Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Σκυτάλη

(Πύργος, Σαντορίνη)

Οινοποιείο Χατζηδάκη / Ασύρτικο / 2016

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης από το Τυμπάκι στέριωσε στη Σαντορίνη και στις δύο δεκαετίες που οινοποίησε τα δικά του κρασιά καθιέρωσε ένα μοναδικό προσωπικό στυλ, γι' αυτό και αγαπήθηκαν τόσο. Η Σκυτάλη προέρχεται από την τελευταία δεξαμενή εσοδείας 2016 που δεν πρόλαβε να εμφιαλώσει λόγω του αιφνίδιου θανάτου του. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια Σαντορίνη Χατζηδάκη με μακρά παραμονή στη δεξαμενή. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για το πώς είναι η Σκυτάλη έναντι της Σαντορίνης – εξάλλου η γεύση είναι κάτι υποκειμενικό. Ας κρατήσουμε ότι ο Χαρίδημος έδωσε τη «σκυτάλη» στην επόμενη γενιά, με κρασιά που προκαλούν ρίγος κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χαρίτων

(Ληξούρι, Κεφαλονιά)

Κτήμα Χαριτάτου / Βοστιλίδι / 2017

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικογένεια Χαριτάτου στη χερσόνησο της Παλλικής εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, μετά από περιόδους περισυλλογής, η οικογένεια ασχολείται ξανά με την παραγωγή κρασιού, με άριστα αποτελέσματα στο Μοσχάτο και στη Μαυροδάφνη. Φέτος, για πρώτη φορά οινοποιεί το σπάνιο και «δύστροπο» Βοστιλίδι κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτή η προσπάθεια. Κομψά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων. Δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης γεύση και μοναδική επίγευση φλούδας εσπεριδοειδών.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μαλαγουζιά Nature Τετράμυθος

(Ανω Διακοπτό, Αχαΐα)

Οινοποιείο Τετράμυθος / Μαλαγουζιά / 2017

Δεκάδες Μαλαγουζιές κυκλοφορούν στην αγορά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όμως η πρόταση του Τετράμυθου ξεχωρίζει διότι το συγκεκριμένο αμπελοτόπι βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό. Η ομάδα του Τετράμυθου, με σκληρή δουλειά στο αμπέλι και ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, απογειώνει την αγαπημένη λευκή ποικιλία και αποδεικνύει περίτρανα ότι το καλό κρασί γεννιέται στο αμπέλι. Εξαιρετική συμπύκνωση, φινετσάτα αρώματα ανθέων, λευκόσαρκων φρούτων και φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα απολαυστική φρεσκάδα, αισθητή οξύτητα και μοναδική καθαρότητα φρούτου. Ένα κρυστάλλινο λευκό ήπιας οινοποίησης που δύσκολα σταματά να απολαμβάνει κανείς.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λημνιό Γκιρλέμη (Δομοκός, Λαμία)

Οινοποιείο Γκιρλέμη / Λημνιό / 2017

Το Λημνιό είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες αμπέλου παγκοσμίως και τη συναντάμε κυρίως μέσα από τα ερυθρά της Λήμνου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η νέα ροζέ ετικέτα από την κεντρική Ελλάδα εντυπωσιάζει με τη φινέτσα, την αρωματική πολυπλοκότητα και τον γαστρονομικό χαρακτήρα της. Διακριτικά αρώματα βύσσινου και φράουλας με νότες λουλουδιών και πιπεριού που ξεδιπλώνονται σταδιακά. Λεπτεπίλεπτη φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη επίγευση με αίσθηση εσπεριδοειδών.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λημνιώνα Οίνωψ

(Προσοτσάνη, Δράμα)

Κρασιά Οίνωψ / Λημνιώνα / 2016

Ο Νίκος Καρατζάς ανήκει στους αξιόλογους οινολόγους της νέας γενιάς, με δημοφιλή κρασιά στο βιογραφικό του. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μάς συστήνει την δική του σειρά κρασιών από γηγενείς ποικιλίες. Η θεσσαλική Λημνιώνα αποκτά ενδιαφέρουσα διάσταση στο ψυχρό μικροκλίμα της Δράμας, οινοποιημένη κατά ένα μέρος σε βαρέλι και η υπόλοιπη σε αμφορέα. Συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών με διακριτική φυτικότητα. Στο στόμα αισθητή οξύτητα, καλοδομημένες τανίνες και απολαυστική επίγευση φραγκοστάφυλου. Μία ετικέτα περιορισμένης κυκλοφορίας που έχει αξιοπρόσεκτη δυναμική.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Peplo

(Αργολίδα)

Κτήμα Σκούρα / Μαυροφίλερο - Αγιωργίτικο - Syrah / 2017

Ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας «ανατρέπει τα συνηθισμένα» με την άρτι αφιχθείσα ροζέ πρότασή του, όπου κάθε ποικιλία του απολαυστικού χαρμανιού χαίρει διαφορετικής οινοποίησης. Το Μαυροφίλερο ωριμασμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή, το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και το κοσμοπολίτικο Syrah σε πήλινους αμφορείς. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός φινέτσας και γευστικής πολυπλοκότητας, με αισθητή οξύτητα και νεύρο. Ροζέ μοναδικό σαν τον δημιουργό του.

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ