Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στο λιμάνι
0

Δεν την επέλεξαν τυχαία για πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας την εποχή της Επανάστασης: η Αίγινα είναι όμορφη, με επιβλητικά μεσογειακά τοπία, ιστορία και μνήμες αρχαίες σχεδόν παντού, από τις παραλίες μέχρι τα βουνά, κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα, στο Σφεντούρι, ένα μικρό ορεινό χωριό πάνω απ' την Πέρδικα.


Η Αίγινα είναι ένα νησί που, εκτός από μπάνια και παραθερισμό, προσφέρεται για πεζοπορία και βόλτες στα αρχαιολογικά αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα σε λόφους και ακτές: στον ναό της Αφαίας στην ανατολική πλευρά του νησιού, έναν δωρικού ρυθμού ναό του 6ου αιώνα π.Χ. που θεωρείται ότι έδωσε έμπνευση στον Ικτίνο και στον Καλλικράτη για να σχεδιάσουν τον Παρθενώνα. Το μικρό μουσείο που βρίσκεται εκεί φιλοξενεί ό,τι έχει απομείνει από τον ναό. Στο κέντρο περίπου του νησιού, λίγο πριν από την κορυφή του Ελλάνιου Όρους, υπάρχει ο ναός του Ελλάνιου Δία, δηλαδή τα ερείπιά του, δίπλα στο εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Πάνω στην κορυφή, από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (το πιο ψηλό σημείο του νησιού) η πανοραμική θέα του Αργοσαρωνικού (νωρίς το πρωί και λίγο πριν δύσει ο ήλιος είναι εκθαμβωτική) σε αποζημιώνει για τον ποδαρόδρομο. Αριστερά από το λιμάνι της Αίγινας, στην Κολώνα, μπορεί να δει κανείς απομεινάρια ενός προϊστορικού οικισμού, όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Αίγινας στην αρχαιότητα. Πήρε την ονομασία της από τη μοναδική κολώνα που σώζεται σήμερα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας, που αξίζει την επίσκεψη. Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (σύγχρονο εκκλησιαστικό μνημείο και σημαντική τουριστική ατραξιόν) θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε, μικρά τετράγωνα σπίτια, μονοπάτια, πηγάδια, στέρνες και το κάστρο στο ψηλότερο μέρος, με φανταστική θέα της Σουβάλας.

Η μεσαιωνική καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας στον λόφο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου θυμίζει τον Μυστρά, με σωζόμενες σήμερα τις 35 από τις 350 εκκλησίες που υπήρχαν κάποτε.


Η Αίγινα ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα αγαπητή στον χώρο της ελληνικής διανόησης: ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές και συγγραφείς περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους και σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Βάρναλης, Σικελιανός, Στεφάνου, Βουρλούμης, Βαρώτσος, Καπράλος (ο πολύ σημαντικός Έλληνας γλύπτης δημιούργησε στην Αίγινα και το σπίτι του είναι σήμερα μουσείο), Μόραλης (το υπέροχο σπίτι του είναι κλασικό δείγμα μοντερνισμού του Κωνσταντινίδη), Καζαντζάκης (το σπίτι του εξακολουθεί να κουβαλά μνήμες και την αισθητική του, παρόλο που έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη).

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Ο Ναός της Αφαίας

Για μπάνιο, εκτός από το ψαροχώρι της Πέρδικας, που είναι τουριστικό θέρετρο και μαζεύει πολύ κόσμο, υπάρχει το απέναντι νησάκι της Μονής όπου πας με καΐκι, οι παραλίες Σαρπά, Κλήμα, Μουριώτη, Πόρτες (στο ομώνυμο χωριό), στη Βαγία, τους Αγίους, το Προσήνεμο και, βέβαια, αν θέλεις κόσμο και νταβαντούρι, η Αιγινίτισσα και οι Kamares Paradise.

Μέσα στην πόλη της Αίγινας, εκτός από τα νεοκλασικά που έχουν σωθεί και την κάνουν διαχρονικά αρχοντική, υπάρχουν γκαλερί, λαογραφικό μουσείο, το εν λειτουργεία διατηρητέο ξενοδοχείο Brown δίπλα από την Παναγίτσα, ο ενετικός Πύργος Μαρκέλλου του 17ου αιώνα που σήμερα φιλοξένει εκθέσεις, η ψαραγορά με τις παράπλευρες ταβέρνες, το εξελιγμένο μαγέρικο του Σκοτάδη στην παραλιακή, τα καφενεία κάτω από το Δημαρχείο, ο Ναυτικός Όμιλος για την καλύτερη βραδινή θέα προς το μέτωπο της Αίγινας. Αξίζει επίσης η βόλτα μέχρι την Παχιά Ράχη στο Ανιτσαίο, για φαγητό στο Στέκι του Κυνηγού(ντόπιο, σπιτικό, με άριστης ποιότητας υλικά) και για να θαυμάσεις το ηλιοβασίλεμα στον Αργοσαρωνικό από τον παλιό ανεμόμυλο.


Ένα tip για πρωινό: η κυρία Ρένα στο Αιγινήτικο Αρχοντικό σερβίρει μοναδικό κέικ φιστικιού. Πριν φύγεις, μην παραλείψεις να φας τη σοκολατίνα '70s από το Αιάκειο στο λιμάνι και να πάρεις για το πλοίο το αυθεντικό φιστίκι Αιγίνης, άλειμμα φιστικιού, πέστο και παστέλια που πουλάνε σχεδόν παντού στο νησί.

Αίγινα: Ναοί, κάστρα και διανόηση, μια ώρα από την Αθήνα Facebook Twitter
Η Αίγινα ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα αγαπητή στον χώρο της ελληνικής διανόησης: ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές και συγγραφείς περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους και σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

Φωτογραφίες: One Day Cruise

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αναζητώντας τα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Radio Lifo / Το οδοιπορικό μου στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου

Ο Χρήστος Τζούτης, εκδότης του ταξιδιωτικού περιοδικού «Lamda 3», περιγράφει στη Μερόπη Κοκκίνη το οδοιπορικό που έκανε στα ορεινά καταφύγια της Ηπείρου και δίνει χρήσιμες συμβουλές σε όσους θελήσουν να τα επισκεφθούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ