Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο Wine with Eleni είναι ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς.
0



ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ, «κρυμμένο» παρκάκι, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Wine with Eleni, ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς. Μέσω της αφαίρεσης, χωρίς φωτογενή σερβίτσια, φώτα ή δυνατή μουσική, επιλέγει να εστιάσει στο κρασί – κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες που σερβίρονται στα ελάχιστα τραπέζια και στο πέτρινο πεζούλι, κάτω από τα δέντρα.

Η Ελένη του ονόματος είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος (Οινοχόος, Gourmet, Insider) και συγγραφέας που ασχολείται με το κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτοικος του Κουκακίου και η ίδια, είχε εντοπίσει το μικρό, παραμελημένο παρκάκι που περνούσε απαρατήρητο.

«Το σημείο μας έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί που βγάζει μπροστά σε ένα παρκάκι. Δεν ήθελα να υπάρξει καμία αλλοίωση στον χώρο, το παρκάκι μένει ανέπαφο. Κάποια στιγμή το βράδυ βάζουμε πολύ λίγα τραπέζια και καρέκλες. Δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ταμπέλες, ούτε δυνατή μουσική, ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί. Είναι όλα πολύ ήπια και πάρα πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τραπεζομάντιλα, δεν υπάρχουν φοβερά σερβίτσια. Ήθελα τον πρώτο ρόλο να τον έχει το κρασί και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν σερβίρουμε τίποτα άλλο, μόνο νερό και κρασί. Ούτε αναψυκτικό, ούτε σόδα» λέει η ίδια.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη. 

Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες. «Το σκέφτηκα λιγάκι σαν ένα σχολείο κρασιού όπου ο επισκέπτης έρχεται, δοκιμάζει, μαθαίνει, μιλάει μαζί μου. Θέλω να μεταδώσω όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που έχω ζήσει εγώ μέσα από το κρασί αυτά τα 15 χρόνια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια.

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη.

Για τώρα ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 κρασιά σε ποτήρι, που ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ, και αρκετά ακόμα σε φιάλη, ενώ σίγα-σιγά η λίστα θα διευρύνεται. Ενδεικτικά στο Wine with Eleni αυτήν τη στιγμή θα βρεις: Κυδωνίτσα, την ντόπια ποικιλία της Λακωνίας, από την Οινοποιητική Μονεμβασίας (μια οικογένεια τη σταθερή δουλειά της οποίας έχει γνωρίσει από κοντά η Ελένη Κεφαλοπούλου), Μαλβαζία απ' το κτήμα Διαμαντή στην ορεινή Χαλκιδική, που τώρα κυκλοφόρησε μόλις 1.200 φιάλες, αλλά και κάτι ακόμα πολύ ιδιαίτερο: δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.

«Έβγαλα πέρσι ένα βιβλίο, το "Άθως και οίνος" το οποίο είναι μια μελέτη πάνω στην οινοποιητική παράδοση του Αγίου Όρους. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τις μονές, έχω καταφέρει να φέρω κρασιά από κάποιες από αυτές» λέει η Ελένη.  

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά προσεκτικά επιλεγμένα, ελληνικά αφρώδη κρασιά όπως ο «Βεγορίτης» από το Αμύνταιο. «Θέλω να προωθήσω το αφρώδες. Είναι ένα κρασί που αγαπάω πάρα πολύ και που ο κόσμος δεν το ξέρει και το φοβάται. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληκτικά αφρώδη».  

Στη «σπιτική» της αυλή κουβεντιάζει με τους πελάτες και κατευθύνει όποιον το επιθυμεί. «Δεν θέλω να ανταγωνιστώ τα πολύ ωραία στημένα wine bar, εμείς είμαστε κάτι απλό, δοσμένο στο κρασί. Δίνω ένα μαξιλαράκι για το πεζούλι, βγάζουμε και 5-6 τραπέζια, είναι λίγο σαν πικ-νικ με κρασί.»

Wine with Eleni, Μισαραλιώτου 20, Ακρόπολη Τηλ. 6934125839

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ