σπόρων που περιέχει περισσότερα από 40.000 είδη.

Με πληροφορίες από το House Beautiful

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ