Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα

Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
0

Η Σαντορίνη είναι ένα νησί ξεχωριστό. Το νιώθεις κάθε φορά που πατάς τον βράχο της και αφήνεσαι στην αίσθηση της ενέργειας που αναδίδει την ίδια στιγμή που η ματιά σου προσπαθεί να χωρέσει τη μεγαλοσύνη του τοπίου. Απέραντο μπλε σε λευκό φόντο. Η Σαντορίνη ξεχειλίζει ρομαντισμό, άγρια ομορφιά και μυστηριακή μαγεία. Το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων με τη μοναδικότητα του ηφαιστείου, που καθόρισε τη μοίρα του, κρατά τα σκήπτρα της αίγλης και μαζί το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Παραδίδεσαι στη γοητεία του αμαχητί.


Το τελευταίο παγωτό της ημέρας ή το πρώτο κοκτέιλ της νύχτας θα το γευτείς στα Φηρά, την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, χτισμένη στον βράχο, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Βοτσαλωτά σοκάκια, λευκά θολωτά σπίτια, γαλάζιοι τρούλοι και μαγική θέα στην Καλντέρα. Εστιατόρια, μπαράκια, μαγαζιά με τουριστικά είδη μπλέκουν σε έναν ιστό με την παράδοση, τα ασβεστωμένα σκαλιά και τις γραφικές εκκλησίες. Ακολουθείς τη διαδρομή από το Φηροστεφάνι, σαν φρύδι στον βράχο, μέχρι το Ημεροβίγλι – τοποθεσίες ιδανικές για να απολαύσεις το διάσημο ηλιοβασίλεμα. Πλήθος τουριστών σουλατσάρουν περιμένοντας να απαθανατίσουν τις μαγικές στιγμές που χαρίζει ο πορφυρός δίσκος του ήλιου όταν βουτάει και σβήνει στα νερά Αιγαίου. Πολλοί ισχυρίζονται ότι από την Οία, τον παραδοσιακό οικισμό που «κρέμεται» στο βορειότερο άκρο του νησιού, με τις υπόσκαφες κατοικίες μέσα στα ηφαιστειακά πετρώματα, το ηλιοβασίλεμα είναι ακόμα πιο όμορφο, πιο ρομαντικό.

Η ύπαρξη αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιείων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι επισκέψιμα, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει μια ακόμη διάσταση της ομορφιάς του νησιού.


Η παραλία της Περίσσας με την ψιλή μαύρη άμμο είναι οργανωμένη με ομπρέλες, water park και καταδυτικό κέντρο. Στη συνέχειά της βρίσκεται η κοσμική παραλία του Περίβολου με παχιά μαύρη άμμο. Το Καμάρι είναι διάσημη οργανωμένη παραλία που γύρω της υψώνεται επιβλητικό το Μέσα Βουνό, στο οποίο είναι χτισμένη η αρχαία Θήρα. Η γοητευτική Κόκκινη Παραλία συνδυάζει μαύρα βότσαλα και κόκκινη άμμο και προσφέρει μοναδική εμπειρία. Με λιγότερο κόσμο η γραφική παραλία Μονόλιθος και η Βλυχάδα. Μικρότερες παραλίες είναι ο Βουρβούλος, οι Μπαξέδες, το Πορί, ο Καρτεράδος. Θαυμάσια για κολύμπι είναι και η απομονωμένη παραλία Αμμούδι στα «πόδια» της Οίας κατεβαίνοντας τα σκαλιά.

Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
Η γοητευτική Κόκκινη Παραλία συνδυάζει μαύρα βότσαλα και κόκκινη άμμο και προσφέρει μοναδική εμπειρία.


Η καλλιέργεια του αμπελιού, της ντομάτας και της φάβας αντιμάχεται χρόνια τώρα την τουριστική αξιοποίηση που θέλει κάθε διαθέσιμη σπιθαμή γης αλλά και κάθε ικμάδα δύναμης να αφιερώνεται στην υποδοχή των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού. Τα ίδια τα προϊόντα που βγάζει η σαντορινιά γη με το μαγικό της λες άγγιγμα είναι ένα ακόμη κίνητρο που τραβάει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που συρρέουν στο νησί απ' όλο τον πλανήτη. Η Σαντορίνη έδωσε το δικό της στίγμα στον γαστρονομικό χάρτη με το ντόπιο άνυδρο ντοματάκι που ψήνεται κάτω από τον ήλιο, μεστώνει και μπαίνει στην καλοκαιρινή σαλάτα. Επίσης με τη φάβα, προϊόν ΠΟΠ που καλλιεργείται στο νησί πάνω από 3.600 χρόνια, τη μοναδική νοστιμιά της άσπρης μελιτζάνας, τη δροσιά από το κατσούνι (ξυλάγγουρο), τη μοναχική κάππαρη που κρέμεται από τους απόκρημνους βράχους και με το ντόπιο κατσικίσιο χλωρό τυρί με την υπόξινη γεύση.


Αν αναζητήσει κανείς τα ίχνη των αρχαίων αμπελιών, τότε τα βήματά του θα τον οδηγήσουν στη Σαντορίνη. Η ύπαρξη αμπελοκαλλιέργειας και οινοποιείων, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι επισκέψιμα, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει μια ακόμη διάσταση της ομορφιάς του νησιού. Τα αμπέλια κρατάνε τη γενετική μνήμη χιλιετηρίδων, αφού η Σαντορίνη είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους στην Ευρώπη που λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους τους αντιστάθηκαν στην επέλαση της φυλλοξήρας. Η παγκόσμια μοναδικότητα του σαντορινιού αμπελώνα οφείλεται στο ιδιόμορφο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που μετέβαλε το χώμα σε ένα πορώδες έδαφος, πλούσιο σε πορσελάνη και ελαφρόπετρα, με μοναδική όψη. Το Ασύρτικο είναι η διάσημη λευκή ποικιλία που «μεγαλουργεί» στη θηραϊκή γη και δίνει κρασί με υψηλή οξύτητα και ιδιαίτερο άρωμα. Οι λευκές γηγενείς ποικιλίες Αθήρι και Αηδάνι, οινοποιούμενες μαζί με το Ασύρτικο, χαρίζουν ευχάριστα κρασιά. Σε περιορισμένες ποσότητες ευδοκιμεί η βαθυκόκκινη Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο, που δίνουν κρασιά βαθιάς παλαίωσης. Με όπλα την άνυδρη γη και τον καυτό ήλιο, το λιάσιμο των σταφυλιών ήταν η παραδοσιακή οινοποιητική τεχνική που απογειώθηκε με το φημισμένο γλυκό κρασί Vinsanto.

Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
Σελήνη στον Πύργο

Το εστιατόριο Σελήνη στον Πύργο, το δημιούργημα του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, διανύει την τρίτη δεκαετία του και προσφέρει δημιουργική κουζίνα που επιμελείται ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης. Το μεσημέρι, στο casual Μeze ο σεφ Βασίλης Ζαχαράκης σερβίρει πιάτα φτιαγμένα με ντόπια προϊόντα (τηλ. 22860 22249).


Τα Δίχτυα είναι κλασική ταβέρνα στον Περίβολο, με έμφαση στο ψάρι. Ο Μιχάλης Τρουλλάκης δεν κάνει εκπτώσεις στη φρέσκια ύλη και το ανακαλύπτεις όταν δοκιμάσεις ροφό που ψήνεται στη γάστρα με ελαιόλαδο και νερό της θάλασσας.


Το Sea Side beach restaurant στην παραλία του Περίβολου ξεχωρίζει για την εξωτική γοητεία του, τις νόστιμες προτάσεις του μενού και τη φιλοξενία του Τάσου Μπαχαρίδ.


Το Μεταξύ μας είναι μια υπόσκαφη ταβέρνα στην Έξω Γωνιά με συγκλονιστική θέα και σαντορινιές νοστιμιές.


Το Ψαράκι, νόστιμο ταβερνάκι στη Βλυχάδα με θέα θάλασσα, σερβίρει ό,τι φρέσκο βγάζουν τα δίχτυα.


Η Σπηλιά του Νικόλα στο Ακρωτήρι είναι γνωστή για τη γνήσια κουζίνα της, αφού ό,τι βγάλει ο μπαξές και η βάρκα της οικογένειας των ιδιοκτητών μαγειρεύεται από την κυρία Μαργαρίτα. Ντοματοκεφτέδες, φάβα με κάππαρη και ζουμερή ψητή μελιτζάνα.

Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
Τα αμπέλια κρατάνε τη γενετική μνήμη χιλιετηρίδων, αφού η Σαντορίνη είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους στην Ευρώπη που λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους τους αντιστάθηκαν στην επέλαση της φυλλοξήρας.
Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
To διάσημο ηλιοβασίλεμα στην Οία


Η ταβέρνα Σκάλα στην Οία έχει παράδοση πολλών χρόνων και φέτος βρίσκεται σε νέο χώρο με θέα στην Καλντέρα. Ο Χρήστος Μαρκοζάνες σε κερδίζει με τη φιλοξενία και τους ντόπιους μεζέδες του, όπως το χταπόδι μαγειρεμένο με Vinsanto και οι σαρδέλες στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα που θα συνοδεύσεις με τα σαντορινιά κρασιά.


Το Vineyart είναι ένας πολυχώρος στην Οία που βασίζεται στο κρασί της Σαντορίνης και στην τέχνη. Θα το επισκεφτείς για καφέ, πρωινό, μεσημεριανό, για να δεις μια έκθεση, για να αγοράσεις παραδοσιακά προϊόντα και κρασί.


Η ταβέρνα Το Κρινάκι βρίσκεται στη γραφική Φοινικιά, σε ένα παραδοσιακό κτίσμα. Η κουζίνα βγάζει από ντοματοκεφτέδες μέχρι ευωδιαστά κεφτεδάκια και ντόπια λουκάνικα από τη θράκα.


Το ταβερνάκι Ρόζα στον Βουρβούλο, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς, έχει παράδοση στην ελληνική κουζίνα από το 1983. Η πρόσχαρη Ρόζα μαγειρεύει σπιτικό φαγητό, από φάβα, κουνέλι κρασάτο και τσίχλες με πιλάφι μέχρι μουσακά με λευκή μελιτζάνα.


Αξίζει να επισκεφτείς το Ακρωτήρι, από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου, στα Φηρά το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο με συλλογές από γλυπτά, αγγεία και άλλα αντικείμενα από την αρχαϊκή περίοδο έως τη ρωμαϊκή και το Μέγαρο Γκύζη με πίνακες ζωγραφικής.

Σαντορίνη: Άγρια ομορφιά μέσα από τη λάβα Facebook Twitter
Το Λιμάνι του απόπλου. Η χλωρίδα και η πανίδα στο εικονιζόμενο τοπίο στο βάθος υποδηλώνουν τον εξωτικό χαρακτήρα του. Από τον τόμο του εκδοτικού προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση με τίτλο «Προϊστορική Θήρα».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μυστηριακή εμπειρία της Σαντορίνης μέσα από τα ξεχωριστά δωμάτια ενός ξενοδοχείου στην Καλντέρα

Design / Η μυστηριακή εμπειρία της Σαντορίνης μέσα από τα ξεχωριστά δωμάτια ενός ξενοδοχείου στην Καλντέρα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Interior Design Laboratorium εμπνέεται από την ιστορία και την ενέργεια του νησιού για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό καταφύγιο χαλάρωσης
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΡΑΜΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ