ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook

Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook Facebook Twitter
0

Αυτές τις δύσκολες μέρες συμβαίνει κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία του Facebook. Η πλατφόρμα έχει δεχτεί ευνοϊκές κρίσεις και για την ανταπόκρισή της στην πανδημία αλλά, κυρίως, επειδή για πρώτη φορά ίσως λειτουργεί με όλα αυτά τα κριτήρια που μας λέει τόσα χρόνια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: ως κοινότητα δηλαδή με μια αληθινή έννοια και ως μέσο σύνδεσης εκατομμυρίων ανθρώπων την στιγμή που το έχουν τόσο ανάγκη.

Είναι αυτή η κρίσιμη καμπή που θα μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για το Facebook αλλά και για τους πάσης λειτουργίας τεχνολογικούς κολοσσούς; Εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αλλάξει την αφήγηση που την κατατάσσει στις τοξικές δυνάμεις της σύγχρονης κοινωνίας. Το Facebook έγινε το σύμβολο αυτού που έχει γίνει γνωστό ως "techlash", της αντίδρασης δηλαδή στις υπεραισιόδοξες και μάλλον αφελείς διακηρύξεις των ιδρυτών των τεχνολογικών κολοσσών και της εμφάνισής τους ως ψηφιακοί ιδεαλιστές και επαναστάτες.

Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

Συνειδητοποιώντας πόσο κυριαρχείται και καθορίζεται η ζωή μας από αυτούς τους κολοσσούς, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τους αντιμετωπίζουν ως μονοπωλιακούς και άπληστους εκμεταλλευτές των προσωπικών μας δεδομένων, επιζήμιους για την κοινωνία. Πριν από την πανδημία, οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες για το μέλλον αυτών των εταιρειών με το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν σήμερα.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά την έλευση ενός από μηχανής θεού με τη μορφή μιας τεράστιας και παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

Η πανδημία δεν ακυρώνει καμία από τις διαμαρτυρίες εναντίον τους. Εξακολουθούν να είναι οι οδηγοί του σύγχρονου καπιταλισμού του ελέγχου και της παρακολούθησης, που αποφεύγουν να πληρώσουν το μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί, ενισχύοντας παράλληλα, μέσω κατάχρησης εξουσίας, την θέση τους στην αγορά.

Και όσοι από εμάς εργαζόμαστε στον Τύπο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε την πορεία τους με έντονο σκεπτικισμό. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει η ώρα που θα υποχρεωθούν να απολογηθούν και να τιμωρηθούν για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και για την ισοπέδωση κάθε έννοιας θεμιτού ανταγωνισμού στο πεδίο της επικοινωνίας.

Αυτή η στιγμή όμως δεν μοιάζει κοντινή στην παρούσα κατάσταση, όπου για να στηρίξουμε τις αιφνίδια εξασθενημένες ζωές μας, έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Και λέμε κι ευχαριστώ.

Πηγή: Wired

 

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM